Ψηλό ή κοντό;,Ορεινές μινιατούρες, Χαμηλό προφίλ

Ψηλό ή κοντό;

Το χώμα επηρεάζει τον τρόπο αύξησης των φυτών. Οι εικονιζόμενες κοινές παπαρούνες βρίσκονται σε ένα χωράφι με καλαμπόκι, όπου το έδαφος είναι πλούσιο και υγρό. Έχουν φτάσει στο ύψος το καλαμπόκι, διότι οι ρίζες τους βρίσκονται σε εύφορο έδαφος. Το ίδιο είδος παπαρούνας ψηλώνει μόνο 8 εκ.  εξακολουθεί να ανθίζει αλλά παράγει λιγότερους σπόρους.

Αποστόλης Σαπέτκο

Πηγή: Εγκυκλοπαίδεια: Φυτά – Πετρώματα και Ορυκτά

 

 

 

Ορεινές μινιατούρες

Η κανονική αύξηση του εικονιζόμενου πεύκου έχει ανακοπεί. Το πεύκο μεγαλώνει από μια σχισμή συμπαγούς βράχου, σε μια βουνοπλαγιά. Πρέπει να επιβιώσει στους κρύους ανέμους με ελάχιστο νερό, διότι η βροχή γλιστράει γρήγορα από το γυμνό βράχο. Κατά περίεργο τρόπο τα δέντρα επιβιώνουν σε τέτοιες συνθήκες. Ακόμη μερικά είδη δέντρων επιβιώνουν κοντά στη γραμμή του χιονιού, όπου οι κορμοί τους κινούνται ελικοειδώς κατά μήκος του εδάφους.

Αποστόλης Σαπέτκο

Πηγή: Εγκυκλοπαίδεια: Φυτά – Πετρώματα και Ορυκτά

Χαμηλό προφίλ

Η μορφή του εδάφους που ονομάζεται «ασβεστολιθικό οδόστρωμα» είναι ένα παράξενο βραχώδες τοπίο, που δεν έχει σχεδόν καθόλου χώμα. Από απόσταση οι ασβεστολιθικοί ογκόλιθοι φαίνονται γυμνοί και άγονοι, αλλά στις βαθιές φυσικές σχισμές τους αναπτύσσονται πολλά και διαφορετικά φυτά. Οι σχισμές αυτές κρύβουν τα φυτά από τα πεινασμένα ζώα και τα προστατεύουν από τον άνεμο.

Αποστόλης Σαπέτκο

Πηγή: Εγκυκλοπαίδεια: Φυτά – Πετρώματα και Ορυκτά

Σχετικά με ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΔΡΙΑΝΗΣ

Δημοτικό σχολείο Αδριανής- Νικηφόρου


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: 4. Το ξέρατε αυτό για τα αγαπημένα μας φυτά;. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.