
Η πρώτη μου ανάρτηση για τους νοητικούς χάρτες ήταν το Δεκέμβριο του 2009 με τίτλο “
εννοιολογικοί & νοητικοί χάρτες” και τελικά αποδείχθηκε από τις πιο δημοφιλείς αναρτήσεις τούτου του ιστολογίου απ΄ ότι δείχνει και η λίστα δεξιά.
Οι χάρτες ως εργαλείοοπτικοποίησης διευκολύνουν πολύ την οργάνωση, τη μάθηση, την ενεργοποίηση των μαθητών και τη δική μας και αποτελούν πασπαρτού εφαρμογή για οποιοδήποτε σενάριο, σχέδιο διδασκαλίας, project που σέβεται τον εαυτό του!
Ο “ημιδομημένος εννοιολογικός χάρτης” έπαιξε πολύ (και λίγο αρνητικά μερικές φορές) στις περσινές εξετάσεις του Β επιπέδου γι’ αυτό να το αποφύγετε ως έκφραση στις επόμενες αλλά να τον χρησιμοποιήσετε ως εργαλείο που γνωρίζετε τις λειτουργίες του και ξέρετε πού και πώς και γιατί θα τον αξιοποιήσουν οι μαθητές στο σενάριο.
Στην προηγούμενη ανάρτηση παρουσιάζω μερικούς χάρτες οι οποίοι πλέον έχουν καταργηθεί ή αλλάξει και δεν είναι πλέον δωρεάν ή δεν διευκολύνουν και τόσο.
Πώς φτιάχνω έναν νοητικό χάρτη
[slideboom id=438185&w=425&h=370]
Πιο επιλεκτικά λοιπόν, φέτος δίνω μερικές διευθύνσεις που έχουν εφαρμοστεί από μένα ή συναδέλφους και λειτουργούν ικανοποιητικά.
Η επιλογή παραμένει δική σας σύμφωνα με τις ανάγκες του μαθήματος, του προγράμματος, του σεναρίου. Ωφελεί πάντως να “ξεβολεύεστε” και να δοκιμάζετε καινούριες εφαρμογές -ποτέ δεν ξέρετε ποια μπορεί να σας καλύψει ακόμα περισσότερο από ό,τι ήδη ξέρατε.
Το πάλαι ποτέ free
Mywebspiration, διαδικτυακή εφαρμογή του Inspiration και Kidspiration, ζητάει συνδρομή και δίνει 30 μέρες δοκιμαστικές μόνο δωρεάν, άρα δε μας κάνει, υπάρχουν και καλύτερα εργαλεία.

Το
bubbl.us έχει πάντα αυτές τις πολύχρωμες χαριτωμένες μπουρμπουλήθρες, συνεργατικές επιλογές για ταυτόχρονη δημιουργία καταιγισμού ιδεών -brainstorming, εξαγωγή ως εικόνα, κώδικα για ενσωμάτωση σε ιστοσελίδα.
Το
CmapTools είναι ένα εργαλείο εννοιολογικής χαρτογράφησης που προτείνεται από την επιμόρφωση, το κατεβάζετε από το κουμπί downloaded, επιλέγετε την ελληνική σημαία και κατεβάζετε στον υπολογιστή σας την ελληνική έκδοση. Θέλει λίγο το χρόνο του για να εξοικειωθείτε με τις επιλογές του, το αποτέλεσμα όμως είναι πολύ καλό αν κρίνω από τους χάρτες της φίλης μου Λίτσας Στάμου
(Αρισμαρί).

Το
xmind αξιοποιήθηκε από πολλούς επιμορφούμενους πέρσι, επομένως μπορεί να αξίζει να το δοκιμάσετε. Επίσης το κατεβάζετε στον υπολογιστή σας και αν θέλετε πληρώνετε το xmimd Pro.
Το SpiderScribe.net είναι ένας συμπαθητικός εννοιολογικός χάρτης και εύκολος στη χρήση, που μου σύστησε η φίλη μου Λέγκω (elenib) και τον δοκίμασα σε έναν χάρτη για ένα σχέδιο και την κάλεσα για να τον δει online, εννοείται (πρακτικό αυτό).
Ενώ το mindmaps μου αρέσει γιατί μου θυμίζει το mapmyself και πλησιάζει λόγω χρωμάτων και διάταξης τους νοητικούς χάρτες.
To Edraw mindmap επίσης κατεβαίνει στον υπολογιστή και φαίνεται να έχει ωραία γραφικά αλλά για την ώρα δε θα το προτιμήσω.
Τέλος αν θέλετε να το ψάξετε λίγο παραπάνω, μπορείτε να δείτε την ανάρτηση 11 εφαρμογές για εννοιολογική/νοητική χαρτογράφηση του Σωτήρη (Ars Longa Vita Brevis).
Ευπρόσδεκτα τα σχόλια για το αν κάποιος χάρτης σας άρεσε και τον αξιοποιήσατε, ή ποιο χάρτη που βρήκατε ή δεν βρήκατε στις λίστες των παραπάνω αναρτήσεων, είναι αυτός που χρησιμοποιείτε συχνότερα.
18, Μάιος 2013 στις 12:06
Σας ευχαριστώ πολύ για την ανάρτηση! Εδώ έχει και νεότερες επιλογές http://elenelli.blogspot.gr/2011/11/mindmaps.html
και σύντομα και πιο φρέσκες. Καλή δύναμη και καλή επιτυχία στις εξετάσεις σας παιδιά!