Δημοσιεύθηκε στην Δ΄ ΤΑΞΗ, ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ

ΓΙΟΡΤΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

«Διασχίστε τις θάλασσες με τα φτερά της φαντασίας!»

ΟΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Δ΄ΤΑΞΗΣ ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ! 

προσκληση 1

Αφορμή για τα βιβλιο…ταξίδια μας είναι η ημέρα των γενεθλίων του γνωστού Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805) και σκοπός μας  να εμπνεύσουμε σε όλα  τα παιδιά του σχολείου μας την αγάπη για το διάβασμα, την αγάπη στο παιδικό βιβλίο! 

Από όλα τα εργαλεία του ανθρώπου, το πιο εκπληκτικό είναι, χωρίς καμιά αμφιβολία, το βιβλίο. Τα άλλα είναι προεκτάσεις του κορμιού του. Το μικροσκόπιο και το τηλεσκόπιο είναι προεκτάσεις της όρασής του· το τηλέφωνο είναι προέκταση της φωνής του· έχουμε επίσης το αλέτρι και το σπαθί, προεκτάσεις του χεριού του. Το βιβλίο όμως είναι άλλο πράγμα: το βιβλίο είναι μια προέκταση της μνήμης του και της φαντασίας του.

Borges 1987, 782

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΙΒΛΙΟ;

Το βυβλίον ή βιβλίον είναι υποκοριστικό του ουσιαστικού βύβλος ή βίβλος, το οποίο στην αρχαιότητα αναφερόταν στο φυτό πάπυρος, ή στον ρόλο (κύλινδρο) του παπύρου, ή σε μια λωρίδα ή ταινία παπύρου, δηλαδή στο υλικό πάνω στο οποίο έγραφαν οι αρχαίοι. Η λέξη προέρχεται (όπως ισχυρίζονται οι περισσότεροι μελετητές) από το όνομα της φοινικικής πόλεως Βύβλος (τοποθεσία στο σημερινό Λίβανο), από την οποία εισαγόταν στις ελληνικές πόλεις ο κατεργασμένος πάπυρος.

Η λέξη χρησιμοποιείται ευρύτερα από το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ. και καθιερώνεται κατά τον 4ο αιώνα, όπως μαρτυρείται από τα κείμενα του Αριστοφάνη, του Πλάτωνα, του Ξενοφώντα, του Αριστοτέλη και άλλων αρχαίων συγγραφέων.

Δείτε έναν σπαρταριστό διάλογο ανάμεσα σε μια βιβλιόφιλη μαϊμού κι έναν γάιδαρο που είναι άσσος των νέων τεχνολογιών για το τι τελικά ΕΙΝΑΙ ΒΙΒΛΙΟ.

Δείτε και 2 πολύ ενδιαφέροντα βιβλία ,δυο  ιστορίες  γεμάτες αγάπη για το βιβλίο και το διάβασμα!

 

Και μην ξεχνάτε: Όπου κι αν πάτε πάρτε μαζί σας ένα βιβλίο! Το διάβασμα είναι τρόπος ζωής!