Ξημέρωσε και φέτος η Τσικνοπέμπτη, τελείως διαφορετική από τη χτεσινή βροχερή ημέρα. Ο καιρός υπάκουσε στις προσευχές όλων έτσι σήμερα το πρωί μας υποδέχτηκε ένας ολόλαμπρος ήλιος.
Το πρωί ξεκίνησαν τα μαθήματα κανονικά για όλες τις τάξεις. Στη συνέχεια όμως ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, άναψε τις φωτιές και άρχισε να ψήνει σουβλάκια. Λίγο πριν το μεσημέρι τα σουβλάκια ήταν έτοιμα και μοιράστηκαν σε όλους. Ακολούθησε χορός και γλέντι με πολλούς μεταμφιεσμένους.
Μαζί μας διασκέδασαν και έφαγαν και τα μικρά παιδιά του Νηπιαγωγείου. Τα σουβλάκια προσέφερε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, καθώς και ο πρόεδρος του χωριού μας κ. Σπύρος Παπαζαφειρόπουλος.
Η Τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης (Κρεατινής) εβδομάδας του Τριωδίου. Κατά την Κρεατινή εβδομάδα, η ορθόδοξη παράδοση, σεβόμενη τις νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής, τοποθέτησε ανάμεσά τους, την Πέμπτη δηλαδή, μια ημέρα εκτόνωσης με «τσίκνισμα» και κραιπάλη.
Λέγεται Τσικνοπέμπτη ή…Τσικνοπέφτη γιατί αυτήν την Πέμπτη, σύμφωνα με την παράδοση, σε πολλά μέρη της Ελλάδας, έλιωναν το λίπος από τα χοιρινά, ενώ παρέες συγκεντρώνονταν στα σπίτια για να ψήσουν κρέας, να το τσικνίσουν δηλαδή. Η προέλευση του εθίμου μάλλον ανάγεται στις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων αλλά και των Ρωμαίων, που επιβίωσαν με παραλλαγές μέχρι και τα χριστιανικά χρόνια. Η πολυφαγία και πολυπιοτία, χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ημέρας, θυμίζουν πρακτικές που σχετίζονται με την ευφορία της γης και που, όταν συνδυάζονται με την χριστιανική παράδοση, σημαίνουν την προετοιμασία για τη σαρανταήμερη νηστεία (Σαρακοστή) πριν το Πάσχα.