Μαρ 14 2010

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Οι γυναίκες στην πρωτοπορία της επιστήμης Μια Αμερικανίδα και μια Μεξικανή βραβεύθηκαν στο Παρίσι από την UNESCO και τη L’ Oreal

 

Δύο γυναίκες της επιστήμης που διακρίθηκαν για το πρωτοποριακό ερευνητικό τους έργο στα βλαστοκύτταρα και στην ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον παρασιτοκτόνων για καλλιέργειες, μιλούν στην «Κ». Αφορμή; Η πρόσφατη βράβευσή τους στο Παρίσι από την UNESCO και τη L’ Oreal με το Βραβείο «Γυναίκες στην Επιστήμη». Πρόκειται για την Αμερικανίδα Ιλέιν Φουκς και τη Μεξικανή Αλεχάντρα Μπράβο. Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο σε πέντε γυναίκες, οι οποίες λαμβάνουν χρηματικό έπαθλο 100.000 ευρώ εκάστη. Παράλληλα, απονέμονται υποτροφίες ύψους 40.000 ευρώ σε νεαρές ερευνήτριες για να συνεχίσουν το έργο τους. Φέτος, ανάμεσα στις υποτρόφους ήταν και μια Ελληνίδα, η Ειρήνη Μαργιωλάκη, για την έρευνά της επάνω σε μέθοδο προσδιορισμού της τρισδιάστατης δομής των ιικών πρωτεϊνών (σχετικό ρεπορτάζ, «Κ» 5/3/2010).

Ποιες είναι όμως οι δύο βραβευμένες ερευνήτριες; Γοητευμένη από τον κόσμο των βλαστοκυττάρων δηλώνει η Ιλέιν Φουκς. Η καθηγήτρια στο Εργαστήριο Κυτταρικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης, στην οποία το 2009 ο Μπαράκ Ομπάμα απένειμε το Εθνικό Μετάλλιο των Επιστημών, δεν έχει καταλήξει στον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιήσει το χρηματικό έπαθλο. Ωστόσο, θα ήθελε να ενισχύσει την παρουσία των γυναικών στις επιστήμες.

«Η έρευνά μας επικεντρώνεται στα δερματικά βλαστοκύτταρα. Είναι πολύ προσιτά και μαθαίνουμε ταχύτερα μελετώντας τα. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε αν ό, τι ανακαλύπτουμε για τα δερματικά ισχύει αναλογικά και για τα άλλου είδους βλαστοκύτταρα. Αυτή είναι όμως η γοητεία της Επιστήμης» εξηγεί στην «Κ». «Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για το πώς τα βλαστοκύτταρα μπορούν να βοηθήσουν στην ανάνηψη ασθενών που έχουν υποστεί καρδιακή ανακοπή. Πώς, δηλαδή, θα δημιουργηθούν υγιή κύτταρα που θα αντικαταστήσουν τα κατεστραμμένα. Είναι δύσκολο και δεν θα ήθελα να φανώ υπεραισιόδοξη, αλλά κάποιες κλινικές ανά τον κόσμο ερευνούν αυτή την πιθανότητα» καταλήγει.

«Είμαι τυχερή»

Η Αλεχάντρα Μπράβο είναι μια μελαχρινή, μικρόσωμη, γεμάτη νεύρο γυναίκα. Μιλάει αγγλικά με πολύ γρήγορη, κοφτή μεξικανική προφορά. H καθηγήτρια στο Τμήμα Μοριακής Μικροβιολογίας του Ινστιτούτου Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Μεξικού, κέρδισε τις εντυπώσεις στο Παρίσι, όταν κατά την απονομή των βραβείων τραγούδησε ένα σύντομο κομμάτι μπροστά στο ακροατήριο. Με αυτό τον τρόπο γιόρτασε τη βράβευσή της με 100.000 ευρώ για την ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον εντομοκτόνων, που βασίζονται σε πρωτεΐνες.

Ενδιαφέρον για το έργο της έχουν επιδείξει μέχρι τώρα το γαλλικό Ινστιτούτο Παστέρ και πανεπιστήμια από τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ινδία. Το καλοκαίρι θα επισκεφθεί την Τουρκία ως προσκεκλημένη συνεδρίου, και σκέφτεται να κάνει κι ένα σύντομο πέρασμα από την Ελλάδα.

«Δεν έχω αποφασίσει πώς θα διαθέσω το ποσό, θέλω όμως να το σκεφθώ πολύ καλά πριν κάνω οτιδήποτε» έλεγε στην «Κ» λίγες ώρες πριν από την απονομή. «Οι ερωτήσεις που μου γίνονται, οι συνεντεύξεις που δίνω με βοηθούν να συνειδητοποιήσω πόσο τυχερή είμαι» καταλήγει.

Η Αλεχάντρα Μπράβο ερεύνησε πώς το βακτήριο Bt (Bacillus thuringiensis) παράγει μη τοξικές εντομοκτόνες πρωτεΐνες. «Αυτές εισάγονται στο γονιδίωμα του φυτού. Κατόπιν, όταν το έντομο ή το παράσιτο τρώει το φυτό, πεθαίνει. Πρόκειται για πολύ καθαρή τεχνολογία, πολύ αποτελεσματική στα έντομα». Τέτοια φυτά καλλιεργούνται περισσότερο στην Αργεντινή και στις ΗΠΑ, αλλά και στην Αυστραλία. Σήμερα, το Bt κατέχει το 5% παγκοσμίως της αγοράς εντομοκτόνων και παρασιτοκτόνων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση