Εργαστήριο για τις πλαστικές τέχνες με τίτλο “Δημιουργικό ταξίδι στον κόσμο των εικαστικών τεχνών (Παρατηρώ-ανακαλύπτω-δημιουργώ)” παρακολούθησαν οι οι μαθητές των τμημάτων Α2 και Α3 του σχολείου μας στη Διδακτική επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας που πραγματοποίησαν με αφορμή την ομαδική έκθεση PORTaRT των Ηπειρωτών Εικαστικών αποφοίτων ΑΣΚΤ και στο πλαίσιο του μαθήματος των Εικαστικών αλλά και του μαθήματος της Ιστορίας.
Το εργαστήριο “Δημιουργικό ταξίδι στον κόσμο των εικαστικών τεχνών (Παρατηρώ-ανακαλύπτω-δημιουργώ)” σχεδιάστηκε* ειδικά για μαθητές επισκέπτες της έκθεσης με δραστηριότητες δημιουργίας και παρατήρησης να εμφανίζονται ως ένα παιχνίδι που αρχικά φέρνει τους συμμετέχοντες σε άμεση επαφή με την Εικαστική Δημιουργία, με αυθεντικά – πρωτότυπα έργα τέχνης και που καταλήγει στη δημιουργία με απλά υλικά και μέσα. Η θέαση – παρατήρηση εικαστικών μορφών τέχνης, η ανακάλυψη, η διερεύνηση, η συνεργασία και τέλος η ατομική εικαστική δημιουργίας συνέβαλε στην ενεργοποίηση όλων των αισθήσεων. Τελικός σκοπός η αναγνώρισή μορφών εικαστικών τεχνών, βασικών μορφικών στοιχείων εικαστικών έργων και η ατομική ή ομαδική παραγωγή – δημιουργία εικαστικών έργων.
Στο δεύτερο μέρος της Διδακτικής επίσκεψης και στο στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας οι μαθητές ξεναγήθηκαν από την ιστορικό-αρχαιολόγο κ Θεοδώρα Λάζου στη συλλογή της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου και στη συνέχεια εργάστηκαν σε φύλλα εργασίας με θέμα την αγγειοπλαστική τέχνη που αναπτύχθηκε στους οικισμούς των ιστορικών χρόνων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσπρωτίας.
Δείτε στο σχετικό βίντεο που δημιούργησε-επιμελήθηκε η κ Βάσω Ραμπαούνη, Φιλόλογος του σχολείου μας
Υπεύθυνοι καθηγητές:
για το μάθημα των Εικαστικών: Γιάννης Ζωγάκης,
για το μάθημα της Ιστορίας: Άννα Μπουκουβάλα, Βάσω Ραμπαούνη.
*το εργαστήριο “Δημιουργικό ταξίδι στον κόσμο των εικαστικών τεχνών (Παρατηρώ-ανακαλύπτω-δημιουργώ)” σχεδίασε, επιμελήθηκε και παρουσίασε ο καθηγητής Εικαστικών Γιάννης Ζωγάκης
Δημιουργικό ταξίδι στον κόσμο των εικαστικών τεχνών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας από Yannis Zogakis διατίθεται με άδεια χρήσης Creative Commons -Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή4.0. Δικαιώματα πέρα από το πεδίο εφαρμογής αυτής της άδειας χρήσης ενδέχεται να είναι διαθέσιμα στη σελίδα https://blogs.sch.gr/artszosimea/about/.