Μία ευρωπαϊκή συμφωνία για τον περιορισμό της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη μιας διεθνούς συμφωνίας
Σαράντα χώρες θα βυθιστούν στη θάλασσα, εάν δε ληφθούν τα μέτρα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Αυτό είναι, όπως αναφέρει η “Καθημερινή της Κυριακής”, το ξεκάθαρο μήνυμα από το Πόζναν της Πολωνίας, όπου διεξάγεται η Διεθνής Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή και θα διαρκέσει έως τις 12 Δεκεμβρίου.
Επίσης, όπως εκτιμάται, αναμένονται σημαντικές επιδράσεις στην υγεία των ανθρώπων, ενώ το 1/3 των ζωντανών οργανισμών βρίσκεται ήδη σε κίνδυνο.
Ωστόσο, παρά τις διαπιστώσεις, θα πρέπει να ξεπεραστούν αρκετά εμπόδια καθώς εκπρόσωποι κυβερνήσεων και εμπορικές ομάδες πιέζουν για την απόφαση που αφορά τα όρια των ρυπογόνων δραστηριοτήτων.
Στο μεταξύ, ο γάλλος πρόεδρος, ο Νικολά Σαρκοζι συναντήθηκε στην πολωνική πόλη Γκτανσκ με τον πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τασκ και τους ηγέτες άλλων εννέα χωρών τις ανατολικής Ευρώπης (Πολωνία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τσεχία) σε μια προσπάθεια να προωθήσει το ευρωπαϊκό πακέτο μέτρων για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% μέχρι το 2020.
Κεντρικό θέμα στις συζητήσεις ήταν η ενεργειακή εξάρτιση των χωρών της ανατολικής Ευρώπης από τον άνθρακα. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα τη Πολωνίας που ενεργειακή της παραγωγή εξαρτάται κατά 95% από τον άνθρακα.
|
Σύμφωνα με τον Πολωνό πρωθυπουργό η συνάντηση απέβη άκαρπη καθώς ο Γάλλος πρόεδρος δεν κατάφερε να πείσει τους εννέα να επωμιστούν το κόστος της περικοπής της χρήσης του άνθρακα, καθώς και το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας απόφασης θα είναι μεγάλο, αφού η εξόρυξη του απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.
“Δουλέψαμε και κάναμε πρόοδο αλλά δεν φτάσαμε ακόμη στο τέρμα”, είπε από την πλευρά του ο Σαρκοζί. Πρόσθεσε πως είναι πεπεισμένος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία στη σύνοδο των Βρυξελλών.
Σημειώνεται ότι η επίτευξη μίας ευρωπαϊκής συμφωνίας για τον περιορισμό της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη μιας διεθνούς συμφωνίας που θα αντικαταστήσει το πρωτόκολλο του Κιότο κατά την επόμενη Σύνοδο του ΟΗΕ το Δεκέμβριο του 2009 στην Κοπεγχάγη.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.