Χαρακτική με απλά, ακίνδυνα υλικά

Από την ιστοσελίδα μου Εικαστικά Θέματα

χαρακτική, εργαστήριο εικαστικώνΗ Χαρακτική, όπως είδαμε και στο άρθρο «περί χαρακτικής» είναι η τεχνική εγχάραξης σχεδίων και συμβόλων σε μια επιφάνεια, η οποία κατόπιν θα χρησιμεύσει ως πλάκα για την παραγωγή αντιτύπων σε χαρτί. Το έργο (αντίτυπο σε χαρτί ή άλλο μέσο) που δημιουργείται κατ΄ αυτόν τον τρόπο αποκαλείται χαρακτικό.

Οι τεχνικές για τη δημιουργία ενός χαρακτικού έργου σε ξύλο, λινόλεουμ ή μέταλλο απαιτούν ειδική υποδομή εργαστηρίου, εργαλεία και υλικά είτε δύσχρηστα είτε επικίνδυνα για χρήση από παιδιά μικρότερης ηλικίας. Όμως σήμερα υπάρχουν πολλά υλικά που μπορούν, για εκπαιδευτική χρήση, να αντικαταστήσουν το ξύλο, το λινόλεουμ ή το μέταλλο και να χρησιμοποιηθούν, ως εισαγωγή στη χαρακτική, από όλες τις ηλικίες  για τη δημιουργία ενός χαρακτικού έργου.

Επιλέξαμε λοιπόν να σας παρουσιάσουμε υλικά όπως το μακετόχαρτο, το ξύλο balsa και το μπλε, λείο φελιζόλ που δεν χρειάζονται αιχμηρά εργαλεία χαρακτικής, ούτε είναι απαραίτητα τα χημικά καθαρισμού. Η όλη διαδικασία είναι ίδια με αυτή της δημιουργίας χαρακτικών σε ξύλο ή σε λινόλεουμ.

Μπορείτε να δοκιμάσετε να σχεδιάσετε απ΄ ευθείας στην επιφάνεια ή σε ένα ρυζόχαρτο πρώτα και μετά να τυπώσετε σε χαρτί ανάλογο με τις απαιτήσεις σας ή τις ανάγκες σας.

Η απλότητα και ευκολία χρήσης των παραπάνω υλικών θα σας δώσει μεγαλύτερη ευχέρεια στην επιμέλεια του θέματος, των στοιχείων σύνθεσης του έργου όπως και στην ποιότητα της εκτύπωσης.

Δείτε εδώ άρθρα με έργα μαθητών μου με κάποια από τα παραπάνω υλικά.

Γιάννης Ζωγάκης
Εικαστικός- Εκπαιδευτικός Εικαστικών (ΠΕ08)

CC BY-NC-SA 4.0 Χαρακτική με απλά, ακίνδυνα υλικά από Yannis Zogakis διατίθεται με άδεια χρήσης Creative Commons -Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή4.0. Δικαιώματα πέρα ​​από το πεδίο εφαρμογής αυτής της άδειας χρήσης ενδέχεται να είναι διαθέσιμα στη σελίδα https://blogs.sch.gr/artszosimea/about/.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση