Οι ενοχλητικές αλλεργίες, που ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας κάποιας δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, έχουν και μια καλή πλευρά: μπορούν να προστατεύουν από ορισμένα είδη καρκίνου. Αυτό υποστηρίζει νέα έρευνα επιστημόνων του αμερικανικού πανεπιστημίου Κορνέλ, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «The Quarterly Review of Biology».
Σύμφωνα με στοιχεία που εμφανίζουν οι ερευνητές Πολ και Τζάνετ Σέρμαν και Ερίκα Χόλαντ, τα αλλεργικά συμπτώματα μπορεί να προστατεύουν από τον καρκίνο, διώχνοντας από τον οργανισμό (και ιδίως από τα όργανα εκείνα που είναι πιο εκτεθειμένα στην εξωτερική επαφή) ξένα σωματίδια, μερικά από τα οποία ίσως είναι τα ίδια καρκινογόνα ή μεταφέρουν καρκινογόνες ουσίες που έχουν προηγουμένως απορροφήσει. Επιπλέον, οι αλλεργίες μπορούν να ενεργούν ως εργαλεία έγκαιρης προειδοποίησης, που επιτρέπουν στους ανθρώπους να γνωρίζουν πότε υπάρχουν στον αέρα ουσίες, οι οποίες θα έπρεπε να αποφεύγονται.
Οι επιστήμονες εδώ και καιρό είχαν υποπτευθεί ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στις αλλεργίες και τον καρκίνο, όμως οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν βγάλει ανάμικτα και μάλλον αντιφατικά συμπεράσματα. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει μια αντίστροφη σχέση, δηλαδή οι καρκινοπαθείς τείνουν να έχουν λιγότερες αλλεργίες στο ιατρικό ιστορικό τους. Άλλες μελέτες, αντίθετα, συμπέραναν ότι υπάρχει θετική συσχέτιση και άλλες ότι δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στις αλλεργίες και τον καρκίνο.
Σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσουν αυτή την αντιφατική κατάσταση, οι ερευνητές του Κορνέλ εξέτασαν περίπου όλες (650) προηγούμενες μελέτες για το θέμα που έχουν γίνει τα τελευταία 50 χρόνια. Βρήκαν ότι η αρνητική συσχέτιση αλλεργιών και καρκίνου είναι πολύ πιο συχνή όσον αφορά τους καρκίνους των οργάνων εκείνων που έρχονται σε άμεση επαφή με ουσίες από το εξωτερικό περιβάλλον (στόμα, λαιμός, έντερο, δέρμα, τράχηλος της μήτρας, πάγκρεας). Ομοίως, μόνο αλλεργίες που σχετίζονται με ιστούς, οι οποίοι εκτίθενται άμεσα στις περιβαλλοντικές επιδράσεις (έκζεμα, εξάνθημα, συνάχι, αλλεργίες σε τροφές και ζώα) έχουν επίσης αντίστροφη σχέση με την εμφάνιση καρκίνου.
Μια τέτοια αντίστροφη σχέση είναι, αντίθετα, πολύ λιγότερο πιθανή αναφορικά με καρκινικούς όγκους σε πιο απομονωμένους ιστούς, όπως στο στήθος, τον εγκέφαλο, τον προστάτη, το μυέλωμα, τη μυελοκυτταρική λευχαιμία κ.α.). Ειδική περίπτωση αποτελεί η σχέση ανάμεσα στο άσθμα και τον καρκίνο των πνευμόνων. Η πλειοψηφία των μελετών δείχνει ότι υπάρχει θετική σχέση ανάμεσα σε αυτά τα δύο. Όμως άλλες αλλεργίες που επηρεάζουν τους πνεύμονες, πέρα από το άσθμα, έχουν αρνητική σχέση με τον καρκίνο.
Τελικά, αν οι αλλεργίες αποτελούν μέρος του αμυντικού μηχανισμού του σώματος απέναντι στις επιδρομές βλαβερών σωματιδίων από το περιβάλλον, είναι σωστό να καταστέλλονται με αντισταμινικά και άλλες ουσίες; Η ερευνητική ομάδα του Κορνέλ τονίζει ότι το ζήτημα δεν μπορεί να απαντηθεί ακόμα κατηγορηματικά και ότι χρειάζονται επειγόντως νέες μελέτες γι’ αυτό ακριβώς το ζήτημα.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, επισημαίνουν ότι πρέπει να αλλάξει η επικρατούσα νοοτροπία ότι οι αλλεργίες είναι απλώς διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος και ότι πρέπει να καταπολεμούνται με κάθε τρόπο, αγνοώντας τον παράλληλο προφυλακτικό ρόλο τους.
ΑΠΕ – ΜΠΕ
/www.e-tipos.com/
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.