135 χώρες συμμετέχουν στον εορτασμό για τα 400 χρόνια από την πρώτη αστρονομική παρατήρηση του Γαλιλαίου. Πλήθος εκδηλώσεων στην Ελλάδα. Ανοικτά τα Αστεροσκοπεία |
|
Την ημέρα που ο Γαλιλαίος έστρεφε το τηλεσκόπιό του προς τον ουρανό, για να ανακαλύψει τελικά έναν άγνωστο κόσμο, τον θαυμαστό κόσμο των πλανητών, το πρώτο βήμα για να συνδεθεί ο άνθρωπος με το Σύμπαν είχε μόλις γίνει.
Από τότε ακολούθησαν πολλά άλλα, άλλοτε μικρά άλλοτε αλματώδη.
Ενα ουσιαστικό βήμα για να αποκαλυφθούν τα μυστικά του Σύμπαντος στο ευρύ κοινό επιχειρείται φέτος με την ανακήρυξη του 2009 ως Παγκόσμιου Ετους Αστρονομίας, με αφορμή την 400ή επέτειο της πρώτης αστρονομικής παρατήρησης από τον Γαλιλαίο.
Σε ειδική εκδήλωση, που έλαβε χώρα στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, κηρύχθηκε προχθές το βράδυ η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων για την Ελλάδα, ενώ παράλληλα έγινε και η προβολή της ψηφιακής ταινίας «Ο θάνατος των άστρων»
Στόχος, όπως αναφέρεται, είναι να έρθει ο άνθρωπος σε επαφή με το Σύμπαν και κάπως έτσι να ανακαλύψει τη θέση του σε αυτό.
Μια επιστήμη με ποικίλες φιλοσοφικές διαστάσεις, μια επιστήμη που έδωσε απαντήσεις σε αιώνια ερωτήματα, όπως «από πού προήλθε ο κόσμος», καταρρίπτοντας ισχυρούς μύθους και κατεστημένα, η αστρονομία συνδέθηκε πάντοτε άρρηκτα, όπως τονίζουν οι επιστήμονες που την υπηρετούν, με την καθημερινότητα του άνθρωπου.
Από τους αρχαίους λαούς που συμβουλεύονταν ως οδηγό τα άστρα για τις νυχτερινές μετακινήσεις τους μέχρι εκείνους που προσδιόρισαν την ώρα της ημέρας με βάση τους πλανήτες.
Η αστρονομία, μια επιστήμη που ενώνει από τη φύση της τον κόσμο, βρίσκει και πάλι την ευκαιρία να το κάνει: εκατόν τριάντα πέντε χώρες, μια Γη, ένας ουρανός.
Ολοι συμμετέχουν φέτος στον εορτασμό του Παγκόσμιου Ετους Αστρονομίας που έχει ως κεντρικό θέμα «Το Σύμπαν: Δικό σας να το ανακαλύψετε». Στην Ελλάδα η επίσημη έναρξη κηρύχθηκε προχθές το βράδυ, σε μια ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, παράλληλα με την προβολή της ψηφιακής ταινίας «Ο θάνατος των άστρων».
Βραδιές παρατήρησης
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ανακοινώθηκε πως στη χώρα μας έχει προγραμματιστεί πλήθος εκδηλώσεων, διαλέξεων, εκθέσεων αστροφωτογραφίας, μαθητικών διαγωνισμών, παραστάσεων, παραγωγών ντοκιμαντέρ και εκδόσεων, ενώ ερασιτέχνες και επαγγελματίες του είδους οργανώνουν αστροπάρτι και βραδιές παρατήρησης αστεριών.
Τα Αστεροσκοπεία θα ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό, προκειμένου, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου κ. Λεωνίδας Ευγενίδης, «να βρεθούν κοινωνικές ομάδες λιγότερο προνομιούχες μέσα στην Κοινωνία της Γνώσης».
Λαμβάνοντας τον λόγο ο υπεύθυνος της Ελληνικής Οργανωτικής Επιτροπής, διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και καθηγητής κ. Χρήστος Γούδης, επεσήμανε μεταξύ άλλων πως «η συνειδητοποίηση της θέσης του ανθρώπου στο Σύμπαν μπορεί να συμβάλει στην οικοδόμηση μιας ειρηνικής και ισορροπημένης κοινωνίας», ενώ ο διευθυντής του Πλανηταρίου, κ. Διονύσης Σιμόπουλος, προλόγισε την παράσταση «Ο θάνατος των άστρων», εξηγώντας πως «στο Σύμπαν ο εκρηκτικός θάνατος κάθε άστρου είναι ταυτόχρονα ένα τέλος και μια αρχή».
Σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας ανέφερε πως «η σχέση της ελληνικής σκέψης με την αστρονομία υπήρξε καταλυτική για την πρόοδό της», καταδεικνύοντας πως «το κυριότερο εφόδιο για τη γνώση είναι η αδογμάτιστη σκέψη»…
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
- Αστεροσκοπείο Πεντέλης: 2-5 Απριλίου και Μάιος 2009: Ομιλίες αστροφυσικών, προβολή ταινίας αστρονομικού περιεχομένου και περιήγηση στο ιστορικό τηλεσκόπιο Newall.
- Αστεροσκοπείο Κρυονερίου: 2-5 Απριλίου: Ανοικτές πόρτες και περιήγηση του σταθμού. Διαλέξεις.
- Αστεροσκοπείο Χελμού: 4-5 Απριλίου: Εκδηλώσεις με ομιλίες.
- Θησείο: 29 Αυγούστου. Εκδήλωση στον χώρο του τηλεσκοπίου Δ. Δωρίδη, κατά τη διάρκεια της οποίας το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρατηρήσει μέσα από τηλεσκόπια.
- Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής: Ανοικτό για το κοινό για 30 ημέρες του χρόνου με είσοδο 5 ευρώ.
- Αστεροσκοπείο Αθηνών: 1η εβδομάδα Σεπτεμβρίου: Θερινό σχολείο Αστροφυσικής και Αστρονομίας για επιλεγμένους μαθητές Λυκείου.
- Ερασιτεχνικοί σύλλογοι: 22 Ιουλίου: Αποστολές στην Κίνα για την παρακολούθηση της ολικής ηλιακής έκλειψης.
- Ιδρυμα Ευγενίδου: Συμμετοχή στη διαστημική κατασκήνωση της NASA.
- Ιδρυμα Ευγενίδου: Μαθήματα εικονογράφησης βιβλίων αστρονομίας. Βιβλιοπαρουσιάσεις, επτά ψηφιακές παραστάσεις, σειρά προγραμμάτων θερινής απασχόλησης παιδιών με αφιερώματα στην αστρονομία, διαλέξεις.
- Μέγαρο Ακαδημίας Αθηνών: 4, 18 Φεβρουαρίου και 2 Μαρτίου: Εκλαϊκευτικές διαλέξεις από αστροφυσικούς.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.