Δημοσιεύθηκε στην Δ΄ ΤΑΞΗ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ Δ΄

Κυκλοφοριακή αγωγή

Η ΔΙΑΒΑΣΗ ΠΕΖΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΗ

Τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι , ενδέχεται να δυσκολεύονται να διασχίσουν το δρόμο με ασφάλεια, όταν δεν υπάρχουν φανάρια για τους πεζούς.  Γιαυτό ακολουθούμε τους 6 βασικούς κανόνες:

1. Σκέφτομαι. Βρίσκω ένα ασφαλές σημείο στο πεζοδρόμιο. Επιλέγω τους δρόμους που έχουν διάβαση πεζών.

2. Στέκομαι πριν την κίτρινη γραμμή του πεζοδρομίου και, αν δεν υπάρχει, ένα βήμα πριν την άκρη του πεζοδρομίου.

3. Βλέπω και ακούω με προσοχή.

4. Κοιτάζω αριστερά-δεξιά και ξανά αριστερά το δρόμο να βεβαιωθώ ότι δεν περνάει κάποιο αυτοκίνητο ή άλλο όχημα.

5. Διασχίζω προσεκτικά το δρόμο, δεν τρέχω ούτε αργοπορώ!

Μετακινούμαι ως ποδηλάτης

 ΚΑΝΟΝΕΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ !

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΓΙΑ ΝΑ ΟΔΗΓΩ ΣΩΣΤΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟ !

ΠΟΔΗΛΑΤΟ

Τι φοράμε           

  • Όσο περισσότερο καλυμμένος είναι ο ποδηλάτης, τόσο λιγότερο θα τραυματιστεί σε περίπτωση ατυχήματος.
  • Κατάλληλα παπούτσια που κρατούν σωστά τα πόδια και πάντα δεμένα κορδόνια.
  • Το βράδυ, ο ποδηλάτης φροντίζει να φορά ανοιχτόχρωμα ρούχα ή ρούχα με πρόσθετα αντανακλαστικά για να φαίνεται καλύτερα.
  • Ο ποδηλάτης φορά πάντα ποδηλατικό κράνος ασφαλείας. Τα ατυχήματα τα οποία προκαλούν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις είναι η πρώτη αιτία θανάτου οδηγών δικύκλων. Η σωστή χρήση κράνους ασφαλείας για τους ποδηλάτες και τους μοτοποδηλάτες, μπορεί να μειώσει τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις έως και 88%.

ΠΟΔΗΛΑΤΟ 1

Για να είναι αποτελεσματικό το κράνος που φοράμε πρέπει:

  • Να είναι κατάλληλο. Υπάρχουν εξειδικευμένα ελαφριά κράνη για ποδηλάτες και πιο βαριά για μοτοποδηλάτες και μοτοσικλετιστές.
  • Να έχει το σωστό μέγεθος. Ένα κράνος δεν είναι σαν πουκάμισο. Δεν το αγοράζουμε μεγαλύτερο μέγεθος για να μας κρατήσει περισσότερο.
  • Να το φοράμε πάντα σωστά δεμένο. Σε περίπτωση ατυχήματος εφόσον το φοράμε λυμένο μπορεί εύκολα να πεταχτεί από το κεφάλι μας.
  • Να είναι ανοιχτόχρωμο ώστε να μας ζεσταίνει λιγότερο το καλοκαίρι και να διακρίνεται καλύτερα το βράδυ.
  • Να το φοράμε πάντα, ακόμα και όταν διανύουμε πολύ μικρές αποστάσεις. Η άσφαλτος κοντά στο σπίτι μας δεν είναι πιο μαλακή από την άσφαλτο μερικά χιλιόμετρα πιο πέρα.
  • Να είναι διεθνών προδιαγραφών.ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΚΡΑΝΟΣ

Τί ελέγχουμε στο ποδήλατό μας

Σκελετός ποδηλάτου

  • Ο σκελετός του ποδηλάτου δεν πρέπει να έχει ρωγμές η σκουριές. Στην αντίθετη περίπτωση συμβουλευόμαστε τον ειδικό.
  • Σηκώνουμε ελάχιστα την μπροστινή ρόδα από το έδαφος και αφήνουμε το ποδήλατο να αναπηδήσει, η κίνηση αυτή θα μας δείξει εάν υπάρχει κάτι που χρειάζεται σφίξιμο η διόρθωση.
  • Η σέλλα και ο λαιμός του τιμονιού πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένα με τον πάνω σωλήνα του σκελετού.

Τιμόνι

  • Κρατώντας το τιμόνι σηκώνουμε ελάχιστα το μπροστινό μέρος του ποδηλάτου και βεβαιωνόμαστε ότι το τιμόνι στρίβει με άνεση και από τις δυο πλευρές
  • Οι χειρολαβές του τιμονιού να είναι σταθερές και σε καλή κατάσταση

Ρόδες

  • Ελέγξτε την πίεση των λάστιχων καθισμένοι πάνω στο ποδήλατο
  • Ελέγξτε την επιφάνεια του λάστιχου να μην είναι φαγωμένη και να μην έχει ρωγμές
  • Βεβαιωθείτε ότι οι δυο τροχοί είναι ευθυγραμμισμένοι (δηλαδή ακολουθούν την ίδια ευθεία) και τα παξιμάδια που τους κρατάνε βιδωμένους στο σκελετό είναι καλά σφιγμένα
  • Ελέγξτε τις ακτίνες των τροχών να είναι σταθερές και σε καλή κατάσταση.

Φρένα

  • Να δουλεύουν σωστά οι χειρολαβές
  • Να είναι τα καλώδια σε καλή κατάσταση
  • Να μην είναι φαγωμένα τα τακάκι

Πετάλια, αλυσίδα, ταχύτητες

  • Βεβαιωθείτε ότι τα πετάλια είναι σταθερά και κινούνται με ευκολία
  • Βεβαιωθείτε ότι η αλυσίδα είναι στη θέση της και γυρίζει εύκολα. Η αλυσίδα χρειάζεται καθαρισμό και λάδωμα σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Εάν έχετε ταχύτητες στο ποδήλατό σας ελέγξτε την καλή κατάσταση του συστήματος. Στην αντίθετη περίπτωση συμβουλευτείτε τον ειδικό.

Φώτα, αντανακλαστικά, κουδούνι

  • Ο Κ.Ο.Κ. προβλέπει λευκό ή κίτρινο φως στο μπροστινό μέρος, κόκκινο στο πίσω μέρος και αντανακλαστικά πίσω, στις ρόδες και στα πετάλια.
  • Το κουδούνι χρησιμεύει για να προειδοποιεί ο ποδηλάτης τους οδηγούς των άλλων οχημάτων και τους πεζούς.

Δείτε τώρα, πώς οδηγώ σωστά ποδήλατο, ακολουθώντας τις συμβουλές του φίλου μου του Ποδηλατάκια! 

o filos mou o podilatakias

e_book_podilatakias

Ακούστε και 3 όμορφα τραγούδια για το αγαπημένο μας ποδήλατο ! 

Δημοσιεύθηκε στην ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ

ΓΙΟΡΤΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ

Από του διαδικτύου

περισσότερο αγαπάω,

     τις σελίδες του βιβλίου     

να γυρνώ και να κοιτάω.

Κι αν δεν έχουνε εικόνες

είναι το καλύτερό μου,

γιατί πάω σ’ άλλες χώρες

μαγικές με το μυαλό μου

Πλάθω ήρωες δικούς μου

τρελά καλπάζει η φαντασία,

 ξανοίγεται ο νους μου

όσο μελετώ βιβλία !

Β23

Την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, την Τρίτη 2 Απριλίου 2024 , την αφιερώσαμε στο Παιδικό Βιβλίο. Όλοι οι μαθητές, οι μαθήτριες του σχολείου και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου  μας , συμμετείχαν  σε ποικίλες  φιλαναγνωστικές δραστηριότητες.

Όλοι μαζί γίναμε επτά  ομάδες και με κυβερνήτες τους μαθητές της Δ΄τάξης , υλοποιήσαμε εφτά βιβλιοδράσεις !  Στο τέλος όλοι μαζί συγκεντρωθήκαμε στην αυλή του σχολείου ,  όπου παρουσιάστηκαν από όλες τις ομάδες οι βιβλιο-δημιουργίες τους  !

Οι επτά ομάδες που δημιουργήθηκαν είχαν ονόματα αγαπημένων συγγραφέων που διάβασαν οι μαθητές της Δ΄τάξης τη φετινή χρονιά . Τα ονόματα των ομάδων ήταν :  

Μαρία Παπαγιάννη, Μπασλάμ Δημήτρης,  Λοϊζίδου Μαρία,  Αγγελική Δαρλάση,  Χρήστος Μπουλώτης,  Γιολάντα Τσορώνη – Γεωργιάδη και Ευγένιος Τριβιζάς !

ΒΙΒΛΙΟ ΔΡΑΣΕΙΣ3

Στη συνέχεια κάθε ομάδα έκαναν  τις παρακάτω βιβλιο…δράσεις :

1η  ΒΙΒΛΙΟΔΡΑΣΗ

  • Ταίριαξαν  λέξεις με τους ορισμούς που έχουν σχέση με το βιβλίο.

2η  ΒΙΒΛΙΟΔΡΑΣΗ

  • “Αν ήμουν βιβλίο”  !     Οι μαθητές γράψανε  μέσα σε κενό – βιβλίο τις  σκέψεις τους , αφού πρώτα οι μαθητές της  Δ΄τάξης τους διάβασαν  το βιβλίο « ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΒΙΒΛΙΟ… » του  συγγραφέα Jose Jorge Letria.

Β18

3η  ΒΙΒΛΙΟΔΡΑΣΗ

  • Οι μαθητές και οι μαθήτριες παρουσιάσαν  τα αγαπημένα τους βιβλία που είχαν φέρει  στο σχολείο ! Στη συνέχεια μέσα σε μια καρδιά γράψανε τον τίτλο του αγαπημένου τους βιβλίου που θα ήθελαν  να κρατήσουν  και να κλείσουν   στην αγκαλιά τους !

4η  ΒΙΒΛΙΟΔΡΑΣΗ

  • Κολλήσανε  όλοι μαζί σε χαρτί του μέτρου τις βιβλιο…δημιουργίες τους .

5η  ΒΙΒΛΙΟΔΡΑΣΗ

  • Οι ιστορίες ταξιδεύουν !

Τα παιδιά γράψανε τις δικές τους  ιστορίες σε ένα  μικρό βιβλιαράκι που τους  μοίρασαν οι μαθητές της Δ΄ τάξης.

6η  ΒΙΒΛΙΟΔΡΑΣΗ

  • Διαβάσανε  το ποίημα που μας έγραψε μια μητέρα , ενός παιδιού του σχολείου και αφού δώσανε ένα τίτλο ,  γράψανε μια στροφή !

7η  ΒΙΒΛΙΟΔΡΑΣΗ

« Είμαι μια ιστορία που ταξιδεύει, πετάω παντού! » Τα παιδιά εμπνεύστηκαν από την αφίσα της παγκόσμιας ημέρας βιβλίου και

  • Δημιουργήσανε  ομαδική αφίσα σε χρωματιστό χαρτόνι με μηνύματα και γράψανε  με όμορφα  γράμματα με μια  λέξη, τι είναι για αυτούς το βιβλίο !

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΕΙΝΑΙ …..

Στη συνέχεια όλοι μαζί συγκεντρωθήκαμε στην αυλή του σχολείου , όπου οι ομάδες παρουσίασαν τις βιβλιο…δημιουργίες τους , χόρεψαν , βγήκαν φωτογραφίες με τα αγαπημένα τους βιβλία και πήραν τους επαίνους τους , οι μαθητές που συμμετείχαν στο διαγωνισμό φιλαναγνωστικής αφίσας ! 

Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Έδεσσας :

« Οι ιστορίες ταξίδεψαν πάνω στα σύννεφα κι άκουσαν το χαρούμενο χτύπημα της καρδιάς όλων των μαθητών του σχολείου μας ! »

Β21

Β11

Δημοσιεύθηκε στην Δ΄ ΤΑΞΗ, ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ

ΓΙΟΡΤΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

«Διασχίστε τις θάλασσες με τα φτερά της φαντασίας!»

ΟΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Δ΄ΤΑΞΗΣ ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ! 

προσκληση 1

Αφορμή για τα βιβλιο…ταξίδια μας είναι η ημέρα των γενεθλίων του γνωστού Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805) και σκοπός μας  να εμπνεύσουμε σε όλα  τα παιδιά του σχολείου μας την αγάπη για το διάβασμα, την αγάπη στο παιδικό βιβλίο! 

Από όλα τα εργαλεία του ανθρώπου, το πιο εκπληκτικό είναι, χωρίς καμιά αμφιβολία, το βιβλίο. Τα άλλα είναι προεκτάσεις του κορμιού του. Το μικροσκόπιο και το τηλεσκόπιο είναι προεκτάσεις της όρασής του· το τηλέφωνο είναι προέκταση της φωνής του· έχουμε επίσης το αλέτρι και το σπαθί, προεκτάσεις του χεριού του. Το βιβλίο όμως είναι άλλο πράγμα: το βιβλίο είναι μια προέκταση της μνήμης του και της φαντασίας του.

Borges 1987, 782

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΙΒΛΙΟ;

Το βυβλίον ή βιβλίον είναι υποκοριστικό του ουσιαστικού βύβλος ή βίβλος, το οποίο στην αρχαιότητα αναφερόταν στο φυτό πάπυρος, ή στον ρόλο (κύλινδρο) του παπύρου, ή σε μια λωρίδα ή ταινία παπύρου, δηλαδή στο υλικό πάνω στο οποίο έγραφαν οι αρχαίοι. Η λέξη προέρχεται (όπως ισχυρίζονται οι περισσότεροι μελετητές) από το όνομα της φοινικικής πόλεως Βύβλος (τοποθεσία στο σημερινό Λίβανο), από την οποία εισαγόταν στις ελληνικές πόλεις ο κατεργασμένος πάπυρος.

Η λέξη χρησιμοποιείται ευρύτερα από το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ. και καθιερώνεται κατά τον 4ο αιώνα, όπως μαρτυρείται από τα κείμενα του Αριστοφάνη, του Πλάτωνα, του Ξενοφώντα, του Αριστοτέλη και άλλων αρχαίων συγγραφέων.

Δείτε έναν σπαρταριστό διάλογο ανάμεσα σε μια βιβλιόφιλη μαϊμού κι έναν γάιδαρο που είναι άσσος των νέων τεχνολογιών για το τι τελικά ΕΙΝΑΙ ΒΙΒΛΙΟ.

Δείτε και 2 πολύ ενδιαφέροντα βιβλία ,δυο  ιστορίες  γεμάτες αγάπη για το βιβλίο και το διάβασμα!

 

Και μην ξεχνάτε: Όπου κι αν πάτε πάρτε μαζί σας ένα βιβλίο! Το διάβασμα είναι τρόπος ζωής!

Δημοσιεύθηκε στην ΓΛΩΣΣΑ, Δ΄ ΤΑΞΗ, ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ

ΓΡΑΦΗ , Η ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ  

ΓΡΑΦΗ 1

Μια περιπέτεια χωρίς τέλος….

Η ιστορία της Γραφής και του Βιβλίου άρχισε πριν από χιλιάδες χρόνια .

  •               Ας ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο τότε που οι άνθρωποι ζούσαν στις σπηλιές. Οι βραχογραφίες δεν ήταν διακόσμηση .Ήταν μήνυμα .Κάτι ήθελαν να πουν ίσως να χτυπηθεί καλύτερα το ζώο στο κυνήγι…

ΒΡΑΧΟΓΡΑΦΙΕΣ

  •                Με εικόνες έγραφαν στη μακρινή Κίνα & στη Μεσοποταμία .Αυτή ήταν η  εικονογραφική  γραφή . Με εικόνες και διάφορα άλλα σημάδια γράφανε οι Αιγύπτιοι . Αυτή ήταν η ιερογλυφική γραφή. Τα ιερογλυφικά της Κρήτης τα βλέπουμε πάνω στον Δίσκο της Φαιστού .

Ο δίσκος της Φαιστού

Ο δίσκος της Φαιστού , είναι ένα αρχαιολογικό εύρημα από τη Μινωική πόλη της Φαιστού στη νότια Κρήτη και χρονολογείται πιθανώς στον 17ο αιώνα π.Χ.  Αποτελεί ένα από τα γνωστότερα μυστήρια της αρχαιολογίας, αφού ο σκοπός της κατασκευής του και το νόημα των όσων αναγράφονται σε αυτόν παραμένουν άγνωστα. Ο δίσκος ανακαλύφθηκε στις 3 Ιουνίου 1908 από τον Ιταλό αρχαιολόγο Λουΐτζι Περνιέ και φυλάσσεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. 

ΔΙΣΚΟΣ ΦΑΙΣΤΟΥ3

Ο δίσκος είναι φτιαγμένος από πηλό. Η μέση διάμετρός του είναι 16 εκατοστά και το μέσο πάχος του 2.1 εκατοστά. Στις δύο όψεις του βρίσκονται 45 διαφορετικά σύμβολα, πολλά από τα οποία αναπαριστούν εύκολα αναγνωρίσιμα αντικείμενα, όπως ανθρώπινες μορφές, ψάρια, πουλιά, έντομα, φυτά κ.α. Συνολικά υπάρχουν 241 σύμβολα, 122 στην 1η πλευρά και 119 στη 2η, τοποθετημένα σπειροειδώς. Τα σύμβολα είναι χωρισμένα σε ομάδες με τη χρήση μικρών γραμμών που κατευθύνονται προς το κέντρο του δίσκου.

Grammiki B

  •                Η Γραμμική Γραφή Α΄ είναι και αυτή άγνωστη . Αντίθετα η Γραμμική Γραφή Β΄ δεν έχει πια μυστικά .  Τα χρόνια πέρασαν και οι εικόνες έγιναν σύμβολα  που ήταν τρίγωνα σαν σφήνες . Γι’ αυτό η γραφή αυτή ονομάστηκε Σφηνοειδής .
  •                Οι αρχαίοι Φοίνικες , έξυπνος λαός, έμποροι και ταξιδευτές έπρεπε να συνεννοούνται γρήγορα και σωστά . Σκέφτηκαν, να γράφουν όχι με λέξεις αλλά και με γράμματα! Αυτή ήταν και η καταπληκτική εφεύρεση του ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ ! Το αλφάβητο των Φοινίκων όμως είχε μόνο σύμφωνα έτσι προέκυψαν σίγουρα προβλήματα .  Οι Έλληνες που ήταν κι αυτοί πολύ έξυπνοι, ταξιδευτές και ποιητές έκαναν το αλφάβητο των Φοινίκων πιο ωραίο .Του πρόσθεσαν και φωνήεντα .

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ

  • Το ελληνικό αλφάβητο πιθανολογείται ότι εμφανίζεται τον 8ο αιώνα π.Χ. Σε αυτό το αλφάβητο η πρώτη λογοτεχνική καταγραφή είναι τα ομηρικά έπη. H συγκεκριμένη γραφή καινοτομεί σε σχέση με το παρελθόν, γιατί στηρίζεται στον συνδυασμό συμφώνων και φωνηέντων. Στην αρχαία Ελλάδα, έθνος χωρισμένο σε πόλεις-κράτη, η γραφή ενοποιήθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ., όταν η Αθήνα υιοθέτησε το 403 π.Χ., το «ιωνικό» λεγόμενο αλφάβητο.

ΥΛΙΚΑ ΓΡΑΦΗΣ

Οι αρχαίοι λαοί έγραφαν σε διάφορα υλικά . Αρχικά χάραζαν την πέτρα και τον πηλό . Τα πρώτα βιβλία ήταν πήλινα . Κάθε σελίδα ήταν σωστή κεραμίδα!

Οι πρώτες γραφές άρχιζαν από δεξιά προς τα αριστερά ! Αργότερα άρχισαν να γράφουν μια γραμμή από τα δεξιά προς τα ααριστερά και μια γραμμή προς τα δεξιά .

Ο ΠΑΠΥΡΟΣ

Οι Αιγύπτιοι έκοβαν καλάμια από τον  Νείλο – που ονομάζονταν πάπυροι και φτιάχνανε κάτι σαν χαρτί, που το λέγανε κι αυτό πάπυρο !

 

O πάπυρος ήταν το πρώτο υλικό που διευκόλυνε τη γραφή, βελτίωσε την ποιότητά της και εξασφάλισε καλές συνθήκες συντήρησής της. Τα φύλλα παπύρου προέρχονταν από το επεξεργασμένο στέλεχος του φυτού .Ήταν ανθεκτικά, ευλύγιστα, είχαν λαμπερό λευκό χρώμα και στην αφή έμοιαζαν με μετάξι.  Από τα αρχαιολογικά ευρήματα εικάζεται ότι ήδη το 3.000 π.Χ. οι Αιγύπτιοι γνώριζαν τη χρήση του πάπυρου, της γραφίδας και του μελανιού. Οι Έλληνες πρέπει να γνώριζαν τον πάπυρο ήδη από τον 7ο αιώνα π.Χ., αφού είχαν πολλές εμπορικές σχέσεις με την Αίγυπτο. 

ΟΣΤΡΑΚΑ

ΟΣΤΡΑΚΙΣΜΟΣ

                Οι Έλληνες έγραφαν και σε μικρά ομμάτια πηλού που τα ονόμαζαν όστρακα .Σ’ αυτά έγραφαν τα ονόματα ανθρώπων που τους θεωρούσαν επικίνδυνους για τη δημοκρατία κι έπρεπε να τους διώξουν .  Τα παιδιά στο σχολείο είχαν ξύλινες πινακίδες αλειμμένες με κερί . Πάνω σ’ αυτές χάραζαν το μάθημά τους με τη μυτερή άκρη ενός ξύλου, που λεγόταν στύλος .

ΠΕΡΓΑΜΗΝΗ 

ΠΕΡΓΑΜΗΝΗ

                Αργότερα στην Πέργαμο έφτιαξαν από λεπτό δέρμα κατσικιού ή αρνιού την Περγαμηνή. Έγραφαν κι από τις δύο πλευρές, όποτε ήθελαν έξυναν τα γραμμένα και ξανάγραφαν .H περγαμηνή (επεξεργασμένο δέρμα ζώου) άρχισε να συναγωνίζεται τον πάπυρο στη Δύση από τον 1ο έως τον 4ο αιώνα μ.Χ. H μαζική παραγωγή περγαμηνής άρχισε, όταν έγινε φανερό ότι η παραγωγή παπύρου δεν επαρκούσε για τις υπάρχουσες ανάγκες. Τα κύρια πλεονεκτήματα της περγαμηνής ήταν η  ανθεκτικότητα και η δυνατότητα παραγωγής στη Δύση, πράγμα που απελευθέρωνε την αγορά γραφικής ύλης από την παραγωγή παπύρου στην Αίγυπτο. 

ΧΑΡΤΙ 

ΧΑΡΤΙ

            Οι πρώτοι που κατασκεύασαν και χρησιμοποίησαν χαρτί ήταν οι Κινέζοι περί τον 2ο αιώνα μ.Χ. Ο Τσάι Λουν βελτιστοποίησε  την παραγωγή του χατριού, κάνοντάς το κατάλληλο για χρήση στον αυτοκρατορικό κρατικό μηχανισμό. Δίκαια αποκαλείται ο εφευρέτης του χαρτιού.  Από τους Κινέζους  έμαθαν την τεχνική οι Άραβες πρώτα και μετά οι Πέρσες, οι Σύροι και οι Αρμένιοι. Οι Βυζαντινοί από τον 8ο αιώνα μ.Χ. και μετά εισάγουν χαρτί από τη Συρία και το Iράν. Στην Ευρώπη το νέο υλικό επικρατεί από τον 12ο αιώνα και έπειτα, οπότε αυξάνεται δραστικά η παραγωγή βιβλίων γιατί μειώνεται το κόστος. 

ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑ 

Γραφη στο βυζαντιο

  •                 Εφτά οχτώ αιώνες πριν εφεύρουν οι Ευρωπαίοι την Τυπογραφία , οι Κινέζοι την είχαν ήδη επινοήσει ! Οι Ευρωπαίοι δεν είχαν ιδέα για τις εφευρέσεις των Κινέζων και αντιγράφανε με το χέρι . Ώρες, μήνες, χρόνια για ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ . Η δουλειά αυτή γινόταν στα μοναστήρια ή στα αυτοκρατορικά εργαστήρια κι επειδή ήταν πολύ βαρετή ζωγράφιζαν στην αρχή ή στο τέλος της σελίδας και του κεφαλαίου . Απ’ έξω ντύνανε τα βιβλία με υπέροχα εξώφυλλα από δέρμα, βελούδο, χρυσό, ασήμι με λεπτά σκαλίσματα στα οποία έβαζαν διαμάντια, μαργαριτάρια ή φίλντιστ !Έτσι τα βιβλία ήταν λίγα και πανάκριβα . Λίγοι τα είχαν κι ακόμα λιγότεροι ήξεραν να διαβάζουν .
  • Το 13ο αιώνα  ο Γερμανός Γκούντενμπεργκ έφτιαξε μικρά γράμματα από μολύβι, έφτιαξε λέξεις, φράσεις, σελίδες .Από πάνω έβαλε χαρτί, το πίεσε με μια πρέσα και τα γράμματα τυπώθηκαν στο χαρτί .Ήταν η εφεύρεση της τυπογραφίας .Το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε ήταν η Βίβλος .

ΒΙΒΛΟΣ

 

Σήμερα συναντά κανείς βιβλία για όλα τα γούστα . Παντού όμως  ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ,  όχι μόνο στην προσωπική μας ζωή, είναι το Α και το Ω για  κάθε γνώση και  κάθε επιστήμη ! 

Δείτε μια σύντομη ιστορία της γραφής μέσα από το παρακάτω βίντεο: “Από τα ορνιθοσκαλίσματα στο αλφάβητο”

Δημοσιεύθηκε στην ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ

Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2024

AFISA PAGKOSMIA HMERA PAIDIKOU BIBLIOU 2024Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους.

Το 2024 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα της Ιαπωνίας. Το μήνυμα γράφτηκε από τη συγγραφέα Eiko Kadono, η οποία έχει γράψει πολλά βιβλία που έχουν μεταφραστεί σε 10 γλώσσες. Το 2018 τιμήθηκε από την ΙΒΒΥ με το Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την αφίσα  για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου φιλοτέχνησε η συγγραφέας και εικονογράφος Nana Furiya. Γεννήθηκε στο Τόκιο και σπούδασε λιθογραφία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Μπρατισλάβας. Έχει εικονογραφήσει πολλά βιβλία, σε αρκετά από τα οποία έχει γράψει και το κείμενο.

Διαβάστε το μύνημα : 

ΜΗΝΥΜΑ 2024Διασχίστε τις θάλασσες με τα φτερά της φαντασίας!

« Οι ιστορίες ταξιδεύουν πάνω στα σύννεφα, λαχταρώντας ν’ ακούσουν το χαρούμενο χτύπημα της καρδιάς σας. »

Είμαι μια ιστορία που ταξιδεύει.

Πετάω παντού, με τα φτερά του ανέμου ή τα φτερά των κυμάτων, καμιά φορά και με τα λεπτά φτερά της άμμου. Πετάω βέβαια και με τα φτερά των μεταναστευτικών πουλιών, ακόμα και με τα φτερά των αεροπλάνων.

Στέκομαι δίπλα σου. Γυρίζω τις σελίδες για να σου πω μια ιστορία, εκείνη που θέλεις ν’ ακούσεις. Θα σου άρεσε μια παράξενη και απίστευτη ιστορία; Ή μια λυπητερή, μια τρομακτική ή μια αστεία;

Αν δεν έχεις διάθεση να την ακούσεις τώρα, δεν πειράζει. Όμως ξέρω πως κάποια μέρα θα θέλεις. Όταν θέλεις, λοιπόν, φώναξε: «Ιστορία που ταξιδεύεις έλα! Κάθισε δίπλα μου!». Κι αμέσως θα πετάξω κοντά σου.

 Έχω τόσες ιστορίες να σου πω! Τι θα έλεγες για την ιστορία ενός μικρού νησιού που είχε βαρεθεί τη μοναξιά του, έμαθε να κολυμπάει κι αποφάσισε να βρει έναν φίλο; Ή για την ιστορία μιας παράξενης νύχτας, όταν παρουσιάστηκαν δύο φεγγάρια στον ουρανό; Ή για τη νύχτα που χάθηκε ο Αγιοβασίλης;

 Ω! Ακούω την καρδιά σου να χτυπάει όλο και πιο γρήγορα: Τικ τακ, τίκι τακ, τίκι τίκι τακ!

Η ιστορία που ταξιδεύει βρήκε τρόπο να μπει μέσα σου κι έκανε την καρδιά σου να χτυπάει.Τώρα θα γίνεις κι εσύ μια τέτοια ιστορία με φτερά, έτοιμη να πετάξει. Έτσι λοιπόν γεννήθηκε ακόμη μια ιστορία που ταξιδεύει!

Ελληνική μετάφραση: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου

Δείτε μια παρουσίαση με τα μηνύματα και τις αφίσες γα την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου από το 1990! 

 

Δημοσιεύθηκε στην ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΗΣΗ ;

ΠΟΙΗΣΗ ΕΙΚΟΝΑ

Ποίηση είναι όταν δύο λέξεις συναντιούνται για πρώτη φορά ( Ινδιάνικο ρητό )

Η ποίηση, μία από τις δύο βασικές κατηγορίες του λόγου, του έμμετρου λόγου, έναντι του πεζού λόγου και του διαλόγου και κατ΄ επέκταση της Λογοτεχνίας. είναι  δύσκολο να οριστεί και γι’ αυτό έχουν δοθεί διάφοροι ορισμοί ανά τους αιώνες.

Σύμφωνα με τον σημαντικό Αργεντινό συγγραφέα Χόρχε Λουίς Μπόρχες, “Ποίηση είναι η έκφραση του ωραίου, διαμέσου λέξεων “.

ΠΟΙΗΣΗ Η Ποίηση είναι η πιο παλιά μορφή της Τέχνης του Λόγουπου  και η πλέον συναισθηματική, πιο μουσική, συνεπώς και πιο ψυχική από τον πεζό λόγο και τον σκηνικό διάλογο. Οι αρχαίοι Έλληνες ανέπτυξαν ιδιαίτερα την ποίηση και συγκεκριμένα το έπος, τη λυρική ποίηση και το δράμα ως ποιητικά είδη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι πέντε από τις εννέα Μούσες ήταν προστάτιδες των διαφόρων ειδών της ποίησης.

Ποίηση είναι …

Πλάτων :  «Η ποίηση ένα πράγμα ανάλαφρο, ιερό και φτερωτό.»

Σεφέρης : «Η ποίηση έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη ανάσα.»

Οδ. Ελύτης : «Η ποίηση αρχίζει εκεί όπου αρχίζει να ηττάται ο θάνατος »

Έντγκαρ Άλαν Πόε : « Η ποίηση είναι σκέψεις που αναπνέουν, και λέξεις που καίνε.»

ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

“Ειρήνη” – Γ. Ρίτσος

Τ’ όνειρο του παιδιού είναι η ειρήνη
Τ’ όνειρο της μάνας είναι η ειρήνη
Τα λόγια της αγάπης κάτω απ’ τα δέντρα
είναι η ειρήνη.

“Το κυκλάμινο” – Γιάννης Ρίτσος

Μικρό πουλί τριανταφυλλί, δεμένο με κλωστίτσα,
με τα σγουρά φτεράκια του στον ήλιο πεταρίζει.
Κι αν το τηράξεις μια φορά, θα σου χαμογελάσει
κι αν το τηράξεις δυο και τρεις, θ’ αρχίσεις το τραγούδι.

“Η πορτοκαλένια” – Οδυσσέας Ελύτης

Tόσο πολύ τη μέθυσε ο χυμός του ήλιου
Που έγειρε το κεφάλι της και δέχτηκε να γίνει
Σιγά-σιγά : η μικρή Πορτοκαλένια !

Έτσι καθώς γλαυκόλαμψαν οι εφτά ουρανοί
Έτσι καθώς αγγίξαν μια φωτιά τα κρύσταλλα
Έτσι καθώς αστράψανε χελιδονοουρές
Σάστισαν πάνω οι άγγελοι και κάτω οι κοπελιές
Σάστισαν πάνω οι πελαργοί και κάτω τα παγόνια
Kι όλα μαζί συνάχτηκαν κι όλα μαζί την είδαν
Kι όλα μαζί τη φώναξαν : Πορτοκαλένια !

“Όμορφη και παράξενη πατρίδα” – Οδυσσέας Ελύτης

Όμορφη και παράξενη πατρίδα
ω σαν αυτή που μου ‘λαχε δεν είδα

Ρίχνει να πιάσει ψάρια πιάνει φτερωτά
στήνει στην γη καράβι κήπο στα νερά
κλαίει φιλεί το χώμα ξενιτεύεται
μένει στους πέντε δρόμους αντρειεύεται

Όμορφη και παράξενη πατρίδα
ω σαν αυτή που μου ‘λαχε δεν είδα

Κάνει να πάρει πέτρα την επαρατά
κάνει να τη σκαλίσει βγάνει θάματα
μπαίνει σ’ ένα βαρκάκι πιάνει ωκεανούς
ξεσηκωμούς γυρεύει θέλει τύρρανους

Όμορφη και παράξενη πατρίδα
ω σαν αυτή που μου ‘λαχε δεν είδα.

“Λίγο ακόμα” – Γιώργος Σεφέρης

Λίγο ακόμα θα ιδούμε
τις αμυγδαλιές ν’ ανθίζουν

Λίγο ακόμα θα ιδούμε
τα μάρμαρα να λάμπουν,
να λάμπουν στον ήλιο
κι η θάλασσα να κυματίζει

Λίγο ακόμα, να σηκωθούμε
λίγο ψηλότερα.

“Η Ελληνική Γλώσσα” – Νικηφόρος Βρεττάκος

Όταν κάποτε φύγω από τούτο το φως
θα ελιχθώ προς τα πάνω
όπως ένα ρυάκι που μουρμουρίζει
Κι αν κάπου ανάμεσα
στους γαλάζιους διαδρόμους
συναντήσω αγγέλους
θα τους μιλήσω ελληνικά,
επειδή δεν ξέρουνε γλώσσες.
Μιλάνε μεταξύ τους με μουσική.

“Παπαρούνα” – Βασίλης Ρώτας

Πες μου, παπαρούνα μου, αγαπάς τον ήλιο;
– Αγαπάω τον ήλιο που φωτάει και λάμπω.

Πες μου, παπαρούνα μου, αγαπάς τον άνεμο;
– Αγαπάω τον άνεμο που φυσάει και παίζω.

Πες μου, παπαρούνα μου, αγαπάς το χώμα;
– Αγαπάω το χώμα που με γλυκοτρέφει.

Δημοσιεύθηκε στην ΓΛΩΣΣΑ, Δ΄ ΤΑΞΗ

Παγκόσμια Ημέρα Νερού

ΝΕΡΟ 1Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού , η Δ΄τάξη συμμετείχε στο πρόγραμμα “ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ…ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ… ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΜΕΡΕΣ” , που διοργάνωσε η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Πέλλας , η κ. Φράγκου Μπέττυ .

 

ΝΕΡΟ 9 ΝΕΡΟ 3Στις 19 Μαρτίου 2024 , επισκεφτήκαμε το Παρθεναγωγείο , όπου σε συνεργασία με άλλες τάξεις από το 1ο και το 8ο Δημοτικό Σχολείο , συζητήσαμε , ανταλλάξαμε ιδέες για το νερό και τη χρησιμότητά του . Στη συνέχεια γράψαμε τα δικά μας συνθήματα – μηνύματα για το νερό και ετοιμάσαμε μια ομαδική αφίσα με τίτλο ” υδάτινες σκέψεις” . Αφού ολοκληρώθηκε η δράση , όλοι μαζί  και με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Τρυψιάνη Ευάγγελο , επισκεφτήκαμε το Δημαρχείο .

ΝΕΡΟ 2Εκεί μας υποδέχτηκε θερμά ο Δήμαρχος της πόλης μας και καθίσαμε στις θέσεις του δημοτικού συμβουλίου . Ο Δήμαρχος μας μίλησε για τη σημασία του νερού στην περιοχή μας και στη συνέχεια έδωσε το λόγο σε μας . Κάθε τάξη έκανε τις προτάσεις του για το νερό . Εμείς  πρώτα δείξαμε τις αφίσες που είχαμε  ετοιμάσει . Την πρώτη αφίσα “Η νεράιδα του ποταμού Εδεσσαίου” , την παρουσίασαν οι μαθήτριες  Δήμητρα , Μαγδαληνή και Σοφία . Τη δεύτερη αφίσα “Οι συμβουλές του Σταγονούλη” την παρουσίασαν οι μαθητές Ραφαήλ, Μαρία και Μαρίνα .

ΝΕΡΟ 8 ΝΕΡΟ 4

Στη συνέχεια η Άνθια και η Κατερίνα διάβασαν μια επιστολή που είχαμε ετοιμάσει για το Δήμαρχο με σκέψεις μας για το νερό , το ποτάμι μας και τους Καταρράκτες μας . Τέλος η Μυροφόρα διάβασε το δεκάλογο για τον περιορισμό σπατάλης νερού. Η επίσκεψη μας ολοκληρώθηκε με την υπόσχεση του Δημάρχου ότι θα υλοποιήσει τις προτάσεις μας ! 

ΝΕΡΟ 7

Η εκπαιδευτική μας δράση , ήταν ωραία  και περάσαμε υπέροχα ! Ευχαριστούμε το Δήμαρχο Έδεσσας κ. Τσεπκεντζή Ιωάννη , τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Τρυψιάνη Ευάγγελο  και την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων κ. Φράγκου Μέττυ , που μας ακούσανε και μας κάνανε να νιώσουμε ενεργοί πολίτες , χρήσιμοι για την πόλη μας !

Διαβάστε το μήνυμά μας για την ημέρα νερού , το γράμμα με τις προτάσεις μας και τις συμβουλές μας για τον περιορισμό σπατάλης νερού  : 

Το νερό είναι πηγή ζωής και πολύτιμο αγαθό για τον άνθρωπο .

Φροντίζουμε  για την ορθή και συνετή χρήση του.

 

ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΠΑΤΑΛΗΣ ΝΕΡΟΥ

Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Δ΄ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Έδεσσας σας συμβουλεύουν: 

                                    

  1. Επισκευάζουμε μια βρύση που στάζει ή όταν είναι χαλασμένη. Μια βρύση που στάζει μπορεί να σπαταλήσει 10.000 λίτρα νερού τον χρόνο.
  2. Ποτίζουμε τα λουλούδια αργά το απόγευμα ή νωρίς το πρωί με ποτιστήρι.
  3. Φροντίζουμε να μην τρέχει το καζανάκι στην τουαλέτα.
  4. Πλένουμε το αυτοκίνητο με κουβά και όχι να αφήνουμε από το λάστιχο να τρέχει νερό συνέχεια .
  5. Πλένουμε τα μπαλκόνια με κουβά και όχι με λάστιχο.
  6. Δεν αφήνουμε τη βρύση να τρέχει συνεχώς, όταν πλένουμε τα πιάτα.
  7. Φροντίζουμε να βάζουμε  σε λειτουργία γεμάτα τα πλυντήρια των ρούχων και πιάτων.
  8. Προτιμούμε το ντους, αντί να γεμίσουμε την μπανιέρα. Εξοικονομούμε με αυτό τον τρόπο μέχρι και 100 λίτρα νερού.
  9. Δεν αφήνουμε τη βρύση να τρέχει συνεχώς, όταν βουρτσίζουμε τα δόντια ή όταν ξυρίζομαι.
  10. Δεν αφήνουμε να τρέχουν οι βρύσες  άσκοπα στα σχολεία , για να μη πούμε το ΝΕΡΟ – ΝΕΡΑΚΙ.

 



Λήψη αρχείου

 

Δημοσιεύθηκε στην ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ

6 Μαρτίου: Ημέρα ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό

Polish 20240318 213614098

6 Μαρτίου: Ημέρα ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό

Ο σχολικός εκφοβισμός αποτελεί ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλά παιδιά, γονείς, το σχολείο, αλλά και την κοινωνία. Μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες που διαρκούν, κάποιες φορές και μη αναστρέψιμες, γι’ αυτό χρειάζεται έγκαιρη και συστηματική αντιμετώπιση.

Στην προσπάθειά μας για ένα ασφαλές σχολείο , χωρίς βία, η σχολική βιβλιοθήκη, οργάνωσε βιβλιοδράσεις ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό . Για μια ακόμη φορά τα βιβλία αποτέλεσαν την αφόρμηση για διερεύνηση, συζήτηση και εκπαιδευτικές δράσεις για να διδάξουμε στα παιδιά την αξία της ανθρώπινης ζωής, τον σεβασμό, την αποδοχή του διαφορετικού και την ευγένεια.

Όλη την εβδομάδα , οι  τάξεις του σχολείου επισκέφτηκαν τη σχολική μας βιβλιοθήκη .

3 9 4 6

Συγκεκριμένα με την  Α1 και η Α2 , διαβάσαμε το παραμύθι « Τα χέρια δε χτυπάνε , τα χέρια αγαπάνε » και διαβάσαμε το παραμύθι  “Μίλα, μικρή καμήλα!” . Έπειτα κάναμε ομαδική εργασία με τα χέρια μας και γράψαμε συνθήματα. Τέλος κλείσαμε τις άσχημες λεξούλες σε ένα σακί , γιατί δεν πρέπει να τις λέμε στο σχολείο μας !  

Με τη Β΄τάξη αφού μιλήσαμε για τις μορφές εκφοβισμού , διαβάσαμε  το βιβλίο « Από μέσα μου » του Θ. Παπαϊωάννου. Οι μαθητές και οι μαθήτριες πρότειναν τρόπους που πρέπει να συμπεριφερόμαστε στο σχολείο και όταν κάτι μας απασχολεί ή μας στεναχωρεί να το λέμε σε κάποιον και να μην το κρατάμε μέσα μας ! 

7

Με την Γ΄τάξη , διαβάσαμε το παραμύθι « Λύκε λύκε , είσαι εδώ;». Το βιβλίο  το διάβασε η μαθήτρια της Δ΄τάξης  Κατερίνα Παρίση. Στη συνέχεια οι μαθητές συνέταξαν  τον δεκάλογο με κανόνες που καλό είναι να ακολουθούμε στο σχολείο, για να είμαστε όλοι ασφαλείς .

2 1

Με την Δ΄τάξη διαβάσαμε το βιβλίο « Ο πόλεμος των λέξεων », της Μαρίας Λουιζίδου  και κάναμε αφίσες με όμορφες λέξεις που πρέπει να χρησιμοποιούμε στο σχολείο.  Σε ένα τοίχο του σχολείου κολλήσαμε  τις αφίσες για να τις διαβάζουν τα παιδιά και να αισθάνονται όλοι όμορφα και ισότιμοι στο σχολείο . 

Με την Στ’  τάξη , μιλήσαμε για τις μορφές εκφοβισμού , τους τρόπους αντιμετώπισης και τι πρέπει να κάνουμε αν συμβεί σε εμάς . Τέλος με αφορμή το βιβλίο « Από μέσα μου» , συμπληρώσαμε  φύλλα εργασίας .

Δημοσιεύθηκε στην ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ

Ο ΤΡΙΓΩΝΟΨΑΡΟΥΛΗΣ

IMG 20240229 091143

Σε αυτή τη δράση φιλαναγνωσίας ασχολούμαστε  με τον “Τριγωνοψαρούλη” του Βαγγέλη Ηλιόπουλου . Η βιβλιοδράση της βιβλιοθήκης μας εντάσσεται στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων , στην θεματική ενότητα « ΑΠΟΔΟΧΗ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ », που υλοποιεί η Γ΄τάξη του σχολείου μας .

Με τους μαθητές της Γ΄1 τάξης , αφού διαβάσαμε το παραμύθι , συμπληρώσαμε ένα φύλλο εργασίας , για να βρούμε τις σκηνές που μας έκαναν εντύπωση και  ανακαλύψουμε τα συναισθήματα του ήρωα σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας . Στη συνέχεια δημιουργήσαμε ένα “μουσείο συναισθημάτων του Τριγωνοψαρούλη” και  γράψαμε συνθήματα !

Ο ΤΡΙΓΩΝΟΨΑΡΟΥΛΗΣ

IMG 20240228 104708 IMG 20240228 104716 IMG 20240228 104724 IMG 1e0b6369a63385a7d906b269855c736f V IMG 198f558162549ad76abccfb353555e7c V IMG 20240229 091151 IMG 20240229 091155 IMG 20240229 091202 IMG 20240229 091208 IMG 20240229 091214

Δημοσιεύθηκε στην Δ΄ ΤΑΞΗ, ΙΣΤΟΡΙΑ

ΤΟ ΧΡΥΣΕΛΕΦΑΝΤΙΝΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΑΓΑΛΜΑ

Δείτε μια υπέροχη παρουσίαση της Δήμητρας , για τη θεά Αθηνά και το χρυσελεφάντινο άγαλμά της , που κοσμούσε τον Παρθενώνα. 

Μπράβο Δήμητρα , για την παρουσίαση που δημιούργησες .

Η ΘΕΑ ΑΘΗΝΑ- ΔΗΜΗΤΡΑ ΔΟΥΓΙΟΥ