Απρ 02 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

«Διάδωσέ το» το καλό που σου έγινε

Κάτω από: ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Δεν είναι εύκολο να αποδώσεις στα ελληνικά την έκφραση «pass it along», αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση θα μπορούσαμε να πούμε απλά «διάδωσέ το». Κι ας πρόκειται για πρόγραμμα που ξεκίνησε στην Καλιφόρνια και βασίζεται στην έννοια της ανταπόδωσης. Η Γιασμίν Ανταμς, για παράδειγμα, δεν είχε φανταστεί ποτέ ότι θα έμενε άστεγη στη ζωή της. Και όμως βρέθηκε στα 18 της χωρίς σπίτι. Η μητέρα της πέθανε, ο πατέρας της δεν μπορούσε να πληρώνει άλλο ενοίκιο στο Λος Αντζελες. Οταν τους έγινε έξωση, συγγενής προθυμοποιήθηκε να φιλοξενήσει τον μικρό της αδερφό και τον πατέρα, και η Ανταμς βρέθηκε να κοιμάται σε καναπέδες και πατώματα φίλων, μέχρι που δεν έβρισκε ούτε αυτό. «Φοβόμουνα να ζητήσω βοήθεια».

Εκεί που δεν το περίμενε, βρέθηκε με ένα τσεκ 2.000 δολαρίων, χρήματα για να καλύψει το ενοίκιο δύο μηνών, να αγοράσει κρεβάτι, σεντόνια, πιάτα και μια κουρτίνα μπάνιου. Η καλή νεράιδα του… παραμυθιού; Δύο άγνωστοι. «Δεν το πίστευα. Δεν με ήξεραν καν και όμως έκαναν τόσα για μένα», λέει το 18χρονο κορίτσι.

Αυτή είναι η φιλοσοφία του προγράμματος «Pass it along», που ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια από δύο εύπορους επιχειρηματίες, οι οποίοι, ευγνώμονες για την προσωπική τους επιτυχία, θέλησαν να το ανταποδώσουν βοηθώντας ανθρώπους σε απόγνωση. Οι δυο τους κατέθεσαν το ποσό των $ 870.000 στο California Community Foundation, αναθέτοντας στα μέλη της οργάνωσης να βρουν ποιοι έχουν ανάγκη από οικονομική ενίσχυση.

Είναι λίγες οι φορές που δίνονται χρήματα μεμονωμένα σε ανθρώπους. Συνήθως αντίστοιχες οργανώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα εντοπίζουν ομάδες.

Και αντίθετα με πολλούς «φιλάνθρωπους», οι ιδρυτές τού «διάδωσέ το», θέλουν να μείνουν τα ονόματά τους έξω από βραβεύσεις, ευχαριστήρια σημειώματα… Σχεδόν μια δεκαετία αργότερα παραμένουν «ανώνυμοι». Εκτοτε έχουν βοηθήσει 392 ανθρώπους. Θέτουν όμως κανόνες. Και ζητούν από τους παραλήπτες των χρημάτων να επιστρέψουν το καλό που τους έγινε, όχι υλικά αλλά με καλοσύνη. Υπεύθυνος της οργάνωσης λέει: «Μιλάμε για ανθρώπους που μετά βίας επιβιώνουν. Δεν θα τους ζητούσαμε ποτέ να γυρίσουν τα λεφτά. Τους ζητάμε όμως να επιστρέψουν τη χάρη που τους έγινε, κάνοντας κάτι καλό για κάποιον άλλον… Να μαγειρέψουν για τον ηλικιωμένο γείτονα, να ψωνίσουν από τον μπακάλη για κάποιον ανήμπορο, να κρατήσουν συντροφιά σε έναν μοναχικό άγνωστο».

Κάπως έτσι «σώθηκε» ένα 29χρονο αγόρι που είχε βαρεθεί να μπαινοβγαίνει στη φυλακή, το μόνο που ήθελε ήταν χρήματα για να αγοράσει ένα κομπιούτερ και έναν εκτυπωτή, για να εγκαταλείψει τις συμμορίες και να επιστρέψει στο σχολείο. «Συνειδητοποίησα ότι κάποιος θέλησε να επενδύσει σε μένα, κάτι που δεν έκανα για τον εαυτό μου ούτε εγώ ο ίδιος», λέει ο Γουίλιαμ Λινάρτες. «Ομως επειδή το έκαναν, δεν θα τους απογοητεύσω. Τίποτα δεν μπορεί να με σταματήσει τώρα».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση