ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ

 

Σήμερα Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου παρακολούθησαν διαδικτυακά ενημερωτική ομιλία για τον

Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, από το σωματείο

«ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΑΝΙΚΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ».

 

2

1

 

Στο σχολικό πλαίσιο η υποστήριξη και η ένταξη παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και τη μετέπειτα εξέλιξη του μαθητή.

Πριν τη λήξη της Ημερίδας, μια μαθήτρια του σχολείου μας, η οποία έχει Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, παρουσίασε την καθημερινότητα και τα συναισθήματα που βιώνει με τη νόσο αυτή!

Έτσι, μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί σχεδίασαν μια ευχετήρια κάρτα, η οποία δόθηκε ως ενθύμιο για τη σημερινή ημέρα στη γενναία μαθήτρια μας!

 

Της ευχόμαστε να είναι γερή, ευτυχισμένη, περήφανη για τον εαυτό της, πάντα να χαμογελά και να κάνει όλα τις τα όνειρα αληθινά!

 

 

 

Στιγμιότυπο οθόνης 2023 11 14 123705

1000016762

 

Λίγα λόγια το Σακχαρώδη Διαβήτη και την ΠΕΑΝΔ:

    Ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί την πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη χρόνια πάθηση παγκοσμίως και σήμερα 1 στους 11 ανθρώπους παγκοσμίως ζει με διαβήτη. Ο αυτοάνοσος τύπος της νόσου (ΣΔτ1) ονομάστηκε νεανικός διαβήτης, επειδή το 90% των περιστατικών εμφανίζεται στην παιδική και εφηβική ηλικία, με μέση ηλικία εμφάνισης τα 8 έτη. Στατιστικά, μεταξύ των περιπτώσεων διαβήτη, το 10% αφορά το διαβήτη τύπου 1, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία τα προσεχή χρόνια.

    Ο ΣΔτ1 είναι μια χρόνια πάθηση με αυτοάνοση αιτιολογία, δηλαδή ο ίδιος ο οργανισμός μέσω αντισωμάτων που παράγει επιτίθεται και καταστρέφει τα ινσουλινοπαραγωγά Βκύτταρα του παγκρέατος, με αποτέλεσμα να υπάρχει ελάχιστη ή μηδενική έκκριση ινσουλίνης για την κάλυψη των βασικών αναγκών και το μεταβολισμό των τροφών και, ως εκ τούτου, να γίνεται απαραίτητη η λήψη ινσουλίνης εξωγενώς καθ’ όλο το 24ώρο.

   Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF), το 2021 πάνω από 1,1 εκατ. παιδιά και έφηβοι παγκοσμίως είχαν διαγνωστεί με ΣΔτ1. Στην Ελλάδα, πάνω από 900.000 άτομα πάσχουν από διαβήτη, εκ των οποίων οι 80-90.000 πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1. Τα παιδιά που πάσχουν από ΣΔτ1 στη χώρα μας αυξάνονται κατά περίπου 3-5% ετησίως και η νόσος εκδηλώνεται σε όλο και μικρότερες ηλικίες. Ετησίως, περισσότερα από 150 παιδιά διαγιγνώσκονται με ΣΔτ1 στη χώρα μας, αριθμός που φαίνεται να αυξάνεται συνεχώς.

  Τα συμπτώματα εμφανίζονται αιφνίδια και είναι:
  • Συχνουρία – Πολυουρία
  • Υπερβολική δίψα
  • Αιφνίδια απώλεια βάρους χωρίς εμφανή λόγο
  • Αδυναμία, υπνηλία ή εξάντληση
  • Αιφνίδιες αλλαγές στην όραση ή θολή όραση
  • Ναυτίες και εμετός
  • Έντονη οσμή της αναπνοής (οσμή σάπιου φρούτου)
Τα “κλειδιά” της θεραπείας είναι:
  • Ινσουλίνη
  • Ισορροπημένη μεσογειακή Διατροφή
  • Τακτική Άσκηση
  • Εκπαίδευση του παιδιού και του άμεσου περιβάλλοντός του
Αλήθειες για το Σακχαρώδη Διαβήτης τύπου 1:
  • Δεν είναι κληρονομικός
  • Είναι αυτοάνοσο χρόνιο νόσημα
  • Δεν είναι μεταδοτικός (δεν κολλάει)
  • Εμφανίζεται κυρίως στην παιδική ηλικία
  • Χρειάζεται ινσουλίνη και καθημερινό έλεγχο του σακχάρου στο αίμα
  • Ο σωστά ρυθμισμένος, ζει μια απόλυτα φυσιολογική ζωή

      Η Πανελλήνια Ένωση Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη (Π.Ε.Α.Ν.Δ.) είναι ένα φιλανθρωπικό, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σωματείο, που ιδρύθηκε το 1983 από τον διακεκριμένο Ομότιμο Καθηγητή Παιδιατρικής κ. Χρήστο Σπ. Μπαρτσόκα και έκτοτε βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των παιδιών και νέων με Διαβήτη τύπου 1 και των οικογενειών τους, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας συνεχώς πολυάριθμες δράσεις, ενέργειες και προγράμματα υποστήριξης και εκπαίδευσης των πασχόντων, καθώς και ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινωνικού συνόλου σχετικά με τη νόσο.

    Πιστή στο όραμά της, η Π.Ε.Α.Ν.Δ. υλοποιεί καινοτόμα προγράμματα και προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της σε περισσότερα από 4.000 παιδιά και νέους με ΣΔτ1 πανελλαδικά, με κύριο σκοπό τη βελτίωση της υγείας, περίθαλψης, διαβίωσης και ποιότητας ζωής τους, ώστε να μπορούν να βιώνουν μία καθημερινότητα χωρίς διακρίσεις και να οραματίζονται με αισιοδοξία το μέλλον τους.

   Είναι μέλος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» και του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας «Ε.ΣΥ.Ν.» και οι πόροι της προκύπτουν αποκλειστικά από ιδιωτικές δωρεές και χορηγίες, καθώς και από την Ένωση «Μαζί για το Παιδί». Τα έσοδα που συγκεντρώνονται κατά διαστήματα από δράσεις διατίθενται για την προσφορά πολύτιμων υπηρεσιών και αγαθών στα ίδια τα παιδιά με ΣΔτ1 και τις οικογένειές τους.

ΠΗΓΗ: www.peand.gr

 

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση