Δημοσιεύθηκε στην ΓΛΩΣΣΑ Ε΄

ΕΝΟΤΗΤΑ 4 , Τα ζώα που ζουν κοντά μας

Μια υπέροχη, εξ αποστάσεως εργασία, από τη Νεφέλη για τα χαρακτηριστικά των ζώων. Διαβάστε το δελτίο ταυτότητας του λύκου !!!

Δελτίο  ταυτότητας: “Ο ΛΥΚΟΣ”

Ζώο: Το ζώο υπό εξαφάνιση, που θα περιγράψω είναι ο λύκος   

Τόπος διαμονής : Ζει σε όλη, σχεδόν, την ηπειρωτική χώρα, εκτός από την Πελοπόννησο απ’ όπου εξαφανίστηκε τη δεκαετία του ’40. Ζει, ακόμη, και στα βουνά της Στερεάς Ελλάδας, αλλά εκεί δεν υπάρχει μόνιμος πληθυσμός.

Κύριο χαρακτηριστικό : Έχει φουντωτή μακριά ουρά. Ο λύκος έχει εξελιχθεί ώστε να τρέφεται κυρίως με σάρκες. Το κρανίο του είναι μεγάλο σε σχέση με το σώμα του. Το ζώο διαθέτει συνολικά 42 δόντια με χαρακτηριστικούς τους μεγάλους κυνόδοντες. Το δάγκωμά του έχει απίστευτη δύναμη. Τα πέλματά του είναι στραμμένα προς τα έξω για να μπορεί να έχει καλύτερη ισορροπία και να βαδίζει στο χιόνι.

Μήκος :  Ο λύκος μπορεί να φτάσει μέχρι 1,5 μέτρο μήκος

Βάρος : Το βάρος του ενήλικου ατόμου φτάνει ως 60 κιλά

Ύψος :  Το ύψος του φτάνει τα 90 εκατοστά.    

Χρώμα : Το χρώμα του διαφέρει από εποχή σε εποχή. Το χειμώνα είναι γκρίζος στο πάνω μέρος και το καλοκαίρι κιτρινογκριζωπός.   

Διατροφή : Ο λύκος είναι ζώο σαρκοφάγο και τρέφεται κυρίως με άγρια φυτοφάγα (ελάφι, ζαρκάδι, αγριογούρουνο, αγριόγιδο), διάφορα μικρά θηλαστικά, τρωκτικά και κτηνοτροφικά ζώα (πρόβατα, γίδια). Τρώει όμως και φρούτα όπως σταφύλια, μούρα και σύκα. Δεν έχει μόνιμη κατοικία και κινείται διαρκώς σε αναζήτηση περιοχών που του εξασφαλίζουν τροφή. Κυνηγά συνήθως τη νύχτα, ενώ την ημέρα κρύβεται σε υπόγειες στοές ή κοιλότητες βράχων. 

Αναπαραγωγή : Περίοδος ζευγαρώματος  Ιανουάριος- Μάρτιος. Διάρκεια κυοφορίας 63 ημέρες. Αναπαραγωγικό μεσοδιάστημα 1 έτος . Οι απόγονοι παραμένουν με τη μητέρα τους και την υπόλοιπη αγέλη κατά μέσο όρο, για διάστημα 1-2 ετών ή και περισσότερο. Στη συνέχεια παρατηρείται διασπορά των νεαρών ατόμων.

Σχέση του ζώου με τον άνθρωπο: Η σχέση του λύκου με τον άνθρωπο δεν ήταν ποτέ καλή.

Κύριες απειλές : Η ανθρώπινη παρουσία ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, στέρησε από το λύκο τους φυσικούς του χώρους. Πολλά τεχνικά έργα, η διάνοιξη δασικών δρόμων, τα τουριστικά θέρετρα δεν έλαβαν υπόψη τους και την παρουσία του λύκου. Η επέκταση των βοσκοτόπων εις βάρος των δασικών εκτάσεων, οδήγησε στην υποβάθμιση των βιοτόπων του λύκου και στη μείωση της τροφής του (ελάφι, ζαρκάδι, αγριογούρουνο). Το παράνομο κυνήγι και η λαθροθηρία εξαφάνισε σε κάποιες περιοχές τα θηράματα των λύκων και έτσι κάποιες αγέλες αναγκάζονται να αναζητήσουν τη τροφή τους σε σκουπιδότοπους. Η παράνομη θανάτωση λύκων από ορισμένους κτηνοτρόφους για την προστασία των κοπαδιών τους αποτελεί το σημαντικότερο κίνδυνο για την επιβίωση του είδους.    

Νεφέλη – Μαρία Φυτιλά  Ε΄1