pliroforikilogo23

Οδηγίες μαθήματος ΤΠΕ-Πληροφορικής για το σχ.έτος 2023-2024

Γενικό αρχείο ΤΠΕ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

Ενημερωτικό σημείωμα για το μάθημα Τ.Π.Ε.-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

από τον Καθηγητή Πληροφορικής του σχολείου.

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Ο γενικός σκοπός της διδασκαλίας του μαθήματος Τ.Π.Ε. – Πληροφορικής στο Δημοτικό Σχολείο είναι να δοθεί η ευκαιρία στους μαθητές να αναπτύξουν ικανότητες (όπως γνώσεις, δεξιότητες και στάσεις) που σχετίζονται με τις Τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ).

Το μάθημα διδάσκεται 1 διδακτική ώρα (45 λεπτά) την εβδομάδα σε όλες τις τάξεις, συνολικά περίπου 33 ώρες / σχολική χρονιά. Σε αυτές τις ώρες, θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τους μαθησιακούς στόχους της διδασκαλίας των ΤΠΕ στο Δημοτικό Σχολείο, όπως αυτοί δίνονται και περιγράφονται στις διδακτικές οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας, που είναι οι εξής:

  • Γνωρίζω, δημιουργώ και εκφράζομαι με τις ΤΠΕ
  • Επικοινωνώ και συνεργάζομαι με ΤΠΕ
  • Διερευνώ, ανακαλύπτω και λύνω προβλήματα με ΤΠΕ
  • Οι ΤΠΕ ως κοινωνικό φαινόμενο

Η διδασκαλία του μαθήματος έχει εργαστηριακό προσανατολισμό, κάτι που σημαίνει ότι διεξάγεται υποχρεωτικά στο Εργαστήριο Πληροφορικής του κάθε σχολείου. Μέσα από τους σταθμούς εργασίας οι μαθητές έχουν πρόσβαση στο σύνολο των εγκεκριμένων εκπαιδευτικών λογισμικών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση (http://ts.sch.gr/software), στις σουίτες γραφείου Libre Office και Ms Office, στη σουίτα εκπαιδευτικού λογισμικού GCompris (https://gcompris.net/index-en.html), το λογισμικό ζωγραφικής TuxPaint (http://tuxpaint.org/) και σε πολλά ακόμη Ελεύθερα Λογισμικά / Λογισμικά Ανοιχτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ). Τα περισσότερα από τα παραπάνω λογισμικά διατίθενται ελεύθερα και ανοιχτά και συνεπώς μπορείτε να τα «κατεβάσετε» και να τα εγκαταστήσετε και στους υπολογιστές σας. (θα δίνονται οδηγίες στους μαθητές κάθε τάξης.)

Θα ήταν χρήσιμο να συζητήσετε με τα παιδιά σας τους κανόνες ορθής χρήσης τόσο του εργαστηρίου πληροφορικής όσο και του εξοπλισμού πληροφορικής γενικότερα.

Για το μάθημα δεν υπάρχει σχολικό εγχειρίδιο (βιβλίο). Οι μαθητές (Γ’,Δ’,Ε’,ΣΤ’) θα χρειαστούν ένα τετράδιο (μέγεθος Α4), καθώς και μια κόλλα τύπου UHU stick, για να κολλάνε τα φύλλα εργασίας και τις φωτοτυπίες, όταν θα τους δίνονται.  (Μόνο για τους μαθητές των τάξεων : Γ’, Δ’, Ε’, Στ’ .) (όσοι μαθητές έχουν τετράδιο από την προηγούμενη τάξη, μπορούν να το χρησιμοποιήσουν).
Τέλος στο ιστολόγιο  https://blogs.sch.gr/svidalis/ θα μπορείτε να βρείτε εκπαιδευτικό υλικό, πληροφορίες για το μάθημα, και διάφορα άλλα άρθρα σχετικά με την Πληροφορική και τις ΤΠΕ στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ενημερωτικά άρθρα θα αναρτώνται επίσης στη σελίδα του σχολείου.

Καλή σχολική χρονιά!!!

Σπύρος Βιδάλης
Καθηγητής Πληροφορικής