Σεπ 29 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Τι αλλάζει στο Οικογενειακό Δίκαιο

Κάτω από: ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ

Σημαντικές μεταβολές επιφέρει νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Εξασθενεί η προτεραιότητα της μητέρας στην ανατροφή του ανηλίκου * Γονική μέριμνα και από τους δύο γονείς * Απλουστεύονται οι υιοθεσίες * Με συμβολαιογραφική πράξη το «σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης»

Π. ΤΣΙΜΠΟΥΚΗΣ

Ριζικές αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο, κυρίως ως προς την ελεύθερη συμβίωση και τη γονική μέριμνα ανηλίκων παιδιών διαζευγμένων γονέων ή υιοθετούμενων παιδιών, επέρχονται μέσω νομοσχεδίου το οποίο κατατίθεται συντόμως στη Βουλή. Το νομοσχέδιο αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, ιδίως ως προς τις νέες ρυθμίσεις για τη γονική μέριμνα, όπου εξασθενεί η de facto προτεραιότητα της μητέρας στην ανατροφή του ανηλίκου, αλλά και ως προς τα της ελεύθερης συμβίωσης η οποία επικρίνεται από μερίδα της Εκκλησίας. Οι αλλαγές αφορούν ακόμη την επικοινωνία των παιδιών με τους εν διαστάσει γονείς τους, την επιτάχυνση της έκδοσης των συναινετικών διαζυγίων, την επίσπευση των διαδικασιών υιοθεσίας και την προστασία των υιοθετούμενων παιδιών από κοινωνικές απαξιώσεις, ενώ δίνουν τη δυνατότητα στις συζύγους να προσθέτουν στην αστυνομική τους ταυτότητα και το επώνυμο του συζύγου τους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σωτ. Χατζηγάκη, οι αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο «απλώνουν πέπλο προστασίας» τόσο στα ανήλικα παιδιά διαζευγμένων γονέων όσο και στα υιοθετούμενα, ενώ συντομεύουν την «απεμπλοκή» των ζευγαριών που αποφάσισαν από κοινού να μη συμβιώνουν κάτω από την ίδια στέγη. Κατά το υπουργείο Δικαιοσύνης, οι τροπολογίες αυτές εκσυγχρονίζουν το Οικογενειακό Δίκαιο διότι προσαρμόζουν την ελληνική νομοθεσία στα διεθνή και ευρωπαϊκά δεδομένα.

Περισσότερα στο: http://tovima.dolnet.gr/

4 σχόλια μέχρι τώρα




4 σχόλια προς “Τι αλλάζει στο Οικογενειακό Δίκαιο”

  1.   ΠΟστο 29 Σεπ 2008 στις 11:05 μμ     1

    @arganasta
    Δύο μόνο παρατηρήσεις:
    1. Στους συζύγους δίνεται η ανάλογη δυνατότητα; Να προσθέσουν δηλαδή το επώνυμο της συζύγου στην αστυνομική τους ταυτότητα; Αναχρονιστικό το συγκεκριμένο σημείο, αν τελικά περάσει. Χλωμό το βλέπω.
    2. Οι ρυθμίσεις και ως προς το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης θα έπρεπε να είναι τολμηρότερες. Και να με συμπαθά η Εκκλησία αλλά καλύτερα να περιοριστεί στα του οίκου της.
    Τ’ άλλα σημεία του νομοσχεδίου θετικά τα βλέπω.

  2.   ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥστο 29 Σεπ 2008 στις 11:45 μμ     2

    school-a
    Στο σημείο 1 συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.
    Στο σημείο 2 πόσο πιο τολμηρές ρυθμίσεις θέλεις;
    Ξέρεις οτι σέβομαι τις επιλογές κάθε ατόμου , φτάνει να μην προκαλούν.

  3.   ΠΟστο 30 Σεπ 2008 στις 12:38 πμ     3

    @arganasta
    Το γνωρίζω ότι στο σημείο 2 διαφωνείς μαζί μου. Δηλαδή το συμπεραίνω από τα σχόλια που είχες κάνει σε ανάρτηση μου με θέμα την Τήλο. Δε νομίζω να διαφωνείς όμως ότι ορισμένες κοινωνικές ομάδες υφίστανται συστηματικά διακρίσεις εις βάρος τους. Διακρίσεις θεσμικές ή μη. Εδώ βέβαια πρόκειται περί θεσμικής διάκρισης. Δεν καταλαβαίνω δηλαδή το λόγο για τον οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται στο σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης και τα ομόφυλα ζευγάρια, αφού το αίτημα είναι υπαρκτό. Για ποιον εναρμονισμό με το κοινοτικό δίκαιο μιλάμε τότε; Και για ποιον εκσυγχρονισμό;

  4.   ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥστο 01 Οκτ 2008 στις 10:23 μμ     4

    school-a
    Είναι δυνατόν να ξεχάσω την ανταλλαγή σχολίων που είχαμε για το θέμα της Τήλου;
    Και φυσικά δεν διαφωνώ μαζί σου στο “ότι ορισμένες κοινωνικές ομάδες υφίστανται διακρίσεις εις βάρος τους”
    Δεν ψάχνω τους λόγους για τους οποίους καλώς ή κακώς βρέθηκαν κάποια άτομα σε κάποιες κοινωνικές ομάδες.
    Μόνον αν βρεθεί κάποιος στη θέση τους θα μπορέσει ίσως να καταλάβει το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Η κοινωνία πιστεύω ,δεν είναι έτοιμη να δεχτεί θεαματικές αλλαγές , κιας υπάρχουν αιτήματα .

    Και επειδή το σοβαρέψαμε πολύ ας το ελαφρύνουμε λιγάκι.
    Εύχομαι ο αρμόδιος Υπουργός ( που είναι από την πόλη που μένω )εύχομαι να διαβάσει το σχόλιό σου πάνω στο θέμα.

    PS: Ο “εναρμονισμός” μας με την Εύρώπη γενικά μου προκαλεί ένα παράξενο συναίσθημα , με τον τρόπο που γίνεται και στους τομείς που γίνεται.
    Για να μην παρεξηγηθώ : μου αρέσει η τάξη , η αξιοκρατία , η πειθαρχία , η παροχή υπηρεσιών της Ευρώπης , μα πιό πολύ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ της!!!

Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση