Ιαν 14 2009

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Ο ύπνος, ασπίδα προστασίας από κρυολογήματα

Κάτω από: ΥΓΕΙΑ

Ουασιγκτον. Ο ύπνος, όπως αποδεικνύεται, δεν τρέφει μόνο τα παιδιά, αλλά διατηρεί τους ενήλικες σε καλή υγεία. Σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική μελέτη, οι άνθρωποι που κοιμούνται επί επτά ώρες κάθε βράδυ έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να προσβληθούν από κοινό κρυολόγημα συγκριτικά με συνομηλίκους τους που κοιμούνται ένα ολόκληρο οκτάωρο ή ακόμα περισσότερο.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Κάρνεγκι Μέλον του Πίτσμπουργκ μελέτησαν τι ακριβώς συνέβαινε με 153 εθελοντές. Για να εξάγουν συμπεράσματα κατέγραψαν τις συνήθειές τους (όσο αφοράν τον βραδινό ύπνο) επί δύο εβδομάδες και στη συνέχεια τούς χορήγησαν σταγόνες, οι οποίες περιείχαν έναν ρινοϊό, αυτόν που προκαλεί κρυολόγημα.

Καθημερινά, και επί 15 ημέρες, οι ερευνητές συζητούσαν με τους εθελοντές που συμμετείχαν στο πείραμα, πόσες ώρες είχαν κοιμηθεί το προηγούμενο βράδυ, τι ποσοστό του χρόνου τους περνούσαν κοιμισμένοι στο κρεβάτι και τι ξύπνιοι και κατά πόσο ένιωθαν ξεκούραστοι όταν σηκώνονταν το πρωί. «Οσο λιγότερο κοιμόταν κάποιος τόσο πιθανότερο ήταν να προσβληθεί από κρυολόγημα» αναφέρουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Archives of Internal Μedicine που κυκλοφόρησε προχθές.

Αποδείχθηκαν πιο φιλάσθενοι

Επίσης, οι εθελοντές που δήλωναν ότι η ποιότητα του ύπνου τους δεν ήταν καλή είχαν αυξημένες πιθανότητες να προσβληθούν από κρυολόγημα. Ακόμα και αυτοί που παρέμεναν στο κρεβάτι τους χωρίς, ωστόσο, να έχουν παραδοθεί στις αγκάλες του Μορφέως αποδείχθηκαν πιο φιλάσθενοι. Οι μετέχοντες στην έρευνα, οι οποίοι περνούσαν λιγότερο από 92% του χρόνου που παρέμεναν στο κρεβάτι κοιμώμενοι, είχαν 5,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν συγκριτικά με όσους παρέμεναν κοιμώμενοι το 98% του χρόνου ή ακόμα περισσότερο. Ωστόσο, ήταν εντελώς άσχετο το κατά πόσο ένιωθαν ξεκούραστοι το πρωί με την ευκολία προσβολής από κρυολόγημα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μια πιθανή ερμηνεία της σχέσης που συνδέει τον ύπνο και το πόσο ευάλωτοι είμαστε στο κρυολόγημα είναι ότι «η διαταραχή του ύπνου επηρεάζει τη ρύθμιση των κυτοκινών, των ισταμινών και άλλων παραγόντων που απελευθερώνονται όταν εμφανίζεται κάποια λοίμωξη». Προηγούμενες μελέτες είχαν συνδυάσει τη στέρηση του ύπνου με τη μείωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση