Το Ιντερνετ και εμείς…
Του ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΡΑΚΟΥΣΗ
…Και τώρα τα νέα της νέας τεχνολογίας. Δικτυωθείτε και διαβάστε προσεκτικά. Το ραδιόφωνο ξεκίνησε το 1922. Για να κερδίσει 50 εκατ. ακροατές στην Αμερική χρειάσθηκαν 38 ολόκληρα χρόνια. Το 1960 έφθασε να έχει κερδίσει μαζικά το κοινό, που ήταν ενθουσιασμένο από την αρχή με τη νέα ανακάλυψη. Η τηλεόραση που ξεκίνησε, επίσης από τις ΗΠΑ, το 1950 χρειάσθηκε 13 ολόκληρα χρόνια για να κερδίσει 50 εκατ. τηλεθεατές. Εφθασε το 1963 για να αποκτήσει μαζικό χαρακτήρα και να μπει στα περισσότερα σπίτια. Το Ιντερνετ χρειάσθηκε μόλις 5 χρόνια για να καλύψει τον ίδιο στόχο. Χρειάσθηκε ελάχιστος χρόνος, από το 1994 μέχρι το 1999, για να φθάσουν τα 50 εκατ. οι συνδεδεμένοι με το Διαδίκτυο.
Αυτή τη στιγμή, περίπου το 40 % των νοικοκυριών έχουν εγκατεστημένο PC στην κατοικία τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 20%. Αλλά για να γίνει πλήρως κατανοητή η διείσδυση του νέου μέσου στην αμερικανική κοινωνία θα σας περιγράψουμε τα βασικά στοιχεία χαρακτηριστικών ερευνών, που διενήργησε η America On line. Από την πρώτη έρευνα, η οποία διενεργήθηκε ευρύτερα στον πληθυσμό με το ερώτημα «αν είσαστε μόνος σ’ ένα έρημο νησί τι θα θέλατε να είχατε απαραιτήτως μαζί σας;», προέκυψαν οι ακόλουθες απαντήσεις: Το 67% θα ήθελε ένα PC συνδεδεμένο με το Ιντερνετ, το 23% ζήτησε τηλέφωνο και μόλις το 9% απαίτησε τηλεόραση.
Η δεύτερη έρευνα διενεργήθηκε στα κολέγια της Αμερικής με το ερώτημα προς τους σπουδαστές «τι θεωρούν πιο in;» κατά σειρά προτεραιότητας. Και ιδού οι απαντήσεις: Το 73% το Ιντερνετ, το 71% την μπίρα ,το 68% τα κλαμπ, το 64% το κινητό τηλέφωνο, το 59% την απασχόληση και μόλις το 35% την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο.
Για να γίνει δε πλήρως κατανοητό πόσο ταχεία είναι η ανάπτυξη του νέου μέσου, αρκεί να σημειωθεί ότι στα τέλη του 1996 οι χρήστες του Ιντερνετ αφιέρωναν, κατά μέσο όρο, 20 λεπτά ημερησίως για να «σερφάρουν» στο Διαδίκτυο. Στα τέλη του 1999 ο χρόνος αυτός είχε αυξηθεί σε 57 λεπτά. Και ακόμη το πόσο ισχυρή είναι η παρουσία των νέων εταιρειών στην αμερικανική κοινωνία, φαίνεται από το γεγονός ότι τα τελευταία τρία χρόνια, το 84% των ενήλικων Αμερικανών αναγνωρίζει πλέον την America On line,το 65% την Yahoo και το 46% την Amazon com.
Θα συνιστούσε υπερβολή αν συνεχίζαμε την παράθεση στοιχείων που θα στήριζαν την εκτίμηση ότι η νέα τεχνολογία εισβάλλει κατά τρόπο μοναδικό στη ζωή των σύγχρονων κοινωνιών. Είναι πλέον σαφές ότι η νέα τεχνολογία θα κυριαρχήσει παγκοσμίως σε σύντομο χρόνο, πολύ ταχύτερα απ’ όσο φαντάζονται οι περισσότεροι. Και δεν θα είναι απαραιτήτως προνόμιο μόνο των προηγμένων κοινωνιών. Δεν είναι δύσκολο να επιχειρήσει μια χώρα, απ’ αυτές που σήμερα θεωρούμε αναπτυσσόμενες, να περάσει κατευθείαν στη νέα ψηφιακή εποχή και να διαμορφώσει συγκριτικό πλεονέκτημα ακόμη και έναντι χωρών, που μέχρι χθες φάνταζαν υπερπλούσιες απέναντί της.
Σημειώνουμε τα παραπάνω προς ευαισθητοποίηση της πολιτικής μας ηγεσίας, που αυτή την ώρα δίδει μάχη εκλογική και παρουσιάζει στον ελληνικό λαό προγράμματα, θέσεις και οράματα. Ισως η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει ο ελληνικός λαός στα επόμενα δύο – τρία χρόνια να είναι αυτή. Η ταχεία ενσωμάτωση στην εκπαίδευση, στην παραγωγή, στην οικονομία, σχεδόν παντού, της νέας τεχνολογίας και των εφαρμογών της. Οσο ταχύτερα απορροφήσει τη νέα τεχνολογία, τόσο αποδοτικότερη και δυναμικότερη θα γίνει η ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Οσο ταχύτερα κατακτήσει τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες, τόσο ισχυρότερη θα είναι η παρουσία της στην Ευρώπη και η θέση της στην ευρύτερη περιοχή.
Αν και πάλι μεμψίμοιρα, εκ του μακρόθεν, παρακολουθήσει τις εξελίξεις θα χάσει ευκαιρία μοναδική να κερδίσει το παιχνίδι της ανάπτυξης. Οφείλουν οι πολιτικές δυνάμεις να πιάσουν την ευκαιρία από τα μαλλιά. Να εκφράσουν τη νέα εποχή, να μεταδώσουν τη σημασία ενσωμάτωσης της νέας τεχνολογίας, να πείσουν για τη νέα κοινωνία της γνώσης. Και να διαθέσουν πόρους για την ταχύτερη δυνατή διείσδυσή της στα σχολεία, στις επιχειρήσεις, στο εμπόριο, στη δημόσια διοίκηση.
Ας τους αφαιρέσουν από αλλού. Ας κόψουν έργα βιτρίνας, όπως η υποθαλάσσια ζεύξη του Μαλιακού Κόλπου και άλλα περισπούδαστα και ας διαθέσουν άμεσα τα κονδύλια για την ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των σχολείων και την εξοικείωση των μαθητών με τη νέα τεχνολογία. Και ας επιβάλλουν στον ΟΤΕ, ας τον επιδοτήσουν αν δεν μπορεί, να μειώσει δραστικά το κόστος της σύνδεσης με το Ιντερνετ. Μόνο που πρέπει τώρα. Χθες, αν ήταν δυνατόν.
Αντί σχολίων προσθέτουμε για προβληματισμό το κείμενο που ακολουθεί:
Ο Alfin Toffler (1980) στο βιβλίο του το Τρίτο Κύμα υποστηρίζει ότι η ανθρωπότητα περνά το τρίτο κύμα πολιτισμού (το πρώτο ήταν το αγροτικό και το δεύτερο το βιομηχανικό.). Ο συγγραφέας υποστηρίζει επίσης ότι στο τρίτο κύμα πολιτισμού που διανύουμε η γνώση παίζει, όχι απλά έναν σημαντικό, αλλά τον κύριο ρόλο σ’ όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας και ότι είναι εφικτό με τη χρήση των ΝΤ να γίνει κτήμα όλων των ανθρώπων (σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα, όπου προνομιούχοι ήταν οι έχοντες γη και εργοστάσια). Η έντονη κριτική που δέχεται η …αισιόδοξη πρόβλεψη του Τοffler είναι ότι υπάρχει έλεγχος της γνώσης και ότι ορισμένες κυρίαρχες ομάδες μπορεί ασκούν “ηγεμονία” μέσω της γνώσης, ενώ από την άλλη στόχος της εκπαίδευσης πρέπει να είναι η συνειδητοποίηση πρώτα από το μαθητή της ύπαρξης τόσων πολλών πληροφοριών και στη συνέχεια να ασκηθεί στη διαδικασία αναζήτησης, εύρεσης και χρήσης της πληροφορίας, ώστε να υπάρξει η “δημοκρατική διαχείριση και αξιοποίηση” των “ελεύθερων” πληροφοριών.
Αυτά φυσικά για τα εκπαιδευτικά συστήματα που έχουν “ώτα” ανοιχτά και ενδιαφέρονται πραγματικά να εκπαιδεύσουν τους υπεύθυνους και κριτικά σκεπτόμενους πολίτες του μέλλοντος.
Το κύριο άρθρο προέρχεται από μια σειρά άρθρων όπως παρουσιάζονται στην εφημερίδα “Βραδινή” των Αθηνών και σχετίζονται με το πολύπλοκο θέμα της εισαγωγής των Νέων Τεχνολογιών στην εκπαίδευση. Τα άρθρα αυτά είναι παρμένα από εφημερίδες , περιοδικά και άλλες πηγές. Δίδονται για προβληματισμό και δεν αντικατοπτρίζουν κατ’ ανάγκη τις θέσεις του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου στο θέμα αυτό.
Την επιμέλεια της σελίδας έχει ο Γιώργος Ιωσηφίδης – υπεύθυνος δικτύων και τεχνικής υποστήριξης στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. george@cyearn.pi.ac.cy
Το ότι η δημοσίευσή του χρονολογείται στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας δεν μειώνει, αντίθετα ενισχύει το περιεχόμενο, γιατί επιτρέπει και τον απολογισμό μιας δεκαετίας.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.