Κανένα παιδί κάτω των 13 ετών δεν θα επιτρέπεται πλέον να κυκλοφορεί στη Γαλλία το βράδυ μόνο του, χωρίς συνοδεία ενήλικα, τουλάχιστον στις περιοχές στις οποίες ο νομάρχης θα εκδώσει σχετικό διάταγμα. Το μέτρο αυτό, που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις στη γαλλική κοινωνία, περιλαμβάνεται στο νέο νομοσχέδιο περί ασφάλειας που καταρχήν ενέκρινε χθες η Εθνοσυνέλευση.
Η αντιμετώπιση της παιδικής εγκληματικότητας, αλλά και της εκμετάλλευσης μικρών παιδιών από το οργανωμένο έγκλημα, ώθησε την κυβέρνηση Φιγιόν να καταθέσει ειδική διάταξη στο νομοσχέδιο για την ασφάλεια. Η διάταξη αυτή δίνει στους νομάρχες τη δυνατότητα να εκδίδουν διατάγματα με τα οποία θα απαγορεύεται η κυκλοφορία ασυνόδευτων παιδιών, ηλικίας κάτω των 13 ετών, από τις 11 το βράδυ ως τις 6 το πρωί. Σε περίπτωση που η αστυνομία εντοπίσει παιδιά στο δρόμο, θα τα περισυλλέγει και θα τα οδηγεί στους γονείς ή τους κηδεμόνες τους, οι οποίοι και θα ελέγχονται ποινικά, αν αποδειχθεί ότι επέδειξαν αμέλεια για την ανατροφή τους. Επιβαρυντική συνθήκη θα είναι η έκθεση ενός παιδιού που κυκλοφορεί τη νύχτα μόνο του σε αυξημένο κίνδυνο για την υγεία του, την ασφάλειά του, την εκπαίδευσή του ή την ηθική του υπόσταση.
Επιφυλάξεις της αντιπολίτευσης
Αν και προ δεκαετίας η τότε σοσιαλιστική κυβέρνηση του Λιονέλ Ζοσπέν είχε επεξεργαστεί ένα ανάλογο κείμενο, η σημερινή αντιπολίτευση επέκρινε το νομοσχέδιο ως απόπειρα εντυπωσιασμού χωρίς ουσία, διαφωνώντας κυρίως ως προς τη διαδικασία και όχι ως προς την ουσία. Οι Πράσινοι και το Κομμουνιστικό Κόμμα καταψήφισαν το νομοσχέδιο λέγοντας ότι κακώς φορτώνονται οι νομάρχες με μια νέα αρμοδιότητα, η οποία θα έπρεπε να ανήκει στους δημάρχους. Από την πλευρά τους οι Σοσιαλιστές υποστήριξαν ότι ο νόμος δεν κομίζει τίποτα, αφού ούτως ή άλλως δεν υπάρχει περίπτωση να δει ένας αστυνομικός ένα μικρό παιδί να κυκλοφορεί μόνο του το βράδυ και να το αφήσει στην τύχη του. Για την αντιπολίτευση, το νομοσχέδιο επιχειρεί να διχάσει τη γαλλική κοινωνία για το αν η αστυνομία κάνει σωστά τη δουλειά της και για το ποια βαθμίδα αυτοδιοίκησης πρέπει να ασχολείται με τη συμπεριφορά των ανηλίκων. Πάντως η διάταξη υπερψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία σημείωσε ότι πρόκειται για ένα “μήνυμα” που πρέπει να σταλεί στην κοινωνία, ότι δηλαδή είναι απαράδεκτο να μένουν ατιμώρητη γονείς που δεν επιτηρούν τα παιδιά τους, αφήνοντάς τα να κυκλοφορούν μόνα τους αργά το βράδυ, και εκθέτοντάς τα σε κάθε πιθανό κίνδυνο να γίνουν θύματα των πάσης φύσεως εγκληματικών κυκλωμάτων.
Κάμερες, ίντερνετ και ηλικιωμένοι
Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και διατάξεις για την περαιτέρω αξιοποίηση των καμερών. Εισάγεται ο όρος “βίντεο-ασφάλεια”, ο οποίος διευρύνει το δικαίωμα τόσο του κράτους όσο και των ιδιωτών να χρησιμοποιούν κάμερες παρακολούθησης στους δημόσιους χώρους, ενώ ποινικοποιείται το “ανέβασμα” στο ίντερνετ βίντεο που προτρέπουν τα παιδιά να επιδίδονται σε επικίνδυνα για την υγεία τους παιχνίδια. Η διάταξη αυτή ψηφίστηκε ομόφωνα.
Τέλος, το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη πιο αυστηρές ποινές για όσους επιτίθενται σε “ευάλωτα άτομα”. Έτσι, ο δράστης κλοπής εις βάρος ηλικιωμένου θα τιμωρείται με κάθειρξη επτά ετών (μέχρι τώρα ήταν πέντε) αλλά και με πρόστιμο 100.000 ευρώ, ενώ ο δράστης ληστείας εις βάρος ηλικιωμένου θα καταδικάζεται σε κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών (μέχρι τώρα ήταν επτά) και πρόστιμο 150.000 ευρώ
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.