«Παιδαγωγική Θεάτρου και Εκπαιδευτική Ηγεσία μέσω Ομάδας Αυτομόρφωσης-Κοινότητας Μάθησης/Πρακτικής»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ‘ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ  & ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ’

σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕΚ και το Δήμο Χανίων

Χανιά Οκτώβρης 2014

 

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΕΜΙΕΡΑ …

«Παιδαγωγική Θεάτρου και Εκπαιδευτική Ηγεσία μέσω Ομάδας Αυτομόρφωσης-Κοινότητας Μάθησης/Πρακτικής»

Φέτος το ΕΔΕΕΚ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης (ΠΤΔΕ-Ινστιτούτο εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης) για τρίτη χρονιά στο πλαίσιο του Προγράμματος «Συμμετοχική Εκπαιδευτική Ηγεσία»  μαζί με το ΔΗΠΕΘΕΚ και το Δήμο Χανίων συνεχίζουν εθελοντικά τον αγώνα σε επίπεδο σχεδιασμού και επιμόρφωσης κι επιχειρούν να ανταποκριθούν στο αίτημα για διασύνδεση-επικοινωνία, μοίρασμα και αλληλεπίδραση των διευθυντών-υποδιευθυντών και των μάχιμων εκπαιδευτικών του τόπου …

Προχωράμε και πάλι, μαζί να ανακαλύψουμε περισσότερα για την τέχνη της διοικητικής επιστήμης αλλά και για την εμψύχωση του ανθρώπινου δυναμικού και τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου μεταγνωστικά «διά» της τέχνης» …

Όσοι διευθυντές-υποδιευθυντές και μάχιμοι εκπαιδευτικοί το επιθυμείτε ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ να ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΤΕ ΕΓΚΑΙΡΩΣ ΣΤΟ Γ ΚΥΚΛΟ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (στη Γραμματεία του ΕΔΕΕΚ: info@cretaadulteduc.gr, και xterezaki@yahoo.gr  μέχρι την Τετάρτη 08 Οκτωβρίου) ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014 στις 18.00-21.00 στο 13 Δ. Σχολείο Χανίων.

Απαραίτητα: το ονοματεπώνυμο και η ειδικότητα, το όνομα του σχολείου, τηλέφωνο και ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας.

Οι θέσεις στον τρίτο επιμορφωτικό κύκλο είναι εικοσιτέσσερις (24) και θα καλυφθούν ως εξής:

α/ πρώτα, από τους αποφοιτήσαντες διευθυντές (Χανίων και Ρεθύμνου) των Α, Β κύκλων, ή του Β κύκλου, ή και του Α κύκλου μόνο (βλ. *Προϋποθέσεις)

β/ στη συνέχεια, από υποδιευθυντές σχολικών μονάδων των οποίων οι διευθυντές έχουν θητεύσει στο Πρόγραμμα, κι εν συνεχεία από υποδιευθυντές που απλά το επιθυμούν  (βλ. *Προϋποθέσεις)

γ/ καταληκτικά, από μάχιμους εκπαιδευτικούς (έως 2 ανά σχολική μονάδα) υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχουν μαζί με τον/την υποδιευθυντή/τρια ή τον διευθυντή/τρια του σχολείου τους  (βλ. *Προϋποθέσεις)

*Προϋποθέσεις Εγγραφής!

Προτεραιότητα κατά την εγγραφή στο Γ Κύκλο του Προγράμματος θα δοθεί στις σχολικές μονάδες που θα συμμετέχουν με τρία άτομα (3 θέσεις συμμετεχόντων)-διακριτοί ρόλοι (διευθυντής-υποδιευθυντής-μάχιμος εκπαιδευτικός).

Στην περίπτωση όπου η σχολική μονάδα εκπροσωπείται από τον/την  υποδιευθυντή/τρια αντί του διευθυντή τότε η σχολική μονάδα συμμετέχει με δύο ακόμη μάχιμους εκπαιδευτικούς (1 συν 2).

Στην περίπτωση που η σχολική μονάδα εκπροσωπείται από ήδη επιμορφωμένο στο Πρόγραμμα  διευθυντή η εγγραφή του μπορεί να ολοκληρωθεί υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετάσχει μαζί με ένα ακόμη άτομο, τουλάχιστον (υποδιευθυντή ή μάχιμο εκπαιδευτικό) (1 συν 1 …τουλάχιστον)

 

Το εκπαιδευτικό περιεχόμενο του τρίτου κύκλου δομείται σε δύο βασικούς πυλώνες που και οι δύο εξυπηρετούν το σκεπτικό της Μετασχηματιστικής-Παιδαγωγικής-Συμμετοχικής Ηγεσίας στο πλαίσιο της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας. Ο πρώτος, αφορά στην ‘Τέχνη της Παιδαγωγικής Θεάτρου’ [εργασία σε ομάδες, η τέχνη (ήχος-χρώμα-κίνηση και ρόλος) στην εκπαίδευση] και ο δεύτερος στην ‘Παιδαγωγική Ηγεσία στην  Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης’. Και οι δύο συνδιαλέγονται μεταξύ τους με τρόπο ώστε να αναδεικνύονται πολύτεχνα και πολύτροπα οι κομβικές έννοιες «στρατηγικός σχεδιασμός», «επίλυση σύγκρουσης», «λήψη απόφασης», «επιμερισμός έργου», «ανάληψη πρωτοβουλίας-σχέδιο δράσης» με τρόπο αλληλένδετο κι αναπόσπαστο. Οι συμμετέχοντες (διευθυντές-υποδιευθυντές μάχιμοι εκπαιδευτικοί) στο πλαίσιο «Από την ανάγνωση στην πρεμιέρα» εξοικειώνονται στα ακόλουθα:

  • Δημιουργία μιας ολόκληρης παράσταση από την αρχή ως το τέλος
  • Πρόβες-Αναγνώσεις
  • Ανάλυση έργου
  • Σκηνοθετικό concept
  • Διδασκαλία ρόλων
  • Διδασκαλία σκηνών
  • Mise en scene
  • Φωτισμός
  • Συνεργασία με τους ‘υπόλοιπους συντελεστές’: σκηνογράφο, ενδυματολόγο, μουσικό, χορογράφο, μακιγιέρ κ.ά.
  • Παρουσίαση

 

Με την ολοκλήρωση του ετήσιου Προγράμματος στους συμμετέχοντες θα δοθούν ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 

Με την ευχή το νέο αυτό πλαίσιο να αποτελέσει δυναμικό πεδίο συνάντησης και περαιτέρω ανησυχίας-προβληματικής, αλλά και χώρο έμπνευσης-δημιουργίας … ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!

 

 

Ο επιστημονικός υπεύθυνος του Προγράμματος:

Αναστασιάδης Παναγιώτης, Αναπλ. Καθηγητής  Αεξ ΑΕ,  ΠΤΔΕ-Παν/μίου Κρήτης

 

Η Συντονίστρια του Προγράμματος

Δρ. Χρύσα Τερεζάκη, Συντονίστρια ΕΔΕΕΚ

ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ (Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού)

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου για την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Αγαπητά παιδιά,

Αγαπητοί καθηγητές και γονείς,

«’Ολοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση, και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης. Κάθε άνθρωπος δικαιούται να επικαλείται όλα τα δικαιώματα και όλες τις ελευθερίες […] χωρίς καμία απολύτως διάκριση, ειδικότερα ως προς τη φυλή, το χρώμα, το φύλο, τη γλώσσα, τις θρησκείες, τις πολιτικές ή οποιεσδήποτε άλλες πεποιθήσεις, την εθνική ή κοινωνική καταγωγή, την περιουσία, τη γέννηση ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση».

Αυτά δεν είναι δικά μου λόγια, αλλά τα πρώτα δύο άρθρα της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Όσο ιδανικά και αν ακούγονται στα αυτιά όλων μας, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η αποδοχή του άλλου ανθρώπου και η εκτίμηση στο πρόσωπό του δεν είναι δεδομένα.

Ο φόβος για το «άγνωστο», η αμφιβολία για το «διαφορετικό» δεν μπορούν να ξεπεραστούν παρά μόνο με ένα τρόπο: με τη γνωριμία του «άλλου».

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων από φέτος καθιερώνει μια ιδιαίτερα σημαντική και επωφελή πρωτοβουλία για όλα τα παιδία. Πρόκειται για την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού η οποία τίθεται σε εφαρμογή στο πλαίσιο του «Κοινωνικού Σχολείου».

Ο φετινός θεματικός άξονας είναι «Ρατσισμός και Διαφορετικότητα, όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι».

Όλοι σας θα έχετε ακούσει για τα φαινόμενα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη από άσχημες συμπεριφορές λόγω της μη αποδοχής της διαφορετικότητας. Το φαινόμενο αυτό εκδηλώνεται με τη δυσμενή διάκριση, την περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό των ατόμων που δέχονται ρατσιστική συμπεριφορά.

Άνθρωποι διαφορετικής καταγωγής, φυλής και θρησκείας ενσωματώνονται στην κοινωνία μας. Μαζί με τους Έλληνες πολίτες αυτής της χώρας, συγκροτούμε ένα σύνολο με διαφορετικές πολιτισμικές και πολιτιστικές καταβολές και σε μερικές περιπτώσεις και άλλες θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Το ίδιο συμβαίνει και στην εκπαίδευση. Σε πολλά από τα σχολεία φοιτούν μαθητές με καταγωγή από άλλες χώρες.

Η σημερινή εκδήλωση για την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού είναι μια πολύ καλή και διπλή ευκαιρία αφενός για να αθληθεί το σώμα αφετέρου το πνεύμα, έτσι ώστε να αναπτυχθεί συζήτηση γύρω από το φαινόμενο του ρατσισμού.

Λέμε όχι στο ρατσισμό, λέμε ναι στην ισότητα.

Όλοι συμφωνούμε ότι το σχολείο δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιθάλπει νοσηρές εκτιμήσεις και συμπεριφορές. Τα παιδιά μας χρειάζονται ένα σχολείο ενεργητικό, συνεργατικό, κριτικό και δημιουργικό. Και για την πραγματοποίηση αυτού του σκοπού θα πρέπει να εργαστούμε όλοι σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Τέλος, πρέπει να μάθουμε να αποδεχόμαστε αλλά και να ανεχόμαστε τη διαφορετικότητα, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, μια χώρα που συμβιώνουν αρμονικά Έλληνες πολίτες ανεξαρτήτως θρησκεύματος, αλλά και πολίτες τρίτων χωρών.

 

Ας αποτελέσει η σημερινή ημέρα ευκαιρία, όχι μόνο για χαρά και παιχνίδι αλλά και για γόνιμο προβληματισμό και συζήτηση γύρω από το ζήτημα της αποδοχής της διαφορετικότητας.

 

Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά.

 

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

 

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ