th

«Μαζί», Ελένη Πριοβόλου

Την Τρίτη 29 Απριλίου 2014, το σχολείο μας και οι δύο λέσχες ανάγνωσης , θα έχουν την τιμή και τη χαρά να φιλοξενήσουν τη συγγραφέα, κ.Ελένη Πριοβόλου. Με αφορμή την επίσκεψή της ακολουθεί η παρουσίαση του βιβλίου της «Μαζί» από τις δύο μαθήτριες της Β΄γυμνασίου, Κάκαρη Βάσω και Μπάμπιτς Ταμάρα. 

thΛίγα λόγια για τη συγγραφέα:   Η Ελένη Πριοβόλου γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά της χρόνια στο Αγγελόκαστρο της Αιτωλοακαρνανίας. Σπούδασε στο Πάντειο πανεπιστήμιο Αθηνών και σήμερα ζει στην Αθήνα. Εκτός από την λογοτεχνία για ενηλίκους γράφει παιδικά και νεανικά λογοτεχνικά βιβλία. Επίσης, η Ελένη Πριοβόλου έχει βραβευτεί με το βραβείο Αναγνωστών για  το γνωστό μυθιστόρημα της «Όπως ήθελα να ζήσω».

 

Βιβλιοπαρουσίαση

    Το βιβλίο της κ.Πριοβόλου, με το οποίο ασχοληθήκαμε και στις δύο λέσχες ανάγνωσης του γυμνασίου μας,  είναι το «Μαζί». Η ιστορία έχει  ως πρωταγωνιστή ένα μικροκαμωμένο αγόρι, τον Μύρωνα. Ο Μύρων προσπαθεί  να  ξεφύγει  από τη συμμορία των Σκαθαριών και τα άσχημα παιχνίδια τους. Όλη  αυτή η κατάσταση πρόκειται να πάρει διαφορετική τροπή με την άφιξη μιας καινούριας μαθήτριας, η οποία θα δώσει θάρρος στον Μύρωνα να αντιμετωπίσει τα Σκαθάρια, καθώς θα γίνει ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα για αυτόν. Ο Μύρων και η Λούνα-έτσι λέγεται η καινούρια φίλη του Μύρωνα- θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ενδοσχολική  βία και τη συμμορία που κυριαρχεί σε όλο το σχολειό, χρησιμοποιώντας ως όπλο τη σωματική δύναμη. Θα καταφέρουν ο Μύρων και η Λούνα να αντιμετωπίσουν τον Παμίνο και τη συμμορία  του; Πιστεύετε πως οι άνθρωποι σαν τον Παμίνο μπορούν να αλλάξουν; Αυτά και πολλά άλλα θέματα, όπως η φιλία, η ισότητα, ο ανθρωπισμός, η φιλοζωία, ο έρωτας, η προσφυγιά, ο εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, ο ρόλος της οικογένειας και του σχολείου, η ζωή στις μεγαλουπόλεις και η μόλυνση του περιβάλλοντος, είναι μερικά από τα επιμέρους θέματα που  διαπραγματεύεται το βιβλίο της Ε.Πριοβόλου.

Η πλοκή της ιστορίας  θεωρούμε  πως είναι πολύ  ενδιαφέρουσα και η αγωνία για τις εξελίξεις  φτάνει στα ύψη. Ο χειρισμός των θεμάτων  είναι    πρωτότυπος  και δεν υπάρχουν  κενά,  καθώς η ιστορία  είναι  πολύ  καλά  δεμένη .

Το βασικό θέμα του βιβλίου, η ενδοσχολική  βία, είναι εξαιρετικά επίκαιρο, καθώς έχει αυξηθεί  κατά  πολύ στη σημερινή  εποχή σε σχέση με παλαιότερες εποχές. Πιστεύουμε πως αυτή η αύξηση  οφείλεται  στο  γεγονός ότι οι έφηβοι,  όταν  αντιμετωπίζουν  τέτοιου  είδους  προβλήματα, αποφεύγουν  να  μιλάνε  στους γονείς  ή στους  καθηγητές  τους, με αποτέλεσμα  τα θύματα  συνεχώς να αυξάνονται. Κανένας δε σταματά τα παιδιά  που εκμεταλλεύονται αυτό το γεγονός και συνεχώς προκαλούν προβλήματα. Κυρίως ,όμως, έχει να κάνει με τις ανθρώπινες σχέσεις και την κρίση που περνά ο θεσμός της οικογένειας. Γονείς που δεν είναι κοντά στα παιδιά τους, για ποικίλους λόγους, και παιδιά που ξεστρατίζουν, γιατί δεν έχουν συναισθηματικά στηρίγματα ή πέφτουν και τα ίδια θύματα βίας.

Το βιβλίο  μάς  βοήθησε  και  μάς έδωσε πολλές  πληροφορίες  για  το πώς η βία  μπορεί να  γίνει επικίνδυνη. Μας  βοήθησε να καταλάβουμε πώς νιώθει ένα παιδί το οποίο δέχεται καθημερινά επιθέσεις από συμμαθητές  του ,οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη σωματική δύναμη. Επίσης, μας βοήθησε να καταλάβουμε πώς σκέφτονται τα παιδιά τα οποία εκμεταλλεύονται τους πιο αδύναμους μαθητές. Έτσι, καταφέραμε να μπούμε στη θέση του θύτη και του θύματος, να προβληματιστούμε και να βγάλουμε συμπεράσματα για το πώς πρέπει να χειριζόμαστε ανάλογες περιπτώσεις.

Η ψυχογράφηση των χαρακτήρων είναι πολύ ενδιαφέρουσα, ενώ τα ονόματα των ηρώων είναι πολύ πρωτότυπα κι έτσι δεν υπάρχει περίπτωση να τα ξεχάσει κανείς. Όλοι οι χαρακτήρες έχουν κάτι διαφορετικό και ξεχωριστό, ο μικροκαμωμένος Μύρων με τη ζωηρή φαντασία, η Λούνα με την υπέροχη φωνή και το δυναμικό χαρακτήρα, η πληγωμένη Βάντα που αλλάζει συμπεριφορά, όταν η μητέρα της αναρρώνει από τη σοβαρή ασθένεια, ο πληγωμένος και θυμωμένος Παμίνος, που διαλέγει αντικοινωνικούς τρόπους να ξεχωρίσει… Πάντως όλους τους ήρωες πολύ τους αγαπήσαμε και τους νιώσαμε κοντά μας.

Η γλώσσα του βιβλίου είναι υπέροχη, προσεγμένη, με ωραίες και καμιά φορά δύσκολες λέξεις, λογοτεχνική και κατάλληλη για τους εφήβους.  Το κείμενο είναι εξαιρετικά καλογραμμένο.

Ολόκληρο το βιβλίο, κατά την γνώμη μας, ήταν διασκεδαστικό και ευχάριστο, μα περισσότερο μας άρεσαν τα σημεία όπου ο Μύρων και η Λούνα τα έβαζαν με τον Παμίνο με τη δύναμη του μυαλού τους. Αρκετές φορές συγκινηθήκαμε από τα προβλήματα  και τις δυσκολίες των ηρώων, ταυτιστήκαμε μαζί τους και θελήσαμε να τους βοηθήσουμε. Από τις σελίδες του βιβλίου ξεπηδάνε τόσο όμορφες ιδέες για πανανθρώπινες αξίες που αγκαλιάζουν όλους τους ανθρώπους.  Το τέλος ήταν επίσης πολύ ευχάριστο, επειδή όλα τα παιδιά  ενώθηκαν και τα Σκαθάρια άλλαξαν προς το καλύτερο με τη θεατρική παράσταση που οργανώθηκε με τη βοήθεια της  καθηγήτριάς τους, της κ.Λαμπρίτσας. Μας άρεσε, δηλαδή, που το βιβλίο είχε αίσιο τέλος.

Το βιβλίο αυτό  θα το προτείναμε ανεπιφύλακτα, για όλους τους λόγους που προαναφέραμε, στα παιδιά του σχολείου μας  και γενικά σε εφήβους και νέους ,αλλά και σε ενήλικες. Είναι ένα βιβλίο πραγματικά επίκαιρο , ενδιαφέρον και ευχάριστο!

 

Βάσω Κάκαρη(Β1) & Ταμάρα Μπάμπιτς  (Β1)

 

μαζί

 

 

 

 

 

Μία σκέψη στο“«Μαζί», Ελένη Πριοβόλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων