Στο αφιέρωμά μας, για τις μεγάλες προσωπικότητες, συνεχίζουμε με έναν σημαντικό Έλληνα λογοτέχνη, το Μενέλαο Λουντέμη. Φυσικά, υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι Έλληνες λογοτέχνες και με πιο σημαντικό έργο από αυτό του Λουντέμη. Διάλεξα τον Λουντέμη, γιατί είναι ένας συγγραφέας όχι και τόσο γνωστός στη νέα γενιά, με συγκίνησε με τα βιβλία του και έζησε στον Εξαπλάτανο, το χωριό του πατέρα μου.
.
Ο Μενέλαος Λουντέμης (1912 – 22 Ιανουαρίου 1977), ήταν Έλληνας λογοτέχνης που γεννήθηκε στη Κωνσταντινούπολη το 1912. Το λογοτεχνικό του ψευδώνυμο το εμπνεύστηκε από τον ποταμό Λουδία της μετέπειτα πατρίδας του. Επίσης το σπίτι του είναι μουσείο μέχρι και σήμερα και βρίσκεται στο χωριό Εξαπλάτανος Αριδαίας του δήμου Αλμωπίας. Προς τιμήν του έδωσαν το όνομά του σε έναν από τους δρόμους του χωριού .Κάθε χρόνο στον Εξαπλάτανο γιορτάζονται << τα λουντέμεια >> προς τιμήν του λογοτέχνη.
Ήταν το μοναδικό αγόρι από τα πέντε παιδιά του Γρηγόρη Μπαλάσογλου (που με την εγκατάσταση του στην Ελλάδα έγινε Βαλασιάδης) και της Δόμνας Τσουφλίδη. Πρωτοεμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα σε πολύ νεαρή ηλικία, δημοσιεύοντας ποιητικές συλλογές στην «Αγροτική Ιδέα» της Έδεσσας το 1927 και το 1928, τις οποίες υπέγραφε με το πραγματικό του όνομα (Τάκης Βαλασιάδης).Η πρώτη φορά που χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο του ήταν το 1934 στο διήγημα «Μια νύχτα με πολλά φώτα κάτω από μια πόλη με πολλά αστέρια».
Στην κατοχή πήρε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση στο πλευρό του ΕΑΜ και διετέλεσε γραμματέας της οργάνωσης διανοουμένων. Κατά τον εμφύλιο συλλαμβάνεται για τα αριστερά του φρονήματα. Το 1958 αυτοεξορίζεται στο Βουκουρέστι . Εκεί, αργότερα, θα δοθεί το όνομά του σε δημόσιο κτίριο (Λουντέμειο Μέγαρο). Το 1956 εξελέγη μέλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου της Ειρήνης. Στη Ρουμανία συνεχίζει το συγγραφικό του έργο, ως και λίγο μετά τη μεταπολίτευση. Την περίοδο της αυτοεξορίας του ο Λουντέμης πραγματοποίησε αρκετά ταξίδια, φτάνοντας μέχρι την Κίνα και το Βιετνάμ. Το οδοιπορικό του αυτό το αποτύπωσε το 1966 στο βιβλίο του «Μπατ-Τάι». Στην Ελλάδα θα επιστρέψει το 1976. Ένα χρόνο αργότερα, το 1977, πεθαίνει από καρδιακή προσβολή και η σορός του εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα.
Βιβλία του μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες, κυρίως στις ανατολικές χώρες, όπως η Πολωνία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία κ.α. Επίσης, κάποια απ’ αυτά μεταφράστηκαν στα κινεζικά και στα βιετναμέζικα. Σύμφωνα με το Βασίλη Βασιλικό, «θεωρείται ο πιο πολυδιαβασμένος Έλληνας έπειτα από τον Νίκο Καζαντζάκη>>. Κατόπιν έγινε και μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, με πρόεδρο τότε τον Νίκο Καζαντζάκη.
Μερικά από τα πιο γνωστά και πολυδιαβασμένα έργα του είναι:
«Καληνύχτα ζωή», Αθήνα, μυθιστόρημα (1946) / «Οι κερασιές θ’ ανθίσουν και φέτος», Αθήνα, εκδ. Μόρφωση, μυθιστόρημα (1956) /«Συννεφιάζει», Αθήνα, μυθιστόρημα (1946) /«Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα», Αθήνα, εκδ. Δίφρος, μυθιστόρημα (1956) / «Η φυλακή του Kάτω Kόσμου», Αθήνα, εκδ. Δωρικός, μυθιστόρημα (1964) / «Το ρολόι του κόσμου χτυπά μεσάνυχτα», Αθήνα, εκδ. Κέδρος, μυθιστόρημα (1963)/«Τότε που κυνηγούσα τους ανέμους», Αθήνα, εκδ. Δίφρος, μυθιστόρημα (1956) /«Λύσσα», μυθιστόρημα
Και πολλά άλλα…
Ο Μενέλαος Λουντέμης άφησε πίσω του πνευματική κληρονομιά περίπου σαράντα πέντε βιβλίων, που τον καθιστούν έναν από τους πολυγραφότερους έλληνες συγγραφείς και μια κόρη, τη Μυρτώ. Ο Λουντέμης ανήκει στους έλληνες λογοτέχνες του μεσοπολέμου που στράφηκαν προς τον κοινωνικό ρεαλισμό. Το έργο του εντάσσεται στο ρεύμα του σοσιαλιστικού ρεαλισμού. Ο Λουντέμης έχει την τάση να στρέφεται γύρω από ένα κεντρικό πρόσωπο – αφηγητή, που ανήκει στους περιθωριακούς τύπους των καταπιεσμένων κοινωνικά στρωμάτων και μας δίνει την προσωπική οπτική της μοναξιάς, του ανεκπλήρωτου έρωτα και της δυστυχίας του κόσμου.
Γιώργος Γεωργαλάς Γ2( κείμενο+ φωτογραφίες από τον Εξαπλάτανο)
Πηγή: Βικιπαίδεια