Το σχολικό έτος 2023-2024 το σχολείο μας, Γυμνάσιο Αλωνίων Πιερίας, συμμετείχε στην εκπαιδευτική δράση «Ταπερίστας 2024» που διοργάνωσε το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Αρναίας. Την πραγματοποίηση της δράσης ανέλαβαν η σχολική νοσηλεύτρια κ. Πάτσιου Μαρία και διευθύντρια κ. Μακρίδου Ελένη, ενώ συμμετείχαν 30 μαθητές και μαθήτριες από όλες τις τάξεις.
Το πρόγραμμα είχε 6 θεματικούς άξονες:
- Μείωση Κατανάλωσης
- Διαχείριση Οικιακών Απορριμάτων
- Ποιότητα Διατροφής
- Ασφαλείς Συσκευασίες Τροφίμων
- Μείωση Σπατάλης Τροφίμων
- Τοπικά προϊόντα, και προσπαθήσαμε να τους προσεγγίσουμε όλους σε ένα βαθμό.
Ως μέθοδοι διδασκαλίας επιλέχθηκαν η διερεύνηση και η κατευθυνόμενη ανακάλυψη με τη χρήση ΤΠΕ και βιωματικών μεθόδων. Στη χρήση ΤΠΕ δημιουργήθηκαν εκπαιδευτικές παρουσιάσεις (Powerpoint), που περιείχαν και βίντεο ή πλάνα από ντοκιμαντέρ (Youtube), αλλά και διαδικτυακά παιχνίδια με σχετικό περιεχόμενο. Στις βιωματικές μεθόδους εντάξαμε την αναζήτηση και τη συζήτηση των συνηθειών της οικογένειας των μαθητών/τριων σε σχέση με τους θεματικούς άξονες και έπειτα προτείναμε και προσπαθήσαμε να τις αλλάξουμε προς το καλύτερο τόσο για εμάς όσο και για το περιβάλλον.
Διαφάνειες από τις παρουσιάσεις μας:
Διαφάνειες από τα εκπαιδευτικά παιχνίδια μας:
Ιστοσελίδα: https://wordwall.net/el/resource/72214840
Ιστοσελίδα: https://wordwall.net/el/resource/72215958
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του προγράμματος συμμετείχαμε στην εξ αποστάσεως ενημερωτική δράση «Το δεκατιανό που προτιμώ», που διοργάνωσε το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Αρναίας σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024. Αφού παρακολουθήσαμε την ενημέρωση από την κ. Αριστέα Γκιοξάρη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο γνωστικό αντικείμενο “Κλινική Διαιτολογία με Έμφαση στον Μεταβολισμό Μακροθρεπτικών Συστατικών” στο Τμήμα Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου, στη συνέχεια συμετείχαμε στο Εργαστήριο η «ταυτότητα» των επεξεργασμένων τροφίμων, στο οποίο μαθητές/τριες διάβασαν, με την καθοδήγηση της κυρίας Γκιοξάρη Α., και αναγνώρισαν τα συστατικά μίας συσκευασίας από σνακ ή ρόφημα που συνηθίζουν να καταναλώνουν.
Τέλος, τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 παράλληλα με τη Δράση «Εβδομάδα Δεκατιανού», πραγματοποιήσαμε στο σχολείο μας την ΗΜΕΡΑ ΥΓΙΕΙΝΟΥ ΠΡΩΙΝΟΥ. Μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί ετοίμασαν και έφεραν υγιεινό πρωινό, χρησιμοποιώντας βιώσιμα τοπικά προιόντα κατά το δυνατό και μεταφέροντας τα με ασφαλείς συσκεασίες τροφίμων. Έτσι, όλοι συμμετείχαν στη Δράση και μεταφέρθηκε σε όλο το μαθητικό πληθυσμό του σχολείου και στις οικογένειές τους η εφαρμογή του συγκεκριμένου σχολικού δικτύου δράσης.





