Σχετικά

Το ιστολόγιο δημιουργήθηκε το 2013 για την υποστήριξη του μαθήματος των Εικαστικών στο Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής και αποτυπώνει τις εικαστικές δράσεις και δραστηριότητες έως το σχολικό έτος 2019-2020. Δημιουργήθηκε ως χώρος προβολής και παρουσίασης των Εικαστικών δημιουργιών των μαθητών  και των εικαστικών δραστηριοτήτων – δράσεων που γίνονται μέσα από το μάθημα των Εικαστικών και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της μαθητικής κοινότητας αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας. Μετά την ανάληψη θέσης Διευθυντή στο Γυμνάσιο Βελισσαρίου Ιωαννίνων (Σεπτ 2020) το ιστολόγιο λειτουργεί ως αποθετήριο καλών πρακτικών, Δραστηριοτήτων και προβολής του μαθήματος των Εικαστικών (καλλιτεχνικών) στο Γυμνάσιο.

Τα  έργα, οι δράσεις και οι εργασίες προσεγγίζουν θέματα με πολλαπλές μεθόδους ευαισθητοποίησης, αλληλεπίδρασης και βιωματικής προσέγγισης  μέσα από είδη Πλαστικών Τεχνών όπως η ζωγραφική, η γλυπτική, αλλά και η σύγχρονη και η ψηφιακή Τέχνη.

Είναι τεκμηριωμένα αποδεκτό ότι, η Εικαστική αγωγή, είναι μια διαδικασία που διαμορφώνει την αισθητική ταυτότητα στον άνθρωπο, και παράλληλα συνεισφέρει σε όλους τους τομείς ανάπτυξης και στους μαθησιακούς στόχους (γνώσεις, δεξιότητες, τάσεις και συναισθήματα). Έτσι θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να προβάλλουμε σχέδια και προσχέδια που αποτυπώνουν την δημιουργική διαδρομή μέσα από τη διεργασία της παρατήρησης, του πειραματισμού, του αυτοσχεδιασμού, και της νοητικής επεξεργασίας. Δηλαδή, όλα όσα συντελούν στην προσωπική έκφραση του κάθε μαθητή δημιουργού.

“Η γεωμετρία λέει λ.χ.: ο συντομότερος δρόμος ανάμεσα σε δύο σημεία είναι η ευθεία. Και έχει απολύτως δίκιο….. Αλλά οι κανόνες αυτοί δεν εφαρμόζονται στην τέχνη. Η τέχνη έχει μια δικιά της λογική. Και τη μαθαίνουμε τη λογική αυτή, με μια μεγάλη άσκηση, από τα ίδια τα έργα τής τέχνης. Στην τέχνη δεν γυρεύουμε ποτέ τον συντομότερο δρόμο ανάμεσα σε δύο σημεία. Κάποτε γυρεύουμε τον μακρύτερο.” (Γιώργος Σεφέρης, «Δοκιμές»)

“Κάθε παιδί είναι καλλιτέχνης, το θέμα είναι πώς θα παραμείνει καλλιτέχνης μεγαλώνοντας”, Πάμπλο Πικάσο

Ο Πικάσο και η μοντέρνα τέχνη, ανέδειξαν την ιδιαίτερη αξία της παιδικής Τέχνης και αμφισβήτησαν την ομορφιά, την ισορροπία, ή την αρμονία με την παραδοσιακή έννοια και μορφή. Ο Πικάσο και οι άλλοι μεγάλοι δημιουργοί της μοντέρνας Τέχνης, αμφισβήτησαν επίσης στερεότυπα όπως της “έμπνευσης” και του “έμφυτου ταλέντου” και μας δίδαξαν ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν Τέχνη αρκεί να έχουν ενδιαφέρον και αγάπη γι αυτή. “Η έμπνευση υπάρχει, αλλά πρέπει να σε βρει να δουλεύεις” συνήθιζε να λέει ο μεγάλος καλλιτέχνης.

 

 

Γιάννης Ζωγάκης
Εικαστικός MFA,
Εκπαιδευτικός Εικαστικών ΠΕ08

 

Άδεια Creative Commons
Εκτός απ’ όπου διευκρινίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο παρέχεται από τον δημιουργό με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές

 

CC BY-NC-SA 4.0 Σχετικά από Yannis Zogakis διατίθεται με άδεια χρήσης Creative Commons -Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή4.0. Δικαιώματα πέρα ​​από το πεδίο εφαρμογής αυτής της άδειας χρήσης ενδέχεται να είναι διαθέσιμα στη σελίδα https://blogs.sch.gr/artszosimea/about/.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση