Είναι γνωστό ότι η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μια προοδευτική διαδικασία εκφυλισμού του εγκεφάλου. Αυτό που ανακάλυψαν γάλλοι ερευνητές είναι ότι οι πρώτες ενδείξεις της διαδικασίας αυτής εμφανίζονται 10 ή και 13 χρόνια πριν από την τελική διάγνωση της νόσου, κάτι που αλλάζει ριζικά τον τρόπο αντιμετώπισης του Αλτσχάιμερ πολύ νωρίτερα, πολύ πριν αρχίσουν οι βλάβες του εγκεφάλου να είναι ανήκεστες
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της αμερικανικής ιατρικής επιθεώρησης ?Annals of Neurology? και παρουσιάζει η γαλλική εφημερίδα ?Φιγκαρό?, οι πρώτες ενδείξεις παρακμής των πνευματικών ικανοτήτων του ανθρώπου που έχει προσβληθεί από τη νόσο του Αλτσχάιμερ εκδηλώνονται πολύ νωρίτερα απ? όσο μέχρι τώρα πίστευαν οι επιστήμονες.
Τα τελευταία χρόνια είχε διαπιστωθεί ότι οι πρώτες αλλοιώσεις των γνωστικών δυνατοτήτων του ασθενούς, κυρίως της ικανότητας μνήμης, γίνονται αντιληπτές τρία έως έξι χρόνια πριν από την εκδήλωση της νόσου και ότι η διαδικασία εκφυλισμού επιταχύνεται μέσα σε δυο τρία χρόνια.
Η ομάδα του καθηγητή Ζαν-Φρανσουά Νταρτίγκ (του Πανεπιστημίου του Μπορντό) επιχείρησε να μεταθέσει την αφετηρία των ερευνών της σε ακόμη απώτερο σημείο, μελετώντας την πορεία ασθενών επί τουλάχιστον 14 χρόνια πριν από την επίσημη διάγνωση ότι πάσχουν από Αλτσχάιμερ. Έτσι συνέκριναν τις νοητικές επιδόσεις ατόμων που νόσησαν και ατόμων που δεν νόσησαν.
Αυτή η άνευ προηγουμένου επιδημιολογική μελέτη έγινε εφικτή χάρη στη βάση δεδομένων που διατηρούνταν από τη δεκαετία του 1980 για τη μελέτη της φυσιολογικής και παθολογικής γήρανσης του εγκεφάλου. Συνολικά είχαν καταγραφεί λεπτομέρειες που αφορούσαν 3.800 άτομα, ηλικίας άνω των 65 ετών, τα οποία στην αρχή της έρευνας δεν έπασχαν από καμία εκφυλιστική πάθηση του εγκεφάλου. Όλα τα άτομα ήταν κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Μπορντό και υποβάλλονταν κάθε τρία χρόνια, από το 1989 ως το 2003, σε συγκεκριμένα ψυχομετρικά τεστ.
Από τα άτομα αυτά, 350 εκδήλωσαν κάποια στιγμή τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Η ομάδα του καθηγητή Ζαν-Φρανσουά Νταρτίγκ συνέκρινε την πορεία των ατόμων αυτών επί 14 χρόνια με εκείνη των υπολοίπων που δεν νόσησαν. Τα ευρήματα υπήρξαν εντυπωσιακά. Τα νευροψυχολογικά τεστ δείχνουν έναρξη διαδικασίας παρακμής ακόμη και 13 χρόνια πριν να διαπιστωθεί η νόσος. Επίσης, παράπονα για δυσκολίες στη μνήμη ή ενδείξεις κατάθλιψης καταγράφηκαν 8 ή και 10 χρόνια πριν από τη διάγνωση του Αλτσχάιμερ.
Όσον αφορά τις δυσκολίες στην πραγματοποίηση κάπως σύνθετων εργασιών, όπως η χρήση τηλεφώνου, η χρήση μέσων μεταφοράς ή η έγνοια για τη λήψη φαρμάκων, αυτές εμφανίζονται 5,5 με 6 χρόνια πριν από την ?επίσημη? έναρξη της νόσου. ?Το Αλτσχάιμερ είναι πολύ πιο μακρά διαδικασία απ? όσο μέχρι τώρα πιστεύαμε?, σημειώνουν οι γάλλοι ερευνητές.
Εκ πρώτης όψεως, τα πορίσματα αυτά θα μπορούσαν να βάλουν σε ανησυχία αρκετούς πενηντάρηδες που πότε-πότε παραπονούνται ότι ?ξεχνάνε εύκολα? ή ότι ?δεν μπορούν να συγκεντρωθούν?. Ωστόσο, η εν λόγω μελέτη δεν αφορά κατά κανένα τρόπο την ηλικιακή κατηγορία των 55-65 ετών, καθώς αυτή επικεντρώθηκε αποκλειστικά στους άνω των 65 ετών. ?Άλλωστε, πριν από την ηλικία αυτή η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι σπάνια, αφού λιγότερο από το 1% των πασχόντων είναι σε ηλικία κάτω των 65 ετών.
Για τους γάλλους ερευνητές, τα πορίσματα συνιστούν μια ?πολύ καλή είδηση?, αφού, έστω και αν δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα φάρμακα για τη θεραπεία της νόσου, όσο νωρίτερα γίνεται αντιληπτό το Αλτσχάιμερ, τόσο πιο αποτελεσματική μπορεί να αποδειχθεί η φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση του εκφυλισμού του εγκεφάλου. Άλλωστε, σύμφωνα με τους ερευνητές, μια πιθανή αιτία της αναποτελεσματικότητας των φαρμάκων είναι ότι αυτά χορηγούνται πολύ αργά. Αν, αντίθετα, η ίδια αγωγή χορηγηθεί 10 ή 13 χρόνια νωρίτερα, με την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων, τα αποτελέσματά της θα είναι πολύ καλύτερα.
|
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.