Παίζω Lego και πειραματίζομαι με τη ρομποτική

lego-wedo-alonia-team1--alligator-17bΤο πακέτο WeDo είναι ένα σετ κομματιών Lego που απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ανάπτυξη απλών αλλά δημιουργικών κατασκευών ρομποτικής. Συνδυάζει τις κλασσικές συνθέσεις Lego, με αισθητήρες και κινητήρες που ελέγχονται με υπολογιστή.

Η δυνατότητα ελέγχου των ηλεκτρονικών διατάξεων του Wedo από το Scratch, την πλατφόρμα οπτικού προγραμματισμού που χρησιμοποιούμε με μεγάλο κέφι σαν εργαλείο εκμάθησης προγραμματισμού, ήταν η ευκαιρία να πειραματιστούμε με την πρώτη μας ρομποτική κατασκευή!

Ο “πεινασμένος αλιγάτορας” είναι μια από τις προτεινόμενες κατασκευές του πακέτου και συνοδεύεται από οδηγίες κατασκευής. Την υλοποίηση ανέλαβε μια από τις “ρομποτικές ομάδες” της Β’ τάξης ολοκληρώνοντας τη κατασκευή σε περίπου 45 λεπτά. Δοκιμάσαμε τη διασύνδεση της με τον υπολογιστή, χρησιμοποιώντας αρχικά,  έτοιμα σενάρια του κυρίου της Πληροφορικής. Κάναμε επίσης μια πρώτη διερεύνηση των δυνατοτήτων που θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε.

Μετά τα γέλια της επιτυχίας, κανείς πια δεν θυμόταν τις δυσκολίες της κατασκευής και τα πισωγυρίσματα από τα κομμάτια που ξεκολλούσαν και απλά έπεφταν βροχή οι νέες ιδέες για τις λειτουργίες που θα προγραμματίσουμε στο μέλλον για τη μασέλα του αλιγάτορα!!

Το σίγουρο είναι ότι η κατασκευή μας είναι πιστή στους 3 βασικούς νόμους της ρομποτικής που διατυπώθηκαν από τον Isaak Asimov, γνωστό συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας:

  1. Το ρομπότ δε θα κάνει κακό σε άνθρωπο, ούτε με την αδράνειά του θα επιτρέψει να βλαφτεί ανθρώπινο όν,
  2. Το ρομπότ πρέπει να υπακούει τις διαταγές που του δίνουν οι άνθρωποι, εκτός αν αυτές οι διαταγές έρχονται σε αντίθεση με τον πρώτο νόμο,
  3. Το ρομπότ οφείλει να προστατεύει την ύπαρξή του, εφόσον αυτό δεν συγκρούεται με τον πρώτο και τον δεύτερο νόμο.

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση