ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΗΣΟΥ
10 Μαρ 2012

Δράση στο Γυμνάσιο Κορησού κατά της Βίας στο Σχολείο (υλικό παρουσίασης)

Συντάκτης: Αρετή Κάρκου | Κάτω από: Εκδηλώσεις- Γιορτές, Ενδοσχολική Βία-Εκφοβισμός, Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα
afisa-Diktyo-kata-tis-bias-sto-sxoleio

 

Η Παρουσίαση στο Γυμνάσιο Κορησού Καστοριάς  του Θέματος: “Βία και Εκφοβισμός στο Σχολείο”

Υποδειγματική Παρουσίαση!

Την παρουσίαση του θέματος ανέλαβε η Περιβαλλοντική Ομάδα του σχολείου:

Α. Στο πρώτο θεωρητικό μέρος, για να είναι ενδιαφέρουσα κι ελκυστική, αλλά και μεταδοτική η διαπραγμάτευση του θέματος αποφασίσαμε να σκηνοθετήσουμε μια εικονική συζήτηση: Τέσσερα μέλη της Ομάδας επέλεξαν το ρόλο του συντονιστή- εισηγητή του θέματος και τα υπόλοιπα μέλη  επέλεξαν το ρόλο του κοινού. Έτσι στην παρουσίαση οι συντονιστές-εισηγητές έκαναν ερωτήσεις και έδιναν απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού που ήταν μέλη της Ομάδας διασκορπισμένα μέσα στο ακροατήριο. Οι απαντήσεις  των εισηγητών ήταν διανθισμένες με βιντεάκια που ήταν αναρτημένα στο BLOG του σχολείου στη σχετική σελίδα για την ενδοσχολική βία (απευθείας σύνδεση με το διαδίκτυο).

Β. Στο δεύτερο  βιωματικό μέρος παρουσιάσαμε  το βιβλίο του ισπανού Tassies  “μου έκλεψαν το όνομά μου” σε θεατρική διασκευή από την Ομάδα.

Γ. Στο τρίτο μέρος προβάλαμε την ταινία του Γιάννη Κουφονίκου “Τα Μπλε Γυαλιά” βασισμένη στην ιστορία  του Βαγγέλη Ηλιόπουλου “Στη φωλιά του Νίκου” από το βιβλίο “Μίλα μη φοβάσαι”  εκδ. Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.

Η θεωρητική-βιωματική προσέγγιση του θέματος με οπτικοακουστικό υλικό, η θεατρική προσέγγιση και η χρήση του κινηματογράφου ήταν ένας ελκυστικός συνδυασμός, για να να γίνει κανανοητό το πρόβλημα της ενδοσχολικής βίας  κι αφορμή για σκέψη και προβληματισμό.


Όλη παρουσίαση:

Προλογίζει η διευθύντρια κ.Φιλία Καλίτση

Προλογίζει η εμψυχώτρια του  Περιβαλλοντικού Προγράμματος και συντονίστρια της Παρουσίασης κ. Αρετή Κάρκου

κ. Κάρκου: Η Περιβαλλοντική Ομάδα του Γυμνασίου  που αποτελείται από παιδιά και από τις τρεις τάξεις έχει αναλάβει την παρουσίαση μιας και το θέμα της φέτος έχει συνάφεια με τη σημερινή εκδήλωση. Ο τίτλος του προγράμματός μας είναι: “Περιβάλλον κι Ετερότητα: Έφηβος Λόγος”. Ετερότητα είναι η διαφορετικότητα και θα δούμε στη συνέχεια πώς συνδέεται ο σχολικός εκφοβισμός με τη διαφορετικότητα.

Ο λόγος στην Περιβαλλοντική Ομάδα:

Συζήτηση-παρουσίαση

Ευτέρπη Κωνσταντινίδου: Σας καλωσορίζουμε κι εμείς με τη σειρά μας. Σήμερα, 6 Μαρτίου στο πλαίσιο της Ημέρας κατά του Σχολικού Εκφοβισμού θα κάνουμε μια κουβέντα πάνω στο θέμα αυτό με σκοπό να κάνουμε γνωστές κάποιες πτυχές του και να σας ευαισθητοποιήσουμε. Ξέρει να μας πει κανείς τι είναι το school bullying, δηλαδή ο σχολικός εκφοβισμός; Για πες Ελευθερία;


Ελευθερία Πούφτση: Νομίζω πως είναι ο εκφοβισμός των μεγάλων παιδιών προς τα μικρότερα στο σχολείο.

Ναυσικά Σιδηροπούλου: Όχι ακριβώς… Όταν λέμε “σχολικός εκφοβισμός”, “schoolbullying” και “θυματοποίηση” εννοούμε τη συστηματική κι επαναλαμβανόμενη επιθετική συμπεριφορά που έχει σκοπό να προκαλέσει σωματικό και ψυχικό πόνο σε μαθητές από τους συμμαθητές τους μέσα στο σχολείο και έξω από αυτό.

Νικολέτα Κιοσέ: Κι αυτός ο εκφοβισμός δεν έχει σχέση μόνο με το θύτη και το θύμα, αλλά και με όλους όσους είναι παρόντες ή γνωρίζουν την ύπαρξή του,  δηλαδή τους παρατηρητές οι οποίοι μπορεί να είναι μαθητές αλλά και ενήλικες. Άρα το φαινόμενο είναι και ομαδικό. Δείτε τώρα ένα βιντεάκι για το ρόλο των παρατηρητών.

DVD: “Το τίμημα της σιωπής…” http://vimeo.com/36005403

Ευτέρπη: Θα μιλήσουμε τώρα για τις διάφορες μορφές του σχολικού εκφοβισμού. Ξέρει κανείς να μας πει κάποιες μορφές;

Ευαγγελία Χατζησωτηρίου: Ο σωματικός και λεκτικός εκφοβισμός

Ευτέρπη: Σωστά! Το σωματικό εκφοβισμό όλοι τον καταλαβαίνουμε. Είναι οι σπρωξιές, κλωτσιές, τρικλοποδιές γενικά τα χτυπήματα. Τι είναι όμως ο λεκτικός εκφοβισμός;

Θα μας απαντήσουν τα δυο βιντεάκια που θα δούμε.

DVD:”Οι λέξεις πληγώνουν…” http://youtu.be/1j6YA03hm4k

DVD: http://youtu.be/Hy-wXUeoJ0w

 

Ευτέρπη: Άλλη μορφή σχολικού εκφοβισμού;

Σοφία Τζιώλα: Ο κοινωνικός εκφοβισμός! Η προσπάθεια δηλαδή για κοινωνική απομόνωση ή αγνόηση ενός μαθητή από ομάδα συμμαθητών του.

Ναυσικά Σιδηροπούλου: Σωστά! Έτσι ο μαθητής απομονώνεται, γίνεται διάφανος…. Δείτε το βιντεάκι

DVD: http://www.youtube.com/watch?v=UaaNJBc3ZTs

Ευτέρπη: Άλλη μορφή σύγχρονου εκφοβισμού;

Κατερίνα Αλμπάνη: Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός. Να στέλνεις δηλαδή απειλητικά ή υβριστικά μηνύματα με sms, mms, chat, skype, facebook, twitter

Νικολέτα: Ακριβώς! Ο συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος έγραψε το βιβλίο (το δείχνει στο κοινό) «Delete στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό» το οποίο μόλις κυκλοφόρησε και αναλύει το θέμα.

Δείτε ένα βιντεάκι με το θέμα:

DVD: http://youtu.be/amueaVHIZ6A

Ιωάννα Λιόλιου: Είναι κι άλλες οι μορφές του σχολικού εκφοβισμού. Θα τις δείτε όλες μαζί σε μια ταινία που δημιούργησε ομάδα του 2ου Γυμνασίου Ελληνικού και παρουσιάστηκε στο Camera Zizanio 2011 στο φεστιβάλ Ολυμπίας.

DVD: http://www.youtube.com/watch?v=RWV8ZKysdBo&feature=share

Ιωάννα: Για να δούμε τώρα τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου.  Ποιός θα μας πει πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον εκφοβισμό στο σχολείο;

Ελευθερία Τζάκα: Όταν τα παιδιά-θύματα συζητήσουν το θέμα με τους γονείς τους και τους καθηγητές τους τότε κάτι θ’ αλλάξει…

 

 

 

Ναυσικά: Ακριβώς! Πρώτα απ’ όλα πρέπει να πούμε ότι στην Ελλάδα στο πλαίσιο της πρόληψης έχει εφαρμοστεί το πρόγραμμα της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου «Stop στην ενδοσχολική βία».

Για να πετύχουν τα προγράμματα όμως θα πρέπει να αλλάξει το κλίμα στο σχολείο, ώστε να μην αναπαράγει τη βία. Οι παρεμβάσεις αφορούν όλους: το σχολείο, την τάξη, τον εκπαιδευτικό, τους μαθητές, τους γονείς τους κι ολόκληρη τοπική κοινωνία.

Ακολουθεί η συνέχεια της ταινίας του 2ου Γυμνασίου Ελληνικού με τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου.

DVD: http://www.youtube.com/watch?v=jEci4fDx6KQ&feature=share

Ευτέρπη: Θα θέλατε να μας κάνετε κάποιες ερωτήσεις πάνω στο θέμα μας;

Γεωργία Βόλτση: Για ποιους λόγους ένα παιδί μπορεί να δέχεται επιθέσεις εκφοβισμού και βίας στο σχολείο;

Ιωάννα: Πολλές φορές στόχος γίνεται το “διαφορετικό”, το οποίο μπορεί να αφορά σε οποιοδήποτε ανθρώπινο γνώρισμα, είτε εξωτερικό είτε εσωτερικό.

Για παράδειγμα το χρώμα του δέρματος

Νικολέτα: η εθνικότητα

Ευτέρπη: το φύλο

Ναυσικά: το βάρος

Ιωάννα: η σχολική επίδοση

Νικολέτα: η κοινωνική συστολή. Με την έννοια αυτή ο καθένας μπορεί να γίνει στόχος εκφοβιστικών και βίαιων συμπεριφορών σε κάποια φάση της ζωής του και συνεπώς το συγκεκριμένο φαινόμενο μας αφορά όλους.

Ευτέρπη: Όμως, τα ιδιαίτερα γνωρίσματα που έχει το κάθε παιδί και γενικότερα ο κάθε άνθρωπος είναι και αυτά που τον κάνουν ξεχωριστό και μοναδικό μεταξύ δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Ναυσικά: Η υποστήριξη των συμμαθητών μπορεί να βοηθήσει με ουσιαστικό τρόπο στην αντιμετώπιση του εκφοβισμού.

Δείτε ένα βιντεάκι πάνω στο θέμα

DVD: http://www.youtube.com/watch?v=nWJut7KQhI4&feature=related

Ευτέρπη: Άλλη ερώτηση;

Έλλη Πνευμονίδου: Για ποιους λόγους ένας μαθητής αναπτύσσει εκφοβιστικές και βίαιες συμπεριφορές;

Ιωάννα: Τα παιδιά που εκφοβίζουν μπορεί σε άλλο χώρο ή χρόνο να ήταν ή και να είναι ακόμα και τώρα αποδέκτες εκφοβιστικών και βίαιων συμπεριφορών και να μεγαλώνουν σε ένα απορριπτικό και βίαιο περιβάλλον.

Νικολέτα: Ακόμα, οι μαθητές που εκφοβίζουν σε αρκετές περιπτώσεις είναι δυστυχισμένοι και προσπαθούν να μεταφέρουν την έλλειψη χαράς που νιώθουν στους άλλους.

Ναυσικά: Ένα άλλο στοιχείο είναι και τα συναισθήματα ζήλιας που μπορεί να νιώθει το παιδί που εκφοβίζει για τον αποδέκτη της εκφοβιστικής συμπεριφοράς.

Ευτέρπη: Οι μαθητές που εκφοβίζουν στοχεύουν στη “διαφορετικότητα” του άλλου, για να τον κάνουν να νιώσει άσχημα για τον εαυτό του και να τον απαξιώσουν. Άλλη ερώτηση;

Χρύσα Τζαχαλή: Ποια είναι η συχνότητα του προβλήματος;

Ιωάννα: Στην Ελλάδα, τα δεδομένα διαφορών ερευνών δείχνουν ότι:

• Το 10-15 % των μαθητών πέφτει θύμα διαφόρων μορφών εκφοβισμού και βίας στο σχολείο.


Νικολέτα: • Οι μαθητές που ασκούν εκφοβισμό και βία στο σχολείο υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 5% του συνόλου των μαθητών.

Ναυσικά: • Έχει παρατηρηθεί ότι τα αγόρια εμπλέκονται περισσότερο σε περιστατικά σωματικής βίας σε σύγκριση με τα κορίτσια, τα οποία φαίνεται να εμπλέκονται πιο συχνά σε περιστατικά λεκτικής βίας.


Ιωάννα: • Τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού εκδηλώνονται με μεγαλύτερη συχνότητα στο δημοτικό και στο γυμνάσιο, ενώ στο λύκειο μειώνονται.


Νικολέτα: • Οι μισοί από τους μαθητές που δέχονται επιθέσεις εκφοβισμού και βίας στο σχολείο δεν αναφέρουν πουθενά το γεγονός, ενώ οι υπόλοιποι μισοί συνήθως το αναφέρουν σε φίλους τους και σπανιότερα στους εκπαιδευτικούς ή τους γονείς τους.

Ακολουθεί το σποτ της ΕΨΥΠΕ με τον γνωστό μας από το «Ράδιο Αρβύλα» Κανάκη.

DVD: http://youtu.be/RGOnfpRXI9E

Βαρβάρα Κωνσταντινίδου: Στη συνέχεια μέλη της Περιβαλλοντικής Ομάδας θα σας παρουσιάσουν με τη μορφή θεατρικού Δρώμενου το βιβλίο του Ισπανού Tassies «μου έκλεψαν το όνομά μου»


Θεατρικό Δρώμενο


«Μου έκλεψαν το όνομά μου» Tassies

Θεατρική διασκευή: Αρετή Κάρκου και Περιβαλλοντική Ομάδα

Κορησός, 6-3-2012

 

Πόπη Κουζίνα: Κάθε πρωί, όλα τα όμορφα πράγματα στον κόσμο, το καινούργιο φως, η μυρωδιά του φούρνου, είναι εκεί για:

τη Γεωργία, την Ελεωνόρα, τη Νικολέτα, την Ελευθερία, τη Σοφία, την Ευαγγελία

Πόπη: Όλα τα όμορφα κι ωραία, τα χαμόγελα, οι λέξεις που προφέρονται ψιθυριστά, είναι για:

την Ελευθερία, την Κατερίνα, τη Βαρβάρα, την Ιωάννα, την Έλλη, τη Χρύσα

Πόπη: Τα όμορφα πράγματα είναι για:

τον Παντελή, τη Νανά, τον Ανδρόνικο, την Ευτέρπη, τον Αχιλλέα, τη Ναυσικά

(Όλα τα παιδιά της ομάδας που είναι διασκορπισμένα στο κοινό λένε το όνομά τους)

Πόπη: Δεν είναι για μένα, γιατί εγώ δεν έχω όνομα.

Μου το κλέψανε στο σχολείο.

Στο σχολείο με λένε……

Όλοι:  φυτό

Πόπη: γιατί διαβάζω

Στο σχολείο με λένε…

Όλοι: κότα

Πόπη: γιατί δε μαλώνω.

Βρήκα κάποτε μια φίλη

(έρχεται η φίλη, πιάνουν τα χέρια τους, μιλάνε…),

οι άλλοι όμως το κατάλαβαν και μου την πήραν.

(έρχονται δύο κορίτσια και λένε στο αυτί της φίλης…  «άσ’ την αυτή είναι φυτό, κότα»..και την παίρνουν μακριά…)

Το σχολείο μου, η φυλακή μου.

Κάθε χρονιά, μια καταδίκη.

Λένε πως…

Όλοι: Έχεις πρόβλημα.

Ζεις στον κόσμο σου.

Βλέπεις τα πράγματα ανάποδα…

Πόπη: Αν όμως δεις ένα παντελόνι να «πετάει» στ’ αποδυτήρια, σίγουρα το δικό μου είναι.

Κι όταν χτυπάει το τελευταίο κουδούνι βγαίνω τρέχοντας να κρυφτώ μέχρι να φύγουν όλοι.

Σήμερα το απόγευμα, όταν έφτασα στο σπίτι και κοιτάχτηκα στον καθρέφτη του ασανσέρ

(στρέφεται δεξιά, κοιτιέται στο νοητό καθρέφτη και λέει «Πώς είμαι έτσι;;)

αποφάσισα ν’ ανέβω με τις σκάλες.

Στον τελευταίο όροφο έσκυψα πάνω απ’ το κάγκελο. (Σκύβει μπροστά…..)

Δεν ένιωσα ίλιγγο.

(Πάει να πέσει μπροστά… κι έρχεται και την πιάνει μια κοπέλα από τους όμως….)

Ναυσικά: Τι σου συμβαίνει; Μόνο τα πουλιά πετάνε….

Πόπη: Ευχαριστώ που μου το θύμισες. Πώς σε λένε;

Ναυσικά: Ναυσικά. Θες να γίνουμε φίλες;;;

Πόπη: Ναι! (Κι αγκαλιάζονται…)

Ελεωνόρα Ιωακείμ:  Και τελειώνουμε με την προβολή της ταινίας του Γιάννη Κουφονίκου «Τα Μπλε Γυαλιά» μια παραγωγή της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. που βασίστηκε στην ομώνυμη ιστορία του Βαγγέλη Ηλιόπουλου από το βιβλίο της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. «Μίλα μη φοβάσαι

Ταινία

http://youtu.be/afycaBavaaQ

Ευχαριστίες Διευθύντρια, Αρετή Κάρκου

Τεχνική Υποστήριξη: Κώστας Καραλιάς

Ιωάννα:  Ας φωνάξουμε όλοι μαζί:

ΜΙΛΑ

ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διεύθυνση Γυμνασίου: κ. Φιλία Καλίτση

Επικοινωνία: τηλ.-fax: 2467051295

mail: mail@gym-koris.kas.sch.gr

Ιστότοπος:  gym-koris.kas.sch.gr

blogs.sch.gr/gymkoris

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.