Φεβ 09 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Αλήθειες και μύθοι για τις βιταμίνες Ερευνες απέδειξαν ότι σε πολλές περιπτώσεις όχι μόνο δεν ωφελούν αλλά κάνουν και κακό

The New York Times

Ερευνητές ανακοίνωσαν πρόσφατα τα απογοητευτικά συμπεράσματα μεγάλης κλινικής μελέτης σε σχεδόν 15.000 άνδρες γιατρούς, οι οποίοι λαμβάνουν βιταμίνες Ε και C εδώ και μια δεκαετία. Η μελέτη έδειξε ότι δεν υπάρχει ουσιαστική επίδραση όσον αφορά τη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου. Σε μια άλλη ?επίσης πρόσφατη? μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι βιταμίνες Ε και C δεν προσφέρουν κανένα όφελος όσον αφορά την καρδιοπάθεια. Τον περασμένο Οκτώβριο, κλινική δοκιμή, με την οποία διερευνήθηκε κατά πόσον η βιταμίνη Ε και το σελήνιο περιορίζουν τον κίνδυνο που διατρέχει ένας άνδρας να αναπτύξει καρκίνο του προστάτη, έδειξε ότι αυτές οι (απλοϊκές) προσεγγίσεις ενδεχομένως να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Παράλληλα, γιατροί του Αντικαρκινικού Κέντρου Memorial Sloan-Kettering στη Νέα Υόρκη προειδοποίησαν ότι η βιταμίνη C φαίνεται να προστατεύει όχι μόνο υγιή κύτταρα, αλλά και καρκινικά κύτταρα.

Oλοι χρειάζονται βιταμίνες, οι οποίες είναι καθοριστικός παράγοντας για την υγεία αλλά για τα περισσότερα άτομα, οι μικροθρεπτικές ουσίες που λαμβάνουν από τις τροφές συνήθως είναι επαρκείς για την πρόληψη της ανεπάρκειας βιταμινών. Υστερα απ? όσα ειπώθηκαν, είναι αλήθεια ότι, μερικές βιταμίνες αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρήσιμες. Oπως για παράδειγμα συμβαίνει με τα συμπληρώματα διατροφής βιταμίνης Β12 για τους ηλικιωμένους και του φυλλικού οξέος για τις γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία, το ίδιο ισχύει για το ασβέστιο και τη βιταμίνη D στις γυναίκες άνω των 65 ετών, προσφέροντας προστασία των οστών.

Ωστόσο, πολλά άτομα κυριολεκτικά? καταπίνουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών πιστεύοντας ότι έτσι βοηθούν το σώμα τους να «καθαρίζει» από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες (δραστικές ενδιάμεσες ουσίες) οι οποίες ενοχοποιούνται για πρόκληση καρκίνου και καρδιοπαθειών. H σύγχυση επιτείνεται από διάφορες ανακοινώσεις τα τελευταία χρόνια, που ανέφεραν ότι οι «μεγαδόσεις» βιταμινών είναι ευεργετικές για την υγεία μας. Πιο συγκεκριμένα:

B Ανασκόπηση της Ιατρικής Σχολής John Hopkins με σημείο αναφοράς 19 κλινικές δοκιμές της βιταμίνης Ε που έγιναν σε περισσότερα από 135.000 άτομα έδειξε ότι οι υψηλές δόσεις βιταμίνης Ε αύξησαν κατά 4% τον κίνδυνο ενός ατόμου να αποβιώσει κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης! Η λήψη βιταμινών Ε σε συνδυασμό με άλλες βιταμίνες και ανόργανες ουσίες οδήγησε σε 6% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου.

B Αλλη μελέτη που βασίστηκε στην καθημερινή λήψη βιταμίνης Ε έδειξε ότι τα άτομα που ελάμβαναν τη βιταμίνη, διέτρεχαν κατά 13% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια.

BΤο περιοδικό Journal of Clinical Oncology δημοσίευσε μια μελέτη που αφορούσε 540 ασθενείς με όγκο στο κεφάλι και τον λαιμό, οι οποίοι υποβάλλονταν σε ακτινοθεραπεία. Η βιταμίνη Ε μείωσε τις παρενέργειες της θεραπείας, αλλά η συχνότητα υποτροπής του καρκίνου μεταξύ των ατόμων που ελάμβαναν βιταμίνη ήταν μεγαλύτερες, αν και η αύξηση που καταγράφηκε δεν έφτασε σε στατιστικό επίπεδο αξιολόγησης.

BΤο 1994, μελέτη στη Φινλανδία ανάμεσα σε καπνιστές, οι οποίοι ελάμβαναν 20mg βήτα-καροτινίου την ημέρα, έδειξε 18% υψηλότερη συχνότητα καρκίνου των πνευμόνων μεταξύ των ατόμων που χρησιμοποιούσαν βήτα-καροτίνιο.

BΤο 1996, μελέτη με την ονομασία Caret διερεύνησε τη λήψη βήτα-καροτινίου και βιταμίνης Α μεταξύ καπνιστών και εργατών που είχαν εκτεθεί σε αμίαντο. Ωστόσο η μελέτη «σταμάτησε» όταν για τα άτομα που ελάμβαναν βιταμίνη καταδείχθηκε 28% υψηλότερος κίνδυνος για καρκίνο των πνευμόνων και 26% μεγαλύτερος κίνδυνος θανάτου από καρδιοπάθεια?

BΤο 2002 μελέτη του Χάρβαρντ σε περισσότερες από 72.000 νοσοκόμες έδειξε ότι αυτές, οι οποίες ελάμβαναν υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α από τροφές, πολυβιταμίνες και συμπληρώματα, διέτρεχαν κατά 48% μεγαλύτερο κίνδυνο για κατάγματα στον γοφό απ? ό,τι νοσοκόμες, οι οποίες είχαν την κατώτερη κατανάλωση βιταμίνης Α.

BΗ βάση δεδομένων Cohrane, που περιλαμβάνει στοιχεία από συστηματικές ανασκοπήσεις, εξέτασε μελέτες για τη βιταμίνη C σε σχέση με την αντιμετώπιση των κρυολογημάτων. Ανάμεσα σε πάνω από 20 σχετικές μελέτες, δεν καταγράφηκε συνολικό όφελος για την πρόληψη κρυολογημάτων, αν και η βιταμίνη συσχετίστηκε με μείωση έως 50% κρυολογημάτων μεταξύ ατόμων, τα οποία συμμετείχαν σε ακραίες δραστηριότητες, όπως μαραθωνοδρόμοι, αθλητές του σκι και στρατιώτες, οι οποίοι εκτίθεντο σε έντονο ψύχος ή φυσικό στρες.

BΤον Οκτώβριο του 2004, ερευνητές από την Κοπεγχάγη ανασκόπησαν επτά τυχαιοποιημένες δοκιμές βήτα-καροτινίου, σεληνίου και βιταμινών Α, C και Ε (αμιγών ή σε συνδυασμό) σε οισοφαγικό, γαστρικό, παγκρεατικό, ηπατικό καρκίνο καθώς και σε καρκίνο του παχέος εντέρου. Τα άτομα που ελάμβαναν αντιοξειδωτικά είχαν 6% υψηλότερη συχνότητα θανάτων από τους χρήστες ψευδοφαρμάκου (placebo).

BΔύο μελέτες που παρουσιάστηκαν στο Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας το 2006 έδειξαν ότι η βιταμίνη Β δεν προλαμβάνει τις καρδιακές προσβολές, και μάλιστα το περιοδικό New England Journal of Medicine έγραψε ότι τα δεδομένα «οδηγούν στο αναμφισβήτητο συμπέρασμα ότι οι βιταμίνες δεν βοηθούν τους ασθενείς με εγκατεστημένη αγγειακή νόσο».

BΕρευνητές για το περιοδικό British Medical Journal εξέτασαν τη χρήση πολυβιταμίνης μεταξύ ηλικιωμένων ατόμων επί ένα χρόνο, αλλά δεν διαπίστωσαν διαφορά στα ποσοστά μολύνσεων ή επισκέψεων στον γιατρό.

Παρότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι οι βιταμίνες πράγματι «προσφέρουν κάτι σημαντικό», τα άτομα που τις λαμβάνουν φέρονται απρόθυμα να διακόψουν τη χρήση τους, πεπεισμένα ότι η κατανάλωσή τους ωφελεί την υγεία τους, χωρίς να μπορούν να το αιτιολογήσουν

kathimerini

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση