Αρχική » 2024 » Μάρτιος

Αρχείο μηνός Μάρτιος 2024

Σκακιστική άσκηση

Μάρτιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Εκδήλωση για τον ΑΥΤΙΣΜΟ

IMG 8ce5e61e9a003db85520ea79f176ef4d V

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ

Άλλη μια επετειακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024 στο σχολείο μας .
Διπλή γιορτή αυτή τη φορά! Τιμήσαμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, αλλά και τους προγόνους μας με το ιστορικό αφιέρωμα που έκαναν οι μαθητές μας για την 25η Μαρτίου 1821 μέσα από τα ποιήματα, τα τραγούδια, τα σύντομα δρώμενα και τους χορούς. Ο αγώνας για την εθνεγερσία της πατρίδας μας μεταλαμπαδεύει πάντα πολλά μηνύματα στις επόμενες γενιές, ειδικότερα στους νεότερους, που αποπνέουν την ελπίδα του μέλλοντος. Η ενεργή συμμετοχή των μαθητών μας στις εθνικές εορτές τούς δίνει την ευκαιρία να θυμηθούν, να μάθουν και να μεταδώσουν και σε εμάς τα όσα διδάχτηκαν για τα ιστορικά γεγονότα μέσα από τις πρόβες και να αποδώσουν φόρο τιμής στους προγόνους μας με το δικό τους τρόπο.
Στη γιορτή συμμετείχαν μαθητές από όλες τις τάξεις του σχολείου μας, υπό τη μουσική καθοδήγηση του κυρίου Φώτη Παπαθεοδώρου, καθώς και των υπεύθυνων εκπαιδευτικών Παπαδημητρίου Αναστασίας (Μαθηματικού- Μουσικού), Κατσίκα Μαρίας ( Κοινωνικής Λειτουργού), Βράκα Χρύσας (Φυσιοθεραπεύτριας), Καμπίλαυκου Κατερίνας (ΕΒΠ) καθώς και με την υποστήριξη της Ταχματζίδου Ζωής (Ψυχολόγου)
Μεγάλη επίσης η χαρά μας να καμαρώσουμε τα παιδιά μας και στην παρέλαση που έλαβε χώρα ανήμερα της 25ης Μαρτίου στον Πύργο. Οι μαθητές μας με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και τιμή παρέλασαν τιμώντας την ημέρα!
Ζήτω το Έθνος!!!
Μπράβο στα παιδιά μας!!!

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

«Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο
για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί κι όλοι μαζί να
βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον
τόπο μας», πρέσβευε ο ιδρυτής του Θεάτρου Τέχνης, Κάρολος Κουν (1908-1987).

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θέατρου καθιερώθηκε πριν από 63 χρόνια, το 1961
από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (Δ.Ι.Θ.).
Στο μάθημα Πληροφορικής – υπό την επίβλεψη της εκπαιδευτικού Πληροφορικής
Χριστοδουλοπούλου Ελευθερίας και εν όψει της μέρας θεάτρου, οι μαθητές του Β1
Λυκείου ενημερώθηκαν για θέματα που αφορούν το θέατρο και την σημαντικότητα αυτού.
Δημιουργήθηκε poster με κινουμένη εικόνα (animation), με πρωταγωνιστές τους
χαρούμενους μαθητές στη θεατρική σκηνή.

Βάψιμο ελαστικών για φύτευση λουλουδιών

Οι μαθητές του τομέα Γεωπονίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο των μαθημάτων της ειδικότητάς τους καθώς και της συνεργατικής μάθησης, υλοποίησαν το βάψιμο των ελαστικών στην αυλή του σχολείου μας, ώστε να φυτευθούν ανοιξιάτικα λουλούδια.
Η προσπάθεια αυτή ήταν ιδέα των μαθητών με σκοπό την αναδιαμόρφωση του αύλειου χώρου του σχολείου μας.
Έτσι οι μαθητές ,με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Τσίνταλη Ελένης (Γεωπόνου), δημιουργώντας χρώματα της επιλογής τους, έβαψαν τα λάστιχα σε κλίμα χαράς και συνεργασίας.
Σημαντική, για την πραγματοποίηση, της δράσης ήταν η συμβολή των εκπαιδευτικών Παπαδημητρίου Αναστασίας (Μαθηματικός),  Ζαφειροπούλου Αγγελικής (Χημικός), καθώς και τα μελών  ΕΒΠ Ξυδία Κωνσταντίνας, Καμπύλαυκου Κατερίνας και  Αυγερινού Βίκης.
Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε  την αντιπροσωπεία Ford Βασιλόπουλος για την προσφορά των ελαστικών καθώς  και τον κ. Δημήτρη Μπέλια, όπως επίσης και την εταιρεία Σταθόπουλος για την ανταπόκρισή της στην προμήθεια χρωμάτων και πινέλων.

21 ΜΑΡΤΙΟΥ- ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ

«Εις σε προστρέχω Τέχνη της Ποιήσεως,

που κάπως ξέρεις από φάρμακα»

Κ.Π.Καβάφης

Την πρώτη ημέρα της άνοιξης γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης, της τέχνης  που βοηθά την κοινωνία να ανακαλύψει την ταυτότητά της και να βρει τον προσανατολισμό της ,τον οποίο φαίνεται να έχει χάσει στο σύγχρονο παγκόσμιο χαοτικό χωριό.

Έτσι, οι μαθητές/τριες της Α΄και Δ΄Γυμνασίου του ΕΝΕΕΓΥΛ  βρήκαν την ευκαιρία  -στο πλαίσιο της συνδιδασκαλίας και της διαθεματικότητας- να συμμετάσχουν σε ποικίλες δράσεις, τις οποίες εμπνεύστηκαν οι εκπαιδευτικοί τους  Νικολία Λινάρδου (Φιλόλογος) και Ελένη Πανταζοπούλου (Φυσικός),συνταιριάζοντας την Ποίηση με το φαινόμενο της ισημερίας. Συλλέγοντας από τα σχολικά εγχειρίδια της Λογοτεχνίας στίχους εμβληματικών έργων κορυφαίων Ελλήνων ποιητών, έφτιαξαν κάρτες και στόλισαν με αυτές το δέντρο της Ποίησης, ενώ παράλληλα απολάμβαναν  μελοποιημένα ποιήματα, που αναδεικνύουν την αξία του διακαλλιτεχνικού διαλόγου ως μορφωτικού και παιδαγωγικού μέσου.

1711121793035         1711121878191

1711121793056                           1711121793101                   1711121793144

1711121793169

1711121793190

1711122213289

Aποκριάτικες δράσεις στο ΕΝΕΕΓΥΛ 2024

mask 1155808 1280Βίος ανεόρταστος μακρά οδός απανδόκευτος“(Ζωή χωρίς γιορτές μακρύς δρόμος χωρίς πανδοχείο). Ακολουθώντας την αρχαιοελληνική ρήση αλλά και τα αποκριάτικα έθιμα και παραδόσεις. ,την Παρασκευή 15 Μαρτίου, το σχολείο μας πλημμύρισε από γέλια, παραδοσιακά και σύγχρονα τραγούδια ,χορούς και αποκριάτικες δράσεις, στις οποίες συμμετείχαν με ζωηρό κέφι όλοι οι μαθητές/τριες, οι εκπαιδευτικοί καθώς και τα μέλη του ΕΕΠ και ΕΒΠ της σχολικής μονάδας. Την επιμέλεια των χορών είχε αναλάβει η Διευθύντρια του σχολείου μας ,κα Μαρία Δρακοπούλου(Φυσικής Αγωγής) .Στο καλλιτεχνικό εργαστήρι που στήθηκε από τις εκπαιδευτικούς Πανταζοπούλου Ελένη(Φυσικό),Μυλωνά ελευθερία(Φιλόλογο) και Λινάρδου Νικολία (Φιλόλογο),οι μαθητές με μεράκι και ενθουσιασμό σχεδίασαν και κατασκεύασαν πολύχρωμα ινδιάνικα καπέλα ,αποκριάτικες μάσκες, κλόουν και αρλεκίνους . Πραγματικά η σχολική αυτή μέρα χάρισε σε όλους μας στιγμές απόλαυσης, χαράς και εκτόνωσης από το στρες της  σχολικής καθημερινότητας. Και του χρόνου!!!

Για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – Ένα Μάθημα ΖΩΗΣ στο ΕΝΕΕΓΥΛ!!!

Ελευθερία, Ελένη, Νικολία, Μαρία, Χρυσούλα, Δέσποινα, Αγγελική, Παναγιώτα, Στεφανία, Γεωργία, Κωνσταντίνα, Ειρήνη…. ήταν μερικές από τις πρωταγωνίστριες ενός μαθήματος διαφορετικού από τα συμβατικά στο πλαίσιο μιας εκπαιδευτικής δράσης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, η οποία έχει καθιερωθεί  σε ανάμνηση των αγώνων που έγιναν από γυναίκες για τα δικαιώματά τους.

Είναι αλήθεια ότι το σύγχρονο σχολείο καλείται να θωρακίσει τους αυριανούς πολίτες με δεξιότητες ζωής ,προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις ποικίλες προκλήσεις της ζωής και να καλλιεργήσουν την ενεργό πολιτειότητα. Ειδικότερα, σε μια εποχή που τα δικαιώματα των γυναικών- παρά τη συνταγματική κατοχύρωσή τους- εξακολουθούν να φαλκιδεύονται ,άλλοτε κατάφωρα και άλλοτε συγκαλυμμένα, το σχολείο επιβάλλεται να εκπαιδεύει τα νεαρά κορίτσια, ώστε να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και να διεκδικούν ίση μεταχείριση σε όλους τους τομείς.

.1710877034300

Έτσι λοιπόν, την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024, οι εκπαιδευτικοί: Λινάρδου Νικολία (Φιλόλογος), Μπαρμπούτα Μαρία(καθηγήτρια Αγγλικής),Μυλωνά Ελευθερία (Φιλόλογος), Πανταζοπούλου Ελένη (Φυσικός) ενορχήστρωσαν τη δράση αναλαμβάνοντας ρόλο καθοδηγητικό και εμψυχωτικό ,με στόχο να αναδειχθούν μέσω της βιωματικής μάθησης  και της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας τα δικαιώματα των γυναικών και να ενδυναμωθούν τα νεαρά κορίτσια για τη συνέχιση των αγώνων. Μαθήτριες και εκπαιδευτικοί, αφού έγραψαν στα χέρια τους με μαρκαδόρο τα απαράγραπτα δικαιώματα των γυναικών –και όχι μόνο- ένωσαν τις γροθιές τους ως συμβολική έκφραση μαχητικότητας και αλληλεγγύης, φορώντας στους καρπούς τους «μαρτιάτικα» βραχιολάκια (δημιουργήματα της κ. Ελένης Πανταζοπούλου),που τους προσφέρθηκαν ως επιβράβευση της συμμετοχής τους στη δράση ,συνδυάζοντας και τη λαϊκή παράδοση. Τέλος, αξίζει να τονιστεί και ο υποστηρικτικός ρόλος των αγοριών στην υλοποίηση της δράσης , γεγονός που υποδηλώνει την αναγκαιότητα συμπόρευσης και αρμονικής συνεργασίας των δύο φύλων για μια κοινωνία δίκαιη και δημοκρατική χωρίς στερεότυπα, χωρίς βία, χωρίς έμφυλες διακρίσεις.

 

Δημιουργία ανοιξιάτικων σπορείων

Οι μαθητές του Τομέα Γεωπονίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος, με την καθοδήγηση των υπεύθυνων καθηγητών  Σκούτα Διονυσίου και Τσίνταλη Ελένης, αφού ολοκλήρωσαν τις εργασίες στο μίνι σπορείο – θερμοκήπιο (αλλαγή νάυλον, τοποθέτηση πλαστικού πάτου), ξεκίνησαν την προετοιμασία των ανοιξιάτικων σπορείων.

Όταν τα σπορόφυτα αναπτυχθούν,θα μεταφυτευθούν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον κήπο του σχολείου μας.

Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας

6 Μαρτίου- Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας

ΔΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ στο ΕΝΕΕΓΥΛ

Σε μια εποχή, που το τέρας της βίας θεριεύει όλο και περισσότερο  στο σχολικό χώρο πλήττοντας την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών και τη διαδικασία μάθησης ,αναδύεται η αναγκαιότητα αφύπνισης και ευαισθητοποίησης όλων των μελών της σχολικής κοινότητας για την πρόληψη και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου. Έτσι, στο πλαίσιο των δράσεων κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, οι μαθητές του σχολείου μας έδωσαν δυναμικό παρών ,στέλνοντας το δικό τους ηχηρό μήνυμα  με συνθήματα ,που σχημάτισαν με τις σχολικές τσάντες και τα σώματά τους στην αυλή του σχολείου. Στο τέλος ,μαζί με τους εκπαιδευτικούς σχημάτισαν  μία μεγάλη ανθρώπινη αλυσίδα με τα χέρια τους ,προκειμένου να κατανοήσουν με βιωματικό τρόπο πόσο σημαντική είναι η συνεργασία όλης της σχολικής κοινότητας για τη δημιουργία ενός δίκαιου και δημοκρατικού σχολείου, που θα σέβεται τη διαφορετικότητα ,θα προωθεί την ανεκτικότητα και θα αναχαιτίζει κάθε προσπάθεια επιβολής των «ισχυρών» έναντι των «αδύναμων».

European Radio Logo
Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση