Ύστερα από χρόνια μάταιων προσπαθειών να σταματήσουν την ψηφιακή πειρατεία, η μουσική βιομηχανία αποφάσισε να μιμηθεί τους πειρατές. Υπηρεσίες του Διαδικτύου και εταιρίες κινητής τηλεφωνίας προσφέρουν ήδη σε πελάτες τους «δωρεάν» απεριόριστη πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων με εκατομμύρια τραγούδια, ενώ η τακτική αυτή πρόκειται να γνωρίσει μεγάλη εξάπλωση μέσα στους ερχόμενους μήνες.
Αντίθετα από την παράνομη διακίνηση αρχείων μέσω Ίντερνετ, την οποία η μουσική βιομηχανία θεωρεί υπεύθυνη για απώλειες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι νέες αυτές προσφορές είναι καθόλα νόμιμες. Οι υπηρεσίες δεν είναι εντελώς δωρεάν, καθώς η πληρωμή περιλαμβάνεται στο κόστος ενός νέου κινητού τηλεφώνου, για παράδειγμα, ή σε αυτή ενός συμβολαίου ευρυζωνικής σύνδεσης στο Ίντερνετ. Την ίδια ώρα, οι υπηρεσίες αυτές προσφέρουν κέρδη στις δισκογραφικές εταιρίες και τους δημιουργούς.
«Το 2009 θα είναι το έτος κατά το οποίο η μουσική βιομηχανία θα πάψει να ανησυχεί για την πειρατεία και θα μάθει να ασπάζεται τα αγαθά της», λέει ο Φέργκαλ Σάρκεϊ, επικεφαλής της βρετανικής ένωσης δισκογραφικών εταιριών, UK Music. Μέχρι σήμερα, η μουσική βιομηχανία απαιτούσε οι νόμιμες πωλήσεις μουσικών κομματιών να γίνονται ξεχωριστά για κάθε μουσικό κομμάτι ή μέσω συνδρομής σε υπηρεσίες απλής αναπαραγωγής της μουσικής,που δεν επέτρεπαν την αντιγραφή ή τη διακίνηση των κομματιών.
Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, όμως, πολλά στελέχη της μουσικής βιομηχανίας πείσθηκαν ότι τέτοιες προσφορές δεν θα υποκαθιστούσαν ποτέ τις απώλειες από την υποχώρηση στις πωλήσεις μουσικών CD. Οι πωλήσεις παγκοσμίως υποχώρησαν έτσι κατά 7% το 2008.
Η υπηρεσία Comes with Music είναι ίσως η δημοφιλέστερη που επιτρέπει το άνευ ορίων «κατέβασμα» μουσικής. Την υπηρεσία εισήγαγε στη Βρετανία το περασμένο φθινόπωρο η εταιρία Nokia και επιτρέπει το κατέβασμα όσων τραγουδιών επιθυμεί ο χρήστης, από κατάλογο 5 εκατομμυρίων κομματιών, με την αγορά συγκεκριμένων μοντέλων τηλεφώνων Nokia. Ο Τέρο Ογιανπέρα, επικεφαλής του τομέα ανάπτυξης ψυχαγωγικών προγραμμάτων της Nokia, λέει ότι το Comes with Music θα επεκταθεί σε Αυστραλία και Σιγκαπούρη, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009 και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, μέχρι τα τέλη του έτους.
|
Αλλες υπηρεσίες, που προσφέρουν δωρεάν κομμάτια κάνουν την εμφάνισή τους στο Ίντερνετ, χάρη σε παρόχους ευρυζωνικών δικτύων. Οι πάροχοι αυτοί, σύμφωνα με τα στελέχη της μουσικής βιομηχανίας, κατέχουν το «κλειδί» για την αντιμετώπιση της πειρατείας, χάρη στην σχέση αμεσότητας και αλληλεξάρτησης που απολαμβάνουν με τους χρήστες του Ίντερνετ. Η εταιρία παροχής υπηρεσιών Ίντερνετ TDC στη Δανία προσφέρει στους πελάτες της τη δυνατότητα να κατεβάσουν όσα μουσικά κομμάτια επιθυμούν.
Η τοπική κυβέρνηση της βρετανικής Νήσου του Μαν ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδια για δημιουργία συστήματος, που θα επιτρέπει το άνευ ορίων κατέβασμα μουσικής, έναντι μικρού μηνιαίου χρηματικού τιμήματος από τους χρήστες. Αφού καταβάλουν τη χρέωση, οι κάτοικοι της Νήσου θα μπορούν να κατεβάζουν νόμιμα, ακόμη και από παράνομες ιστοσελίδες Ρ2Ρ.
«Τελικά, διαπιστώσαμε ότι είναι αδύνατο να σταματήσουμε την πειρατεία και για το λόγο αυτό αποφασίσαμε να την ασπασθούμε», λέει ο Ρον Μπέρι, στέλεχος της τοπικής κυβέρνησης της Νήσου του Μαν. Οι δισκογραφικές εταιρίες, όμως, είχαν εκφράσει έντονες διαφωνίες για ανάλογα σχέδια στο παρελθόν. Σήμερα, όμως, την ώρα που η ίδια η επιβίωσή τους τίθεται εν αμφιβόλω, οι εταιρίες αποφάσισαν να μεταβάλουν τη στάση τους. Την ίδια στιγμή, οι πάροχοι Ίντερνετ, που μέχρι πρότινος απέφευγαν να αναλάβουν δράση κατά των πειρατών-πελατών τους, ελπίζουν να λάβουν την άδεια ώστε να μοιράζουν τραγούδια με τις συνδρομές τους.
Η Γαλλία ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή νομοθέτημα, το οποίο θα οδηγεί σε διακοπή της σύνδεσης Ίντερνετ για τους «πειρατές». Στελέχη δισκογραφικών εταιριών και ο Νίκολας Λάνσμαν, γενικός γραμματέας της Βρετανικής Ένωσης Παρόχων Ίντερνετ, τόνισαν την αισιοδοξία τους λέγοντας ότι σύντομα θα φθάσουν σε συμφωνία εφ όλης της ύλης, για το νόμιμο κατέβασμα μουσικής μέσω Ίντερνετ.
www.kathimerini.gr με στοιχεία από New York Times |
Καιρός ήταν να προσαρμοστούν οι μουσικές βιομηχανίες στη σύγχρονη πραγματικότητα. Εξ’ άλλου είναι μεγάλος ο πειρασμός της δωρεάν μουσικής από το ίντερνετ… και η τιμή των 20 ευρώ για ένα cd με 10 τραγούδια θεωρείται υπερβολική.
Και που είσαι ακόμη! θα νερώσουν κιάλλο το κρασί τους οι εμπλεκόμενοι στη μουσική βιομηχανία . Κι εγώ κατέβασα ολόκληρα CD από το Internet όπως του Eros Ramazzotti αφού δεν μπορώ να τα αγοράσω.
PS: Sorry που δεν είδα το σχόλιό σου νωρίτερα.