Χωρίς πρόθεση να περιορίσουν τις υπηρεσίες τους που εκτείνονται από την αποστολή μηνυμάτων, πρόσβασης στο Ίντερνετ και τηλεφωνικών κλήσεων, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας επιδιώκουν να προσφέρουν τώρα και υπηρεσίες υγείας σε εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη.
Η ιδέα ενός τηλεφώνου που λειτουργεί ως «γιατρός τσέπης» έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στη μεγαλύτερη έκθεση της αγοράς που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη Βαρκελώνη. Ανάμεσα στις πολλές πιθανές εφαρμογές για τις φτωχές χώρες, οι ειδικοί εστιάζουν στη δυνατότητα υπενθύμισης εμβολίων και εξετάσεων με ειδοποιήσεις μέσω κινητού. Επιπλέον, γιατροί που εργάζονται σε απομακρυσμένα νοσοκομεία μπορούν να εκμεταλλευτούν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας για να ενημερώνουν τον πληθυσμό για επιδημίες και ιούς.
«Αν σκεφτεί κάποιος ότι υπάρχουν 2,2 δισεκατομμύρια κάτοχοι κινητών τηλεφώνων στον αναπτυσσόμενο κόσμο, 305 εκατομμύρια υπολογιστές και μόλις 11 εκατομμύρια κρεβάτια σε νοσοκομεία, εύκολα μπορεί να δει το πώς τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να γίνουν η λύση στις προκλήσεις υγείας των χωρών αυτών», ανέφερε ο Τέρι Κράμερ, strategy director της βρετανικής Vodafone.
Το Ίδρυμα Ροκφέλερ, ο ΟΗΕ και η Vodafone ανακοίνωσαν τη δημιουργία συμμαχίας στον τομέα mHealth (Mobile Health), μια συνεργασία με στόχο την εξέλιξη της τεχνολογίας των δικτύων κινητής τηλεφωνίας για υπηρεσίες υγείας. Η σχετική μελέτη που έδωσαν στη δημοσιότητα οι τρεις οργανισμοί περιέχει λεπτομέρειες για 51 διαφορετικά προγράμματα σε 26 χώρες, με κυριότερους αποδέκτες την Ινδία με 11 προγράμματα και την Νότια Αφρική με έξι.
«Η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να περιορίσει τις πιέσεις στα συστήματα δημόσιας υγείας» δήλωσε ο Ντάνιελ Καρούτσι, αντιπρόεδρος υγείας του UN Foundation. Στην Ουγκάντα, 15.000 συνδρόμητες έλαβαν στο κινητό τους ειδική ενημερωτική εκστρατεία για τον ιό HIV, με τη μορφή quiz αλλά και προτρεπτικών μηνυμάτων προς τους συνδρομητές να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις.
Στο Μεξικό λειτουργεί ειδική τηλεφωνική υπηρεσία που παρέχει ιατρική βοήθεια σε άτομα χωρίς πρόσβαση σε γιατρό. «Στο 60% των περιπτώσεων, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον γιατρό με επιτυχία» ανέφερε ο Πέδρο Ιριγκόγιεν, συνιδρυτής της υπηρεσίας, τονίζοντας το γεγονός ότι στη χώρα της Λατινικής Αμερικής τα κινητά τηλέφωνα υπερισχύουν των σταθερών με αναλογία 5:1.
Η Ελίζαμπεθ Μπόεμ, αναλυτής στην Forrester Research, βλέπει οφέλη αλλά και περιορισμούς σε αυτή την πιθανή λειτουργία των κινητών τηλεφώνων. «Μια από τις μεγάλες προκλήσεις είναι ότι αυτοί που έχουν περισσότερη ανάγκη από ιατρικές συμβουλές είναι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, που συνήθως δεν είναι εξοικοιωμένοι με τη χρήση κινητού τηλεφώνου, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες».
Κάποιες από τις υπηρεσίες που λειτουργούν ήδη αφορούν τη μέτρηση των επιπέδων ζαχάρου με μια συσκευή που συνδέεται με το κινητό τηλέφωνο, το οποίο στέλνει τα στοιχεία απευθείας στον θεράποντα ιατρό, ενώ στις ΗΠΑ, η υπηρεσία Foodphone δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να στέλνουν φωτογραφία του γεύματος τους σε ειδικούς που στη συνέχεια ενημερώνουν με μήνυμα για τη θρεπτική του αξία.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.