Δέσμες σωματιδίων άρχισαν να κυκλοφορούν και πάλι, έπειτα από ένα σύντομο διάλειμμα, στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων, τον LHC, και αναμένεται ότι θα φτάσουν τη μέγιστη ταχύτητα μέσα σε δύο ως τέσσερις εβδομάδες, όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του πυρηνικού εργαστηρίου CERN στη Γενεύη.
«Κάναμε μια τεχνική διακοπή τα Χριστούγεννα και τώρα τελείωσε. Οι δέσμες κυκλοφορούν και πάλι», δήλωσε η Μπάρμπαρα Βάρμμπαϊν, υπεύθυνη Τύπου στο CERN. Συγκρούσεις στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο ενέργειας, που μιμούνται τις συνθήκες κατά τις στιγμές μετά τη δημιουργία του σύμπαντος πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια, αναμένεται ότι θα συμβούν μέσα σε δύο ως τέσσερις εβδομάδες, δήλωσε η εκπρόσωπος.
Επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο θα μελετήσουν τα δεδομένα που θα υπάρξουν για να αναζητήσουν ένα σωματίδιο το οποίο αποκαλείται μποζόνιο του Χιγκς. Ο Βρετανός επιστήμονας Πίτερ Χιγκς είχε δηλώσει πριν από τρεις δεκαετίες ότι το σωματίδιο αυτό θα εξηγήσει πώς ενώθηκε η ύλη και δημιούργησε το σύμπαν. «Το σχέδιο είναι να λειτουργήσει με τις ενέργειες αυτές για 18 ως 24 μήνες, ώστε να δώσει στους επιστήμονες τα δεδομένα που χρειάζονται για να εργαστούν», δήλωσε η Βαρμπάιν.
Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων του CERN είναι η μεγαλύτερη μηχανή που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Αρχισε να λειτουργεί στις 10 Σεπτεμβρίου του 2008, όμως λίγες μέρες αργότερα διακόπηκε η λειτουργία της αφού σημειώθηκε υπερθέρμανση στη μήκους
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.