Σε εργαστήριο δημιουργίας λιθανάγλυφων συμμετείχαν στις 27 Μαρτίου οι μαθητές/τριες του προγράμματος αδελφοποίησης με το Γυμνάσιο St Stephan του Augsburg.
Συνεργάστηκαν σε ομάδες των δύο ατόμων για να σχεδιάσουν, αποτυπώσουν και να σκαλίσουν σε ελαφρομπετόν παραδοσιακά Ηπειρώτικα μοτίβα αλλά και τα λογότυπα των σχολείων τους ενώ στο εργαστήριο συμμετείχαν και οι συνοδοί καθηγητές των Γερμανών μαθητών Markus Müller και Marion Spielberger.
Προηγήθηκε περιήγηση των μαθητών στον Ελαφότοπο Ζαγορίου όπου μελέτησαν την αρχιτεκτονική και τα λιθανάγλυφα της περιοχής και επισκέφθηκαν το Μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων (Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο). Την ξενάγηση στον Ελαφότοπο και στο Μουσείο είχε αναλάβει ο δημιουργός του Μουσείου Μιχάλης Οικονομίδης, γλύπτης και επίτιμος σύμβουλος Εικαστικών και η Ομάδα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Βίκου Αώου .
Το εργαστήριο σχεδιάστηκε ειδικά για την συγκεκριμένη ομάδα και παρουσιάστηκε στους μαθητές (στα Αγγλικά) από την ασκούμενη φοιτήτρια του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών & Επιστημών της Τέχνης κ Μάγδα Φιλιπποπούλου, υπό την επιμέλεια του Επόπτη πρακτικής άσκησης, καθηγητή Εικαστικών Γιάννη Ζωγάκη.
Το εργαστήριο λιθαναγλύφων ήταν μια δράση του μαθήματος των Εικαστικών στο πλαίσιο του ανωτέρω προγράμματος και στο πλαίσιο των δράσεων μας για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και βασίστηκε στο: Γιάννης Ζωγάκης, «λιθανάγλυφα παραδοσιακών οικισμών», Εικαστική Παιδεία, Τεύχος 30,2014, σελ133-136, ISSN 2241-6757
Δείτε την εισαγωγική παρουσίαση του εργαστηρίου
Εργαστήριο λιθανάγλυφων με τους μαθητές από το Γυμνάσιο St Stephan από Yannis Zogakis διατίθεται με άδεια χρήσης Creative Commons -Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή4.0. Δικαιώματα πέρα από το πεδίο εφαρμογής αυτής της άδειας χρήσης ενδέχεται να είναι διαθέσιμα στη σελίδα https://blogs.sch.gr/artszosimea/about/.