Οι ιταλικές αρχές διεξάγουν έρευνες για τις ομάδες συζητήσεων
International Herald Tribune
Μαντέψτε ποιος θεωρεί το Facebook ενδιαφέρον… Κάποιοι Σικελοί που γνωρίζουν ένα-δυο πράγματα περί δικτύωσης. Στη γνωστή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης έχουν εμφανιστεί ομάδες συζητήσεων αφιερωμένες σε φυλακισμένους μαφιόζους, οδηγώντας τις ιταλικές αρχές να αρχίσουν έρευνα, για να διαπιστώσουν μήπως ορισμένοι από αυτούς που μετέχουν στις συζητήσεις δεν είναι απλά οπαδοί της μαφίας αλλά και κάτι περισσότερο. Ταυτόχρονα, η εκστρατεία στο ίδιο το Facebook εναντίον της μαφίας συνεχίζεται, ενώ οι ομάδες συζητήσεων με θέμα την καταπολέμηση της μαφίας έχουν όλο και περισσότερα μέλη.
Οι ομάδες στο Facebook που υπερασπίζονται τον λεγόμενο «αρχηγό των αρχηγών», Σαλβατόρε Τοτό Ριίνα, που συνελήφθη το 2003 και τον επίσης αρχιμαφιόζο Μπερνάρντο Προβεντσάνο, που έπεσε στα χέρια των αρχών το 1996 αριθμούν περί τα 2.000 μέλη. Οι σελίδες αυτές «είναι σαν εκείνες που επαινούν τον Χίτλερ ή τον ναζισμό» λέει η Ρίτα Μπορσελίνο, αδελφή του δικαστή Πάολο Μπορσελίνο, που πέρασε τη ζωή του κυνηγώντας τη σικελική μαφία και δολοφονήθηκε σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο το 1992. Ενοχος για την οργάνωση της επίθεσης αυτής είχε κριθεί λίγα χρόνια αργότερα ο Ριίνα.
Οι ομάδες του Facebook δημιουργούνται από τους χρήστες με σκοπό την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων για ένα συγκεκριμένο θέμα. Οταν η ύπαρξη των ιστοσελίδων υπέρ της μαφίας έγινε γνωστή στον Τύπο, κάποιες σελίδες, μεταξύ αυτών και η «Τοτό Ριίνα, ο πραγματικός αρχηγός των αρχηγών» εξαφανίστηκαν. Τα μέλη της ομάδας αυτής εύχονταν στον Ριίνα καλά Χριστούγεννα και δήλωναν διατεθειμένα να τεθούν στην υπηρεσία του. Μια άλλη ομάδα ζητούσε την «άμεση αγιοποίηση» του Προβεντσάνο.
Το Facebook ανακοίνωσε ότι κατέβασε κάποιες σελίδες που σχετίζονταν με τη μαφία επειδή παραβίαζαν τους όρους λειτουργίας της ιστοσελίδας. Με την εγγραφή τους στο Facebook οι χρήστες υπόσχονται να μη χρησιμοποιήσουν την ιστοσελίδα «για παράνομους σκοπούς» και να μην ανεβάζουν υλικό «βλαβερό, απειλητικό, παράνομο, δυσφημιστικό, εμπρηστικό, ενοχλητικό, χυδαίο, παραπλανητικό, που παραβιάζει την ιδιωτική ζωή ή τα διαφημιστικά δικαιώματα και θίγει εθνότητες ή φυλές».
Παιδάκια η μαφιόζοι
Απ? όσο γνωρίζουμε, κανένας φυλακισμένος μαφιόζος δεν διατηρεί δική του σελίδα, υπάρχουν μόνο σελίδες στις οποίες άλλοι συζητούν γι? αυτούς. Θα είχε πλάκα να φανταστεί κανείς πάντως τι είδους νέα θα έγραφαν στη σελίδα τους «Αναζητώ δικαστή προς εξαγορά (Τοτό Ριίνα)» ή «Μακάρι να μην ήμουν καταδικασμένος σε τόσες πολλές φορές ισόβια» (Μπερνάρντο Προβεντσάνο). Πάντως οι ιταλικές αρχές δεν γελάνε καθόλου. Επικοινώνησαν με το Facebook, το οποίο συνεργάζεται με την έρευνα. «Το παίρνουμε στα σοβαρά, χωρίς όμως να του δίνουμε δυσανάλογα μεγάλη σημασία» είπε ο Μαουρίτσιο ντε Λουτσία, λειτουργός της αρμόδιας Εισαγγελίας για την καταπολέμηση της μαφίας στο Παλέρμο. Στόχος της έρευνας είναι να φανεί αν τα μέλη των φιλικών προς τη μαφία ομάδων συζητήσεων είναι απλώς «παιδάκια που κάνουν πλάκα» ή μαφιόζοι που αναζητούν καινούριες μεθόδους ανταλλαγής κωδικοποιημένων μηνυμάτων.
Η έρευνα είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική. Το μακρύ χέρι του ιταλικού νόμου δεν φθάνει ώς την έδρα του Facebook, στο Palo Alto της Καλιφόρνια, ενώ οι έπαινοι προς τη μαφία προστατεύονται από τη νομοθεσία περί ελεύθερης έκφρασης και στις δύο χώρες.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.