Η Διεθνής Έκθεση Ηλεκτρονικών (CES), η μεγαλύτερη που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, ανοίγει τις πόρτες της αυτή την εβδομάδα στο Λας Βέγκας, παρά την οικονομική ύφεση που δεν άφησε ανεπηρέαστη και αυτή την αγορά.
Όπως αναμένεται, η δυσχερής οικονομική συγκυρία θα κάνει ορατές τις συνέπειες της και στο περιεχόμενο της συνήθως εντυπωσιακής έκθεσης, με πολλούς να αναρωτιούνται αν έφτασε το τέλος της εποχής σταθερής ανάπτυξης του κλάδου.
«Μιλάω με τις εταιρείες που θα στείλουν προσωπικό να δει την έκθεση και μου λένε ότι θα στείλουν δύο άτομα αντί για δέκα» αναφέρει ο Τζέιμς ΜακΚουίβι, αναλυτής της Forrester Research. «Η έκθεση φέτος θα είναι σκιά του εαυτού της».
Τη χρονιά που μας πέρασε, 140.000 επισκέπτες βρέθηκαν στην έκθεση, με τους εκθέτες να ξεπερνούν τους 2.700. Για φέτος, αναμένεται ο ίδιος αριθμός εκθετών, αλλά σε λιγότερα τετραγωνικά. Πολλές είναι οι εταιρείες που ζήτησαν να νοικιάσουν χώρους συναντήσεων αντί για περίπτερα, εστιάζοντας περισσότερο στις πιο επαγγελματικού ύφους επαφές με πελάτες κατά τη διάρκεια της έκθεσης.
Αυτό δε σημαίνει ότι θα λείψουν τα εντυπωσιακά εκθέματα, όπως η τηλεόραση 150 ιντσών της Panasonic που παρουσιάστηκε στην τελευταία έκθεση. Πολλές εταιρείες εξακολουθούν να θεωρούν την έκθεση ένα μεγάλο γεγονός, όπως η LG, που θα παρουσιάσει 35 νέα μοντέλα τηλεοράσεων LCD.
Γεγονός είναι, σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι η αγορά των συσκευών υψηλής τεχνολογίας θα συνεχίσει να διανύει περίοδο ύφεσης, η οποία ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2008 και έγινε ιδιαίτερα αισθητή τα Χριστούγεννα. Οι πωλήσεις των επίπεδων τηλεοράσεων μειώθηκαν για πρώτη φορά από την εποχή που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στα ράφια των καταστημάτων πριν από δέκα χρόνια, ενώ η εταιρεία-κολοσσός της αγορας, η ιαπωνική Sony, ανακοίνωσε περικοπές 8.000 θέσεων και μείωση των επενδύσεων.
Οι εκθέσεις θεωρούνταν ο ιδανικότερος τρόπος ανακοίνωσης νέων προϊόντων που θα κυκλοφορούσαν κατά τη διάρκεια του έτους, ωστόσο σήμερα η πρακτική έχει αλλάξει, με τα προϊόντα να κυκλοφορούν σχεδόν αμέσως μετά την ανακοίνωση τους, εκμεταλλευόμενα το «θόρυβο» που προκαλούν στην αγορά. «Φαίνεται ότι οι εταιρείες αρχίζουν να σκέφτονται ότι αυτές οι μεγάλες εκθέσεις δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος διάθεσης ενός προϊόντος», σχολιάζει ο ΜακΚουίβι. Αλλά και στη CeBit, στη μεγαλύτερη τεχνολογική έκθεση του κόσμου, ο αριθμός των εκθετών μειώθηκε από 8.106 το 2001, σε 5.845 το 2008.
Η Apple προκάλεσε έκπληξη με την ανακοίνωση της ότι ο Στιβ Τζομπς, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δεν θα βρισκόταν στην έκθεση Macworld που πραγματοποιείται και αυτή την εβδομάδα που διανύουμε. «Η Apple φτάνει σε περισσότερους ανθρώπους με περισσότερους τρόπους από ποτέ, συνεπώς, στις εκθέσεις αυτού του είδους η εταιρεία επικοινωνεί με πολύ μικρό ποσοστό των πελατών της» σχολίασε ο αμερικανικός κολοσσός σε σχετική ανακοίνωση.
Πάντως, η μειωμένη σημασία της Macworld, που πραγματοποιείται στο Σαν Φρανσίσκο, μπορεί να ωφελήσει την CES, αφού και οι δύο εκθέσεις πραγματοποιούνται την ίδια εβδομάδα προκαλώντας σύγχυση σε εκείνους που ήθελαν να παρακολουθήσουν και τις δύο. Η Hewlett-Packard και η Intel είναι παραδοσιακοί εκθέτες στην CES, ενώ ο Μπιλ Γκέιτς έδινε μια ομιλία στα εγκαίνια. Αν και φέτος ο Γκέιτς δεν θα συμμετέχει, αφού αποσύρθηκε από τη θέση του, η Microsoft θα έχει μια εξίσου ισχυρή παρουσία σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα, η λεπτομερής παρουσίαση του νέου λειτουργικού συστήματος, Windows 7, αναμένεται να είναι και από τα σημαντικότερα γεγονότα της φετινής έκθεσης.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες Associated Press
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.