Δεκ 27 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Παίζοντας με τον κίνδυνο

Κάτω από: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Οι παιδίατροι συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή για τις ηλικίες έως τριών ετών, ενώ θεωρούν απαραίτητη την επίβλεψη του παιδιού όταν ασχολείται με ένα καινούργιο παιχνίδι

contentsegment_9691200w232_h250_r0_p0_s1_v1jpg.jpg

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι κατ΄ εξοχήν γιορτές των παιδιών. Τα παιχνίδια είναι σε πρώτη ζήτηση, όμως μπορεί να γίνουν επικίνδυνα. Πώς μπορούμε άραγε να επιλέξουμε τα κατάλληλα παιχνίδια για τα βλαστάρια μας;

Oι γιορτές είναι περίοδος αιχμής για τις πρώτες βοήθειες των παιδιατρικών νοσοκομείων. Τα παιδιά καταφθάνουν, μαζί με τους γονείς τους, εξαιτίας των παιχνιδιών που βρήκαν κάτω από το χριστουγεννιάτικο δένδρο: το καινούργιο ρομπότ πάνω στο οποίο ο μικρός έκοψε το δακτυλάκι του, το αρκουδάκι με το μάτι που το παιδί έβαλε στο στόμα του.

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, κυρίως με τα παιδιά από ενός έως τριών ετών, που είναι μικροί εξερευνητές», λέει στην ιταλική «Κοριέρε ντέλα Σέρα» ο παιδίατρος Αντονίνο Ρεάλε. Ο υπ΄ αριθμόν ένα κανόνας είναι να μην αφήνετε τα παιδιά να ανοίγουν μόνα τους τα χριστουγεννιάτικα δώρα τους. «Επιβάλλεται να τα επιβλέπετε, ειδικά όταν φέρνετε στο σπίτι ένα καινούργιο παιχνίδι που δεν ξέρετε πώς θα χρησιμοποιηθεί, κυρίως αν υπάρχουν αδέλφια διαφορετικών ηλικιών: ένα παιχνίδι ασφαλές για ένα παιδί 8 ετών μπορεί να είναι επικίνδυνο για τον τρίχρονο αδελφό του», εξηγεί ο Ρεάλε.

Σοβαροί κίνδυνοι. Τραυματισμοί, πατημένα δάχτυλα, ασφυξία, κρίσεις άσθματος, αλλεργικές και πνευμονικές αντιδράσεις (μπορεί να συμβούν όταν βυζαίνουν λούτρινα ζωάκια), κατάποση μπαταριών που μετά ανοίγουν στο στομάχι, εγκαύματα, ηλεκτροπληξίες. «Και διατρήσεις του εντέρου: συνέβη σ΄ ένα παιδί που χειρουργήθηκε πριν από δύο χρόνια. Είχε καταπιεί τρεις μαγνήτες που ενώθηκαν και έκλεισαν το έντερο», λέει ο Ρεάλε. Κατόπιν όλων αυτών, η αναζήτηση δώρων για παιδιά δεν μπορεί να τελειώσει με την πρώτη κούκλα που θα βρείτε μπροστά σας. Ο πρώτος κανόνας είναι να επιλέξετε ένα παιχνίδι με το σήμα CΕ, που δείχνει ότι καλύπτει τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας. Επίσης «εξετάστε τη μορφή του παιχνιδιού», λέει ο Αλμπέρτο Ουγκάτσιο, διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βambino Gesu της Ρώμης. «Αποφύγετε όλα τα παιχνίδια με αιχμηρές ή μυτερές άκρες. Πείτε όχι στα σχοινιά, τις ζώνες, τις ταινίες ή τις κορδέλες που μπορεί να γίνουν θηλιά· όχι στα παιχνίδια που μπαίνουν στην πρίζα, εκτός αν έχουν τον κατάλληλο μετασχηματιστή». Και ποιο είναι άραγε το «σωστό» παιχνίδι; Ο μοναδικός κανόνας είναι: δωρίστε στα παιδιά δώρα που θα θέλατε να παίξετε μαζί τους. Ένα παιχνίδι που μοιράζεται, εκτός από ασφαλές, είναι και εποικοδομητικό για την επικοινωνία μέσα στην οικογένεια».

10 + 10 SΟS

Για σωστές αγορές
1. Για την ανάπτυξη. Τα παιδιά αλλάζουν τον τρόπο που χρησιμοποιούν τα παιχνίδια ανάλογα με τα νέα αποκτήματά τους και τις συναισθηματικές απαιτήσεις τους.

2. Ίσες ευκαιρίες. Ο χωρισμός των παιχνιδιών «για αγόρια» και «για κορίτσια» υποδηλώνει προκαταλήψεις.

3. Ποικιλία. Έχοντας διαφορετικά παιχνίδια, το παιδί μπορεί να επιλέγει με βάση αυτό που θέλει τη συγκεκριμένη στιγμή.

4. Μη δαιμονοποιείτε. Μερικά παιχνίδια έχουν «βίαια» χαρακτηριστικά, αλλά το παιδί πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται την επιθετικότητα.

5. Περισσότερη φαντασία. Είναι καλύτερα τα παιχνίδια που επιτρέπουν την ενεργό παρέμβαση του παιδιού και έχουν διάφορες χρήσεις.

6. Απλότητα. Μην υπερβάλλετε με τα διδακτικά και εκπαιδευτικά παιχνίδια.

7. Κοινωνικότητα. Είναι καλύτερα τα παιχνίδια τα οποία το παιδί παίζει μαζί με άλλους.

8. Εναλλακτικά παιχνίδια. Μην ακολουθείτε οπωσδήποτε μόδες και διαφημίσεις. 9. Τιμή. Δεν είναι πάντα το ακριβό αυτό που διασκεδάζει.

10. Στα μέτρα του. Επιλέξτε έχοντας στο μυαλό σας το παιδί, όχι τις δικές σας επιθυμίες ή αναμνήσεις. Για την ασφάλεια
1. Σήμα CΕ. Το παιχνίδι πρέπει να έχει το σήμα συμμόρφωσης προς τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

2. Με μπαταρία. Ασφαλή είναι τα παιχνίδια που λειτουργούν με μπαταρία. Αυτά που τροφοδοτούνται με ηλεκτρισμό (για παράδειγμα τα τρενάκια) πρέπει να έχουν εξωτερικό μετασχηματιστή και να λειτουργούν με χαμηλή τάση.

3. Σωστή ηλικία. Ένα παιχνίδι που ενδείκνυται για μία ηλικιακή κατηγορία μπορεί να είναι επικίνδυνο για μικρότερες. 4. Έλεγχος ποιότητας. Τα μάτια και η μύτη της κούκλας δεν πρέπει να βγαίνουν αν τα τραβήξει το παιδί, οι ραφές πρέπει να είναι στέρεες, οι ταινίες μικρές, η γέμιση του παιχνιδιού δεν πρέπει να θρυμματίζεται, τα υλικά δεν πρέπει να είναι εύφλεκτα.

5. Αξιοπιστία. Το παιχνίδι και τα αποσπώμενα μέρη του πρέπει να έχουν διαστάσεις τέτοιες ώστε το παιδί να μην μπορεί να τα εισπνεύσει ή να τα καταπιεί. Το πλαστικό πρέπει να μην είναι εύφλεκτο.

6. Χωρίς αιχμές. Το παιχνίδι δεν πρέπει να έχει άκρες που κόβουν. Προσοχή στη σκουριά.

7. Προστατευμένα γρανάζια. Ο τραυματισμός από το μάγκωμα ενός δάχτυλου σε γρανάζι μπορεί να είναι επώδυνος και σοβαρός.

8. Ψεύτικα όπλα. Για τα μεγαλύτερα παιδιά. Πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο βλήματα εγκεκριμένα από τον κατασκευαστή. Τα βέλη με στρογγυλεμένη άκρη είναι καλύτερα από εκείνα με φελλό ή βεντούζα.

9. Σταθερότητα. Τα αντίσκηνα και τα υφασμάτινα σπιτάκια πρέπει να είναι από πλαστικό, ελαφρά, εύκολα στη συναρμολόγηση, αλλά σταθερά. Δεν πρέπει να έχουν φερμουάρ ούτε κουμπιά.

10. Σαφείς οδηγίες. Οι οδηγίες για τη συναρμολόγηση και τη χρήση του παιχνιδιού πρέπει να είναι στην ελληνική γλώσσα.

www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση