Δημοτικό Σχολείο Αρμένων Ρεθύμνης

Ιστότοπος Δ.Σ.Αρμένων Ρεθύμνης
Δημοτικό Σχολείο Αρμένων Ρεθύμνης

Αρχεία για Σεπτέμβριος 2014

Γιορτή λήξης σχολικού έτους 2014-15

Κατηγορία Γιορτές, Όλες οι Τάξεις, Πολιτιστικά, Προγράμματα, ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ, Το ασφαλές Σχολείο , στις 26 Σεπτεμβρίου 2014 από

DSCN1345DSCN1354 DSCN1359 DSCN1358 DSCN1357 DSCN1352 DSCN1349

 

l

 Στον σχεδιασμό των  δραστηριοτήτων φέτος και από την αρχή της χρονιάς  αποφασίσαμε  η  γιορτή μας να συνδέεται με το πρόγραμμα του σχολικού εκφοβισμού που υλοποιούμε τα τελευταία χρόνια.  Τα θύματα των εκφοβιστικών πρακτικών είναι κατά κύριο λόγο τα παιδιά που διαφέρουν από την κυρίαρχη, κάθε φορά, κουλτούρα της  κάθε χώρας και που μπορεί να είναι διαφορετικά σε σχέση με τη γλώσσα, τη θρησκεία, τις συνήθειες, τη διατροφή, την εξωτερική εμφάνιση κλπ.

Το σχολείο ως ένα κομμάτι της ευρύτερης κοινωνίας που νοιάζεται και φροντίζει τα παιδιά, έχει πολυδιάστατο ρόλο και είναι υπεύθυνο, εκτός των άλλων, και για την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης, ως ιδιότητας του ανθρώπου να κατανοεί τη θέση του άλλου που είναι διαφορετικός από αυτόν.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο και παίρνοντας αφορμή από τα παιδιά του σχολείου μας  που προέρχονται από διαφορετική χώρα από τη δική μας, αποφασίσαμε η φετινή γιορτή να έχει πολυπολιτισμικό χαρακτήρα. Συμπεριλάβαμε σε αυτές και τη Γερμανία, ως  χώρα υποδοχής των ελλήνων μεταναστών σε παλαιότερες εποχές, αλλά και σήμερα ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Σίγουρα, κάποιοι από τους συγγενείς μας ή και εμείς οι ίδιοι σε κάποια χρονική στιγμή της προσωπικής μας ιστορίας αισθανθήκαμε «διαφορετικοί» και «ξένοι» για ένα σύνολο ατόμων.

Στην Αρχαία Ελλάδα  υπήρχε η λέξη φιλοξενία ενώ ξένος σήμαινε αρχικά «φιλοξενούμενος». Αντίθετα  η λέξη ξενοφοβία που εμφανίστηκε τα τέλη του 19ου αιώνα  στην ελληνική γλώσσα, μπορεί μεν να  έχει ως συστατικά δύο ελληνικές λέξεις  αλλά δεν έλκει την καταγωγή της από την ελληνική γλώσσα , αποτελεί δάνειο από το εξωτερικό.

Η ξενοφοβία που είναι συνώνυμο του ρατσισμού είναι μια ύπουλη κατάσταση που μπορεί να κυριεύει τον καθένα από εμάς, όταν δεν γνωρίζουμε και δεν κατανοούμε τον άλλο, τον ξένου, το διαφορετικό. Όμως αυτό το διαφορετικό είναι ταυτόχρονα και όμοιο, γιατί πάνω από όλα είμαστε   άνθρωποι και αυτό θέλουμε να αναδείξουμε ως εκπαιδευτικοί.

Με αφορμή τη γιορτή, ας αναλογιστούμε τις ιδιαίτερες συνθήκες οι οποίες οδήγησαν στην ξενιτιά, μέσα κι έξω από τη χώρα τους, εκατομμύρια ανθρώπους από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα και επίσης ότι ο καθένας από εμάς ή τα παιδιά μας μπορεί να βρεθεί στη θέση τους και να βιώσει ανάλογες συνθήκες με εκείνους.

Ευχαριστούμε  τους γονείς  που πήραν μέρος  σε αυτή η γιορτή , το Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων για τη βοήθεια που πάντα μας προσφέρει και τους γονείς  για την παρουσία τους και την  προσφορά των κερασμάτων.

 

 

 


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων