Κριτικός γραμματισμός 21ου αιώνα!
Ο Κριτικός Γραμματισμός είναι ένα πρόγραμμα με το οποίο οργανώνουμε και διδάσκουμε γλώσσα με στόχο να συνδέσουμε το πώς μέσα από τη γλώσσα μεταδίδουμε ή αμφισβητούμε νοήματα που κυριαρχούν στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο. Ο κριτικός γραμματισμός προτείνει τρόπους επεξεργασίας αυθεντικών κειμένων, δίνοντας έμφαση στο πώς τα κείμενα λειτουργούν σε σχέση με την κοινωνική πραγματικότητα – τι ιδεολογικές θέσεις μεταδίδουν, τι υπονοούν κ.λπ. (Χατζησαββίδης. Σ., Κωστούλη Τ. Τσιπλάκου Σ.(2011). Η Πρόταση για τη ∆ιδακτική της Γλώσσας: Κριτικός Γραµµατισµός και Νέες Κειµενικές Πρακτικές στο Σχολείο. Επιµόρφωση ΣυµβούλωνΕλληνικών. Π.Ι. Λευκωσία).
Η Silvia Rosenthal Tolisano σε δύο πολύ εύγλωττες παρουσιάσεις της δίνει το στίγμα του κριτικού γραμματισμού που ξεπερνά τα όρια των έντυπων βιβλίων και περνά από τα ψηφιακά μέσα και τις δεξιότητες που οι μαθητές μας χρειάζονται για να επιβιώσουν και να μεγαλουργήσουν στον 21ο αιώνα.
Αναρωτιέται αν ο παραδοσιακός γραμματισμός των βιβλίων είναι αρκετός εξοπλισμός για τον εγγράμματο ενήλικα του 21ου αιώνα και μήπως χρειάζεται να αναθεωρήσουμε, αναβαθμίσουμε και διευρύνουμε αναλυτικά προγράμματα και εαυτούς εν όψει νέων αναγκών και αναγκαιοτήτων που η εποχή υποδεικνύει.
Δείτε το στο slideshare.net
Δείτε το στο slideshare.net
Από το Blog της Έλενας Ελληνιάδου