ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΡΩΜΑΙΩΝ

Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ

Μετά το τέλος του Β΄ Καρχηδονιακού Πολέμου, η Ρώμη στράφηκε στην Ανατολή και άρχισε να παρεμβαίνει στις ελληνικές υποθέσεις. Οι μόνοι αξιόλογοι ηγέτες του ελληνικού κόσμου που αντιστάθηκαν στη Ρώμη ήταν:

  • ο Φίλιππος Ε΄ της Μακεδονίας
  • ο Αντίοχος Γ΄ της Συρίας

Οι Ρωμαίοι αρχικά στράφηκαν εναντίον της Μακεδονίας. Με συμμάχους του Αιτωλούς, συγκρούστηκαν με τον Φίλιππο Ε΄ στη τοποθεσία «Κυνός Κεφαλαί» στη Θεσσαλία το 197 π.Χ. και επικράτησαν στο πεδίο της μάχης.

69 Κυνός Κεφαλαί 197πΧ πεδίο μάχης

Η θέση <Κυνός Κεφαλαί>, όπως είναι σήμερα

Αποτέλεσμα:

Η Μακεδονία έχασε περιοχές στην Ιλλυρία και στον Ελλήσποντο και πλήρωσε μεγάλη πολεμική αποζημίωση.

Ο Φλαμινίνος (Titus Quinctius Flamininus) – νικητής του Φιλίππου Ε΄ – κήρυξε το 196 π.Χ. την «ανεξαρτησία» των ελληνικών πόλεων στα Ίσθμια πράξη που εξυπηρετούσε τα ρωμαϊκά σχέδια.

Ο βασιλιάς της Συρίας Αντίοχος Γ΄ βλέποντας την επέκταση των Ρωμαίων προς ανατολάς και την αποδυνάμωση της Μακεδονίας, επέκτεινε τα σύνορά του δυτικά προς την Μικρά Ασία και την Θράκη, αποβιβάστηκε το 192 π.Χ. στη Θεσσαλία για να αντιμετωπίσει του Ρωμαίους.

71 Το Αιγαίο 192 πΧ

Η περιοχή του Αιγαίου το έτος 192 π.Χ.

Οι Ρωμαίοι με την υποστήριξη της Αχαϊκής Συμπολιτείας, του βασιλείου της Περγάμου, της Ρόδου και των Μακεδόνων, αντιμετώπισαν τον Αντίοχο στις Θερμοπύλες και στη συνέχεια μετέφεραν τον πόλεμο στην Μικρά Ασία, όπου κατανίκησαν τον Αντίοχο στη Μάχη της Μαγνησίας του Μαιάνδρου.

Μετά την καταστρεπτική του ήττα ο Αντίοχος Γ΄ υποχρεώθηκε να υπογράψει την ταπεινωτική συνθήκη ειρήνης της Απάμειας το 188 π.Χ. Σύμφωνα με τους όρους της συνθήκης, οι Σελευκίδες θα εγκατέλειπαν τα εδάφη τους βόρεια του όρους Ταύρου, θα πλήρωναν 15.000 τάλαντα πολεμική αποζημίωση και θα περιόριζαν το στόλο τους σε 12 πλοία.

Οι Ρωμαίοι ζήτησαν επίσης να τους παραδοθεί ο Καρχηδόνιος στρατηγός Αννίβας, ο οποίος όμως αυτοκτόνησε στην αυλή του βασιλιά της Βιθυνίας Προυσία. Η κατάληψη της Μ. Ασίας είχε αρχίσει.

Τον Φίλιππο Ε΄ διαδέχθηκε στον θρόνο της Μακεδονίας ο γιος του Περσέας, ο οποίος επιζητούσε την σύγκρουση με την Ρώμη. Οι πολεμικές του προετοιμασίες εναντίον των Ρωμαίων όμως προδόθηκαν και ο ύπατος Αιμίλιος Παύλος (Lucius Aemilius Paulus) νίκησε τον Περσέα στη μάχη της Πύδνας το 168 π.Χ.

73 Περσέας της Μακεδονίας

Ο Περσέας της Μακεδονίας

Με την ήττα στην Πύδνα καταλύεται το μακεδονικό βασίλειο: η Μακεδονία γίνεται ρωμαϊκή επαρχία. Η Ήπειρος, που βοήθησε τους Μακεδόνες τιμωρήθηκε βαριά:

  • 70 πόλεις ισοπεδώθηκαν
  • 150.000 άνθρωποι πουλήθηκαν ως δούλοι

Η Αχαϊκή Συμπολιτεία, σύμμαχος της Ρώμης, υποχρεώθηκε να στείλει 1000 επιφανείς πολίτες της ως ομήρους στην Ρώμη.

Η οριστική υποταγή της Μακεδονίας στους Ρωμαίους συντελείται το 146 π.Χ. από τον ύπατο Καικίλιο Μέτελλο (Quintus Caecilius Metellus Macedonicus), ο οποίος συντρίβει στη μάχη της Πύδνας τον Ανδρίσκο, που διέδιδε πως ήταν γιος του Περσέα.

Ο Καικίλιος Μέτελλος μετά την υποταγή της Μακεδονίας, στράφηκε νότια, υπέταξε την Κεντρική Ελλάδα, και συγκρούστηκε με τα στρατεύματα της Αχαϊκής Συμπολιτείας στα Σκάρφεια της Λοκρίδας το 147 π.Χ.

Ένα χρόνο αργότερα (146π.Χ.) ο ύπατος Μόμμιος (Lucius Mummius) συγκρούστηκε με τους Κορίνθιους και τα στρατεύματα της Αχαϊκής Συμπολιτείας στο Δίαιο του Ισθμού, κατέλαβε την πόλη της Κορίνθου, την οποία και ισοπέδωσε. Όλοι οι άρρενες της πόλης θανατώθηκαν, ενώ τα γυναικόπαιδα πουλήθηκαν ως δούλοι.

Η κατάκτηση της Ελλάδας είχε ολοκληρωθεί. Η Μικρά Ασία πέρασε στη Ρώμη με διαθήκη μετά τον θάνατο του βασιλιά Αττάλου Γ΄. Στα επόμενα 120 χρόνια οι Ρωμαίοι κατέκτησαν και το βασίλειο της Αιγύπτου και το βασίλειο των Σελευκιδών.

(Σημείωση: η παρουσίαση του θέματος σε Power Point με περισσότερο φωτογραφικό υλικό, χάρτες και τις πηγές των εικόνων μπορεί να αναζητηθεί εδώ και εδώ)

Κατηγορίες: ΙΣΤΟΡΙΑ Α΄ Λυκείου. Ετικέτες: , , , , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.