Θυμάστε τον Ροβινσώνα Κρούσο; Ηταν ο, μυθικός, ναυαγός που έζησε εγκαταλελειμμένος σε ένα τροπικό νησί, προσπαθώντας να επιβιώσει στήνοντας αυτοσχέδιες παγίδες σε ζώα.
Και σε όλη τη διάρκεια παραμονής, πάνω του, επινοούσε τρόπους ανακάλυψής του από άλλα, περαστικά, πλοία. rnd = Math.floor(Math.random()*900000)+100; now = parseInt((new Date()).getTime()); burst=”?”+rnd+”:?”; document.write(“”); document.write(“”);
Ο Κρούσος ήταν ο ήρωας του διάσημου διηγήματος που έγραψε ο συγγραφέας Ντάνιελ Ντεφό και πρωτοδημοσιεύτηκε το 1719. Ο Ροβινσώνας Κρούσος είναι μία δημοφιλέστατη ιστορία που αποθεώνει τη μοναξιά. Το σενάριο ζωής του, μυθικού, Κρούσου είχε ως «παντεσπάνι» την αληθινή ιστορία που έζησε ο ναυτικός Αλεξάντερ Σέλκερκ.
300 χρόνια μετά
Σχεδόν τριακόσια χρόνια μετά την εγκατάλειψη του Σέλκερκ στην ακτή ενός νησιού κοντά στη Χιλή, αρχαιολόγοι υποστηρίζουν πως έχουν βρει την τοποθεσία που ο διάσημος, αληθινός, ναυαγός είχε κατασκηνώσει.
Ο Σέλκερκ ήταν ένας ναύτης που γεννήθηκε το 1676 στο Φάιφ της Σκοτίας. Το καράβι που ταξίδευε, το 1704, προσάραξε το νησί «Μας Α Τιέρα» (τόπος που σήμερα ονομάζεται ως το «Νησί του Ροβινσώνα Κρούσου»).
Εκεί, τότε, ύστερα από διαφωνία που είχε με τον καπετάνιο του «Σινκ Πορτς», του πλοίου που ταξίδευε, γύρω από το «αξιόμαχο» της πλοϊμότητας του, χολωμένος αποφάσισε να το εγκαταλείψει.
Αιώνες μετά το περιστατικό αρχαιολόγοι υποστηρίζουν πως ανέσυραν στοιχεία που τους κάνει να πιστεύουν πως ο Σέλκερκ τελικά έζησε στην περιοχή του νησιού «Μας Α Τιέρα» που λέγεται «Αγουας Μπουένας». Παρέμεινε εκεί, μόνος, για περίπου πέντε χρόνια.
Οι αρχαιολόγοι δηλώνουν πως σε εκείνο το σημείο ανακάλυψαν απομεινάρια κατασκηνωτικού εξοπλισμού δυτικής τεχνοτροπίας, όπως επίσης και υλικά πυξίδας που τους επιτρέπει να πιστεύουν πως, αρχικά, άνηκαν στο καράβι που ταξίδευε ο Σέλκερκ.
Τα ευρήματα δηλώνουν πως ο Σέλκερκ, στον τόπο της ιδιαίτερης αυτοεξορίας του, είχε κατασκευάσει δύο καταφύγια όπως επίσης και ένα παρατηρητήριο. Από εκεί είχε θέα στα πλοία που θα μπορούσαν να τον έσωζαν.
Ο Ντέιβιντ Κάλντγουέλ από το «Εθνικό Μουσείο της Σκοτίας» δήλωσε: «Τα δεδομένα που ανακαλύφθηκαν στο Αγουας Μπουένας μάς κάνουν να ελπίζουμε πως τελικά μπορούμε να αποδείξουμε πως ο αληθινός Ροβινσώνας Κρούσος έζησε για κάποια χρόνια της ζωής του εκεί».
www.ethnos.gr/
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.