Ιαν 25 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Μια δροσερή ματιά στα μαθηματικά

Κάτω από: ΒΙΒΛΙΑ

contentsegment_9964819w150_h0_r0_p0_s1_v1jpg.jpg

Εξυπνους τρόπους για να γίνουν το νεανικό δέος και η αποστροφή στα μαθηματικά ενθουσιασμός επινόησε στο νέο του βιβλίο ο Ντενί Γκετζ

contentsegment_9964811w310_h_r0_p0_s1_v1jpg.jpg

Οι Ελληνες έλεγαν ότι ορισμένα τρίγωνα έχουν «δύο πόδια ίσα» και έτσι τα ονόμασαν «ισοσκελή», από το ίσος και σκέλος: πόδι. Οσο για το τρίγωνο που έχει τις τρεις πλευρές του άνισες, το τυχαίο τρίγωνο, το αποκαλούσαν «σκαληνό», δηλαδή κουτσό.

Η Λόλα ξέσπασε σε γέλια.

– Τα τρίγωνα κουτσαίνουν και οι κύκλοι παραπατούν. Η γεωμετρία είναι σακάτισσα!

– Παρά ταύτα, στέκεται όρθια εδώ και είκοσι πέντε αιώνες!

Ο παραπάνω διάλογος ανάμεσα στη Λόλα και στον Ρέι είναι ενδεικτικός του ύφους του βιβλίου του Ντενί Γκετζ Εξηγώντας τα μαθηματικά στις κόρες μου. Ο Γκετζ, ο οποίος έγινε ευρέως γνωστός με το βραβευμένο βιβλίο του Το θεώρημα του παπαγάλου, είναι αναμφίβολα χαρισματικός στις εξηγήσεις και η επιλογή της διαλεκτικής για το συγκεκριμένο βιβλίο ήταν η καλύτερη ιδέα. Η Λόλα είναι μια νεαρή έφηβη που τρέφει για τα μαθηματικά το συνηθισμένο για πολλά παιδιά μείγμα αισθημάτων φόβου και αποστροφής. Φυσικά η Λόλα διαθέτει το πνεύμα αντιλογίας που είναι αναμενόμενο για την ηλικία της αλλά και με γάλες δόσεις χιούμορ. Ετσι οι διάλογοί της με τον Ρέι που προσπαθεί να της αποκαλύψει τον κόσμο των μαθηματικών είναι πνευματώδεις και απολαυστικοί.

Ενα άλλο πλεονέκτημα του βιβλίου είναι ότι είναι περιεκτικό και χωρίς φιοριτούρες (όπως και τα μαθηματικά!). Ετσι στις λίγες σχετικά σελίδες του ανακαλύπτει κανείς τα διαμάντια των μαθηματικών και με κατανοητό τρόπο. Δεν σας κρύβω ότι καθώς διάβαζα το βιβλίο (ένα κεφάλαιο κάθε βράδυ) σε περισσότερες από μία περιπτώσεις την επομένη έπιασα τον εαυτό μου να σκέφτεται: «Αχ! Αν μας τα είχαν πει έτσι κάποτε στο σχολείο…».

Καθώς ο φόβος των παιδιών για τα μαθηματικά προκύπτει από την άγνοιά τους (η οποία με τη σειρά της ενισχύεται από τον φόβο που παραλύει και δεν αφήνει τα παιδιά να ασχοληθούν μαζί τους), το μικρό βιβλιαράκι του Ντενί Γκετζ (εξαιρετικά μεταφρασμένο και με ωραία μαθηματική γλώσσα) μπορεί να αποτελέσει την πόρτα για έναν νέο κόσμο. Περιττό δε να πούμε ότι είναι ένα χρήσιμο βοήθημα για τους εκπαιδευτικούς καθώς τους δίνει ιδέες για να εμπλουτίσουν το μάθημά τους.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση