Η περιοχή των Γρεβενών αποτελεί ένα ανεκτίμητο φυσικό ?αρχείο πληροφοριών? για το απώτερο παρελθόν, καθώς παρουσιάζει τεράστιο γεωλογικό και παλαιοντολογικό ενδιαφέρον.
Οι συστηματικές παλαιοντολογικές ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν από το τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ έφεραν στο φως απολιθώματα ζώων και προβοσκιδωτών, τα οποία παρέχουν εξαιρετικά σημαντικές πληροφορίες για το γεωλογικό παρελθόν της περιοχής.
Το μουσείο Παλαιοντολογίας προβλέπεται να κατασκευασθεί στη Μηλιά, πολύ κοντά στο χώρο διεξαγωγής των ανασκαφών. Έτσι θα δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη της εύκολης πρόσβασης και την ευκαιρία σύνδεσης του μουσείου με το χώρο ανασκαφής, με βασικό στόχο τον εμπλουτισμό της εμπειρίας του επισκέπτη.
Έχουν ήδη υπογραφεί οι προγραμματικές συμβάσεις του έργου, της σύνταξης των μελετών και σύμφωνα με τους μελετητές το μουσείο θα καλύπτει δύο βασικούς τομείς δραστηριοτήτων: επιστημονική έρευνα σε θέματα παλαιοντολογίας και εκπαίδευση, μέσα από την έκθεση των ευρημάτων. Παράλληλα, θα αποτελεί κέντρο ευρύτερης ενημέρωσης για περιβαλλοντικά θέματα καθώς και έδρα ανάπτυξης κοινωνικών δράσεων και δραστηριοτήτων για την αναβάθμιση της περιοχής.
ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
Το μουσείο θα περιλαμβάνει χώρους έρευνας, εργαστήρια συντήρησης, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, βιβλιοθήκη, χώρο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ξενώνα φιλοξενίας φοιτητών και ειδικών επιστημόνων, πωλητήριο, αναψυκτήριο, γραφεία και αποθηκευτικούς χώρους. Ο γεωλογικός και παλαιοντολογικός πλούτος της περιοχής θα αποτελέσει τον πυρήνα του μουσείου. Οι λειτουργίες έκθεσης και εκπαίδευσης θα έχουν τον κυρίαρχο ρόλο στη δομή του μουσείου. Ως ερευνητικό κέντρο θα λειτουργεί αφενός μεν ως χώρος υποδοχής επιστημονικών συναντήσεων αφετέρου μέσω της εργαστηριακής υποστήριξης της ανασκαφικής έρευνας.
Η αρχική και βασική εκτίμηση των κτιριακών εγκαταστάσεών του είναι 1.500 – 2.000 τετρ. μ. στην πρώτη φάση λειτουργίας του.
ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ
?Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κέντρο με μέλλον, λειτουργικό και ωφέλιμο για τον επισκέπτη και όχι ακόμη ένα κτίριο με αβέβαιο αύριο. Ένα κτίριο, το οποίο θα στεγάσει όνειρα, ελπίδες και οράματα μιας κοινωνίας που επενδύει στον παλαιοντολογικό πλούτο των 3.000.000 χρόνων που έκρυβε στα σπλάχνα της η γη των Γρεβενών. Έναν πλούτο που μας έκανε γνωστούς παγκόσμια και έστρεψε τα βλέμματα επιστημόνων και πολιτών στον τόπο μας?, τόνισε ο νομάρχης Γρεβενών Δ. Κουπτσίδης κατά τη σύσκεψη με τους μελετητές του έργου. Οι τοπικοί φορείς των Γρεβενών προσδοκούν ότι το μουσείο Παλαιοντολογίας θα συμβάλει σημαντικά στην τουριστική ανάπτυξη, αποτελώντας σημείο αναφοράς όχι μόνο για τα Γρεβενά αλλά και για όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας της Ν.Α. Γρεβενών κ. Σιούλης, ο δήμαρχος Ηρακλεωτών κ. Καραγιάννης, η ειδική μελετητής του Εθνικού Κέντρου Βιοτόπων-Υγροτόπων κ. Κατσακιώρη, ο ειδικός στις μουσειολογικές εγκαταστάσεις αρχιτέκτονας κ. Σουβλάκης και στελέχη της ΑΝΓΡΕ. |
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.