Ανάλυση Ερωτηματολογίου

Συνοπτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ερωτηματολογίου για το σχολικό εκφοβισμό

Στο ερωτηματολόγιο απάντησαν 49 παιδιά (24 αγόρια και 25 κορίτσια) μαθητές και μαθήτριες των τάξεων Γ, Δ, Ε και ΣΤ’ του Δημοτικού σχολείου Αρμένων όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα.

Πρόθεση των εκπαιδευτικών με τη χρήση του ερωτηματολογίου ήταν να διερευνήσουμε κατά πόσον τα παιδιά κατανοούν γενικότερα το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού και μπορούν να το συσχετίσουν με τη δική τους σχολική εμπειρία. Επίσης, να αντιληφθούμε συναισθήματα που δημιουργούνται στα παιδιά όταν είναι θύματα ή μάρτυρες περιστατικών εκφοβισμού. Τέλος να καταλάβουμε τη στάση των παιδιών του σχολείου μας απέναντι στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.
Στην ερώτηση, «Τι νομίζεις ότι είναι ο σχολικός εκφοβισμός» παρατηρούμε ότι ενώ το 43% περίπου των παιδιών αντιλαμβάνεται την πολυπλοκότητα του φαινομένου, εξίσου υψηλά ποσοστά 30% και 18% παιδιών περιορίζουν το φαινόμενο στα πλαίσια της σωματικής και λεκτικής βίας αντίστοιχα.


Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός, ότι τα μισά περίπου παιδιά του σχολείου δήλωσαν θύματα κάποιας μορφής σχολικού εκφοβισμού.


Σε περιπτώσεις που τα παιδιά γίνονται θύματα σχολικού εκφοβισμού, δηλώνουν ότι το εμπιστεύονται στους γονείς τους 36% και στις / στους εκπαιδευτικούς 33%. Σημαντικός αριθμός παιδιών 20% επιλέγει τους φίλους για το θέμα αυτό.

 
Όταν τα παιδιά γίνονται μάρτυρες επεισοδίων σχολικού εκφοβισμού, δηλώνουν τα περισσότερα (53%) ότι θα βοηθήσουν το θύμα, ενώ κάποια ενημερώνουν και τους/τις εκπαιδευτικούς (31%). Ελάχιστα δηλώνουν αμέτοχα, καθώς επίσης και πολύ λίγα συζητούν το θέμα με τους γονείς τους.

Τα παιδιά δηλώνουν ότι ο σχολικός εκφοβισμός τους προκαλεί μια σειρά συναισθημάτων με πιο σημαντικά το φόβο, την ανάγκη για εκδίκηση και το άγχος. Εδώ αξίζει να παρατηρήσουμε ότι ενώ αρκετά παιδιά νιώθουν την ανάγκη για εκδίκηση, πολύ λίγα, όπως απάντησαν στην ερώτηση 4, αυτενεργούν.

Φόβος, αγανάκτηση, στενοχώρια επίσης κυριαρχούν, ως συναισθήματα των παιδιών που είναι μάρτυρες επεισοδίων σχολικού εκφοβισμού.

 
Τέλος ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της μικρής αυτής μελέτης, είναι η απάντηση των παιδιών στην τελευταία ερώτηση του ερωτηματολογίου. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «Τι περιμένεις να κάνουν οι γονείς ή οι δασκάλες/οι σου» για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού, τα παιδιά περιμένουν την τιμωρία των ενόχων σε ποσοστό 53%, περιμένουν επίσης, τη συμπαράσταση των ενηλίκων και ταυτόχρονα την εμπιστοσύνη μας.


Συμπερασματικά η μικρή αυτή μελέτη, μας έδωσε να καταλάβουμε ότι φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού συμβαίνουν στο Σχολείο μας, τα παιδιά νιώθουν αρνητικά συναισθήματα εξαιτίας αυτών των φαινομένων και περιμένουν από εμάς να τα αντιμετωπίσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *