Το iSteam, μία εφαρμογή που μετατρέπει την οθόνη του iPhone σε… θαμπωμένο τζάμι αποσπά διθυραμβικά σχόλια από ιθύνοντες της ταχύτατα αναπτυσσόμενης αγοράς των iPhone Applications.
Από τις χιλιάδες εφαρμογές που μπορεί να βρει κάποιος στο AppStore, την υπηρεσία της Apple για το iPhone, τη μεγαλύτερη απήχηση δεν έχουν εκείνες με κάποια περιορισμένη, έστω, λειτουργικότητα για τη διάσημη πλέον συσκευή. Αντίθετα, στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των χρηστών κυριαρχούν «ψυχαγωγικές» εφαρμογές που χρησιμοποιούν την οθόνη αφής του κινητού τηλεφώνου για να προσομοιώσουν ένα ποτήρι που γεμίζει με μπύρα, ή για να παράγουν παράξενους, αδιάκριτους ήχους με το άγγιγμα της οθόνης.
Μία εφαρμογή τέτοιου χαρακτήρα, το iSteam, ανεπτυγμένη εξ’ ολοκλήρου από τρεις Έλληνες, παρέμεινε για αρκετές ημέρες στην κορυφή των προτιμήσεων των χρηστών του AppStore, προκαλώντας θετικά σχόλια από εξειδικευμένα sites και blogs του εξωτερικού. Η λειτουργία της συγκεκριμένης εφαρμογής είναι απλή: Φυσώντας στο ακουστικό του iPhone, η οθόνη αφής του τηλεφώνου θαμπώνει με ατμούς. Στη συνέχεια ο χρήστης καθαρίζει τους ατμούς με το χέρι του, όπως ακριβώς θα σκούπιζε ένα θαμπωμένο τζάμι, αποκαλύπτοντας και πάλι την επιφάνεια της οθόνης, με τρόπο όμως τόσο ρεαλιστικό ώστε δε λείπουν ακόμη και οι σταγόνες υγροποιημένου ατμού που κυλούν στην οθόνη, υπακούοντας μάλιστα απόλυτα τους νόμους της φυσικής και της βαρύτητας. Είναι κάτι τόσο απλό, δεν έχει στην κυριολεξία καμία ουσιαστική χρησιμότητα, δεν υπάρχει κανένας εμφανής λόγος για να το έχει κάποιος στο κινητό του – πόσο μάλλον να πληρώσει ένα δολάριο για να το αποκτήσει – και όμως, την Πρωτοχρονιά το iSteam ήταν κύρια είδηση του Gizmodo.com και μέχρι σήμερα έχει γίνει τρεις φορές πρωτοσέλιδο στο Digg.com.
Ενθουσιώδεις οπαδοί τόσο του iPhone αλλά και της Apple, οι τρεις δημιουργοί του iSteam, ο Βασίλης Ράππος, ο Κώστας Ελευθερίου και ο Βασίλης Σαμόλης (22, 24 και 22 ετών αντίστοιχα), διέκριναν μια επιχειρηματική ευκαιρία στην κίνηση της Apple να επιτρέψει, από τον περασμένο Ιούλιο, στους χρήστες του iPhone να φτιάξουν τις δικές τους εφαρμογές και να τις διαθέσουν στο AppStore. Όπως εξηγεί ο 22χρονος Βασίλης Σαμόλης, «τον Οκτώβριο αντιληφθήκαμε όσα γίνονται στο AppStore από τον Ιούλιο. Ο Δημήτρης έκανε την απαραίτητη έρευνα, κάναμε τον προγραμματισμό μας και ξεκινήσαμε να πειραματιζόμαστε».
Εκμεταλλευόμενη την ήδη υπάρχουσα πλατφόρμα και την πελατειακή βάση των iTunes, από την οποία οι χρήστες αγοράζουν τραγούδια, η Apple το μόνο που χρειάστηκε να κάνει ήταν να εντάξει το AppStore σε μια? γωνιά των iTunes. Εξάλλου, η παραχώρηση της δυνατότητας κατασκευής εφαρμογών για το iPhone ήταν κάτι που η κοινότητα χρηστών περίμενε με ήδη ανυπομονησία, οπότε η νέα πλατφόρμα γνώρισε αμέσως τεράστια επιτυχία. «Τον Ιούλιο, το AppStore ξεκίνησε με 500 εφαρμογές που έβαλε η ίδια η Apple ώστε να υπάρχει περιεχόμενο, σήμερα υπάρχουν περισσότερες από είκοσι χιλιάδες» εξηγεί ο Κώστας. «Σε οικονομικά μεγέθη, αυτό μεταφράζεται σε τριάντα εκατομμύρια δολάρια για την εταιρεία, μόνο από το AppStore», προσθέτει ο Βασίλης. Ήδη, οι χρήστες έχουν πραγματοποιήσει περισσότερα από πεντακόσια εκατομμύρια downloads εφαρμογών, με πρόβλεψη να φτάσουν το ένα δισεκατομμύριο μέσα στο 2009.
Ο Κώστας, ο προγραμματιστής της ομάδας, χρειάστηκε μία εβδομάδα για να δημιουργήσει το iSteam. «Θα μπορούσε να μου πάρει και λιγότερο, αν ήμουν περισσότερο εξοικειωμένος με τη συγκεκριμένη γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμοποιεί το iPhone», σχολιάζει. Μετά την κατασκευή της εφαρμογής και τις απαραίτητες δοκιμές, ακολουθεί η κατάθεση της εφαρμογής στην Apple ώστε να λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις. «Οι προϋποθέσεις καταλληλότητας δεν είναι σαφής, μπορεί να κόψουν μια εφαρμογή χωρίς να αποσαφηνίζουν ακριβώς το λόγο, οπότε υπάρχει πάντα η αγωνία για την τελική έκγριση», τονίζει ο Βασίλης Ράππος. Μάλιστα η ομάδα έχει ήδη μια τέτοια απορριπτική εμπειρία με παλαιότερη εφαρμογή που κατέθεσαν προς έγκριση, μέρος των εσόδων της οποίας προοριζόταν για φιλανθρωπία. «Δεν μιας εξήγησαν ακριβώς το λόγο, από τα συμφραζόμενα όμως καταλάβαμε ότι δεν έγινε δεκτή επειδή δεν είχαν προβλέψει τι συμβαίνει στην περίπτωση μιας φιλανθρωπικής εφαρμογής».
Αφού ξεπεραστεί ο σκόπελος της έγκρισης, ακολουθεί ο προσδιορισμός της τιμής, αν θα διατίθεται για κάποια περίοδο δωρεάν και άλλες λεπτομέρειες που σχετίζονται με την προώθηση του και φυσικά, η παρακολούθηση της πορείας των πωλήσεων, η περαιτέρω ανάπτυξη της και πιθανές επιπλέον προωθητικές ενέργειες για τόνωση των πωλήσεων. Η ομάδα του iSteam παρακολουθεί τις πωλήσεις της εφαρμογής κάθε στιγμή, σε 24ωρη βάση, αξιολογώντας τα δεδομένα και προγραμματίζοντας τις επόμενες κινήσεις της.
Η επιτυχία της εφαρμογής που κατασκεύασαν οι τρεις επίδοξοι επιχειρηματίες, όπως είναι φυσικό, άνοιξε την όρεξη για μεγαλύτερα βήματα. Μάλιστα, το επιχειρηματικό σχέδιο έχει ήδη διαμορφωθεί και ξεκινά με την άμεση ίδρυση εταιρείας με έδρα στο Λονδίνο, ενώ, όπως εξηγεί ο Βασίλης, ο «business freak» της ομάδας όπως αυτοαποκαλείται, «θα επιμείνουμε για κάποιο καιρό στο iSteam, με κάποια αναβάθμιση και νέα έκδοση, ενώ παράλληλα θα μελετήσουμε το επόμενο βήμα». Επιδίωξή τους είναι να συνεργαστούν και με άλλους προγραμματιστές ή ανθρώπους με ενδιαφέρουσες ιδέες για την πλατφόρμα, παρέχοντας στην ουσία την τεχνογνωσία και την εμπειρία που έχουν αποκτήσει από τη μέχρι σήμερα ενασχόληση τους στον τομέα για την πραγματοποίηση και την διάθεση αντίστοιχων προϊόντων στην αγορά.
Αλήθεια είναι, ότι αν κάποιος σκεφτεί ότι οι τρεις τους κινούνται στην αγορά των iPhone applications από τον Οκτώβριο, η χρήση των λέξεων «εμπειρία» και «τεχνογνωσία» μοιάζει παράδοξη. Και όμως, η σχετικότητα του χρόνου και η σμίκρυνση του στη συγκεκριμένη αγορά όπου τα πάντα κινούνται ταχύτατα, είναι πρωτοφανής. Οι εφαρμογές εναλλάσσονται στην πρώτη θέση με ρυθμό ταχύτατο, ενώ θεωρείται πραγματικό κατόρθωμα η διατήρηση της πρώτης θέσης για περισσότερες από μία εβδομάδες. Πέρα από αυτό, ο ρυθμός με τον οποίο εμφανίζονται καινούργιες εφαρμογές και προϊόντα στο AppStore, εξελίσσει την αγορά ταχύτατα, παρέχοντας πολύτιμα μαθήματα σε όσους παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην πλατφόρμα.
Όπως και να ‘χει, οι δύο Βασίληδες και ο Κώστας έχουν κάθε δικαίωμα να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία. Όπως διαπιστώσαμε ιδίοις όμασι, η χημεία και το όραμα υπάρχουν, ενώ έχουν μια ευκαιρία να «χτίσουν» πάνω σε αυτή την επιτυχία.
www.kathimerini.gr
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.