Τη «μάχη» της ενημέρωσης από τη σύνοδο της G20, δίνουν, με «όπλο» το Twitter, πολίτες και δημοσιογράφοι στο Λονδίνο.
Χιλιάδες μηνύματα σε φόρουμ και chatrooms, δημοσιεύματα σε ιστολόγια και στο Facebook, μικρά βίντεο στο YouTube, έχουν πλημμυρίσει από νωρίς το πρωί το διαδίκτυο με αφορμή τη σύνοδο της G20 και τις κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει στο Λονδίνο, σε μια πρωτοφανή ροή πληροφοριών. Βρετανοί δημοσιογράφοι, ξένοι ανταποκριτές και εκατοντάδες πολίτες αναμεταδίδουν ο,τι συμβαίνει στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας μέσω διαδικτύου.
«Πρωταγωνιστής» σε αυτή τη «μάχη» της ενημέρωσης αναδεικνύεται το Twitter καθώς μέσα από σύντομα μηνύματα των 140 χαρακτήρων, τα οποία μπορούν να αποσταλούν και μέσω κινητού τηλεφώνου, βοηθά στην άμεση μετάδοση πληροφοριών.
Ένα ανάλογο φαινόμενο είχε για πρώτη φορά παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια των βομβιστικών επιθέσεων, τον περασμένο Δεκέμβριο, στο Μουμπάι όταν δεκάδες πολίτες, κυρίως τουρίστες, έστελναν μηνύματα περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατούσε, μέσω του Twitter. Όμως, αυτή τη φορά, στο Λονδίνο το φαινόμενο παίρνει πρωτόγνωρες διαστάσεις καθώς χρησιμοποιείται, για πρώτη φορά, όχι μόνο από απλούς πολίτες αλλά και επίσημα, από δημοσιογράφους μεγάλων τηλεοπτικών δικτύων και εφημερίδων όπως το BBC, το SKY News, τον Guardian και τους New York Times, παρέχοντας λεπτό προς λεπτό ενημέρωση με κείμενα και φωτογραφίες.
Η υπηρεσία αποστολής και λήψης σύντομων μηνυμάτων του Twitter ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2006 και πολύ σύντομα «κέρδισε» τους χρήστες του διαδικτύου. Δημιουργοί του Twitter, του “SMS του διαδικτύου”, όπως συχνά ονομάζεται, ήσαν οι Jack Dorsey, Noah Glass, Biz Stone και Evan Williams από το Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.