Δημοσιεύθηκε στην ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Ε΄, ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ε΄ ΤΑΞΗ

ΣΕΣΜΟΣ , ΟΤΑΝ Η ΓΗ ΧΟΡΕΥΕΙ

Προστατεύομαι από τον σεισμό στο σχολείο , μαθαίνοντας

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με μεγάλη σεισμικότητα. Κάθε χρόνο γίνονται αρκετοί σεισμοί, κάποιοι από τους οποίους μπορεί να πλήξουν και την περιοχή που κατοικούμε 
Ο σεισμός δεν πρέπει να σε φοβίζει. Είναι ένα φυσικό φαινόμενο, όπως ο αέρας και η βροχή.
Είναι το κούνημα του εδάφους, εξαιτίας της κίνησης των πλακών, που πάνω τους βρίσκονται οι ήπειροι της γης. 

Ενημερωθείτε για το τι είναι σεισμός ΕΔΩ 
Αυτό που πρέπει να κάνεις εσύ κι η οικογένειά σου, είναι να ενημερωθείτε για το πώς θα τον αντιμετωπίσετε! 

Πριν τον σεισμό

  • Ενημερώσου για το σεισμό. Ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Δε μπορούμε να τον αποφύγουμε. Μπορούμε όμως να μάθουμε να τον αντιμετωπίζουμε.
  • Συζήτησε το με την οικογένεια σου
  • Είναι σημαντικό να εκπαιδευτείς στην εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης του σχολείου σου και να συμμετέχεις υπομονετικά στις ασκήσεις ετοιμότητας που γίνονται σχετικά με αυτό
  • Πρέπει να γνωρίζεις που βρίσκονται οι έξοδοι από τις οποίες θα διαφύγει
  • Προσπάθησε να διατηρήσεις τους διαδρόμους, ανάμεσα από τα θρανία στη σχολική αίθουσα, ελεύθερους από σακίδια κι άλλα αντικείμενα, έτσι ώστε να μπορείς να διαφύγεις εύκολα σε περίπτωση ανάγκης.

Κατά τη διάρκεια του σεισμού

  • Κράτησε την ψυχραιμία σου
  • Άκουσε το δάσκαλό σου, ο οποίος εκείνη την ώρα θα σε καθοδηγήσει με τις οδηγίες του
  • Μην τρέξεις προς την έξοδο
  • Μπες αμέσως κάτω από το θρανίο σου και κράτησε το πόδι του με τα χέρια σου
  • Μείνε μακριά από τον πίνακα, τις βιβλιοθήκες και τα βαριά έπιπλα, που περιέχουν μικρά και μεγάλα αντικείμενα, βιβλία, κ.ά.
  • Μείνε μακριά από τα παράθυρα και τις τζαμαρίες. Υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστείς από τα τζάμια που μπορεί να σπάσουν. Μη βγεις σε μπαλκόνι.
  • Αν δε βρίσκεσαι στην τάξη σου και δεν υπάρχει κάτι να καλυφθείς εκεί κοντά, είναι προτιμότερο να μείνεις στη θέση σου. Απλά γονάτισε και σκύψε όσο περισσότερο μπορείς, βάζοντας τα χέρια σου στο κεφάλι και τον αυχένα, έτσι ώστε να τα προστατεύσεις
  • Αν βρίσκεσαι στην αυλή, μείνε εκεί. Κρατήσου μακριά από το ίδιο το κτίριο του σχολείου, από μαντρότοιχους, από δένδρα, από στύλους της ΔΕΗ και από καλώδια.

    Μετά τον σεισμό

    • Ακολούθησε τις οδηγίες των δασκάλων  και αφού λήξει ο σεισμός, βγες από την αίθουσα και το κτίριο, έξω στην αυλή, χρησιμοποιώντας τις σκάλες.
    • Περπάτα ήρεμα
    • Μη σπρώχνεις. Θυμήσου ότι τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται από τον πανικό και τα σπρωξίματα
    • Μην τρέχεις, γιατί υπάρχει κίνδυνος να γλιστρήσεις, να πέσεις και να πέσουν κι άλλοι πάνω σου
    • Έξω στην αυλή, παρέμεινε στο χώρο που σου έχουν υποδείξει οι δάσκαλοι , υπομονετικάΜετά το σεισμό, ακολουθούν μετασεισμοί, οι οποίοι μπορεί να δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα από τον κυρίως σεισμό.
    • Μην αγγίζεις πεσμένα καλώδια. Κινδυνεύεις από το ηλεκτρικό ρεύμα
    • Μη χρησιμοποιήσεις το κινητό σου τηλέφωνο, αν έχεις, εκείνη την ώρα. Θα δημιουργήσεις μεγαλύτερο πρόβλημα. Τα τηλεφωνικά δίκτυα υπερφορτώνονται σ΄αυτές τις περιπτώσεις. Οι γονείς σου γνωρίζουν που βρίσκεσαι και θα έρθουν να σε παραλάβουν μόλις μπορέσουν.
    • Αν χρειάζεσαι οτιδήποτε μη διστάσεις να απευθυνθείς σε κάποιον από τους δασκάλους σου.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ

Παρακολουθήστε τώρα ένα ενημερωτικό σποτ της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με τις βασικές οδηγίες αυτοπροστασίας από σεισμό . ΠΑΤΗΣΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ 

Οι σεισμοί στους μύθους των λαών

Για αιώνες οι σεισμοί ήταν ένα μυστήριο και οι λαοί έπλασαν μύθους για να τους εξηγήσουν. Διαβάστε  μερικές από τις μυθολογικές ερμηνείες των αρχαίων Ελλήνων.

  • Στην αρχαία Ελλάδα

θεωρούσαν υπεύθυνο για τους σεισμούς τον Εγκέλαδο, ο οποίος ήταν ένας από τους Γίγαντες της αρχαιοελληνικής μυθολογίας. Σε μία από τις σωζόμενες παραλλαγές του μύθου της Γιγαντομαχίας παρουσιάζεται ο Εγκέλαδος ως αντίπαλος της Αθηνάς. Η Αθηνά τελικά τον νίκησε ρίχνοντας πάνω του τη Σικελία. Ο καταπλακωμένος Εγκέλαδος προσπαθούσε κατά καιρούς να ξεφύγει από το βάρος, με αποτέλεσμα να σείεται το έδαφος και να γίνεται σεισμός.  Άλλη ομάδα μύθων σχετίζεται με τους Τιτάνες, τους γιους του Ουρανού και της Γης .Ένας από τους Τιτάνες ήταν ο Άτλας, ο οποίος καταδικάστηκε από το Δία να κρατάει στους ώμους του και με τα χέρια του τη Γη. Κάθε που ο Άτλας κουραζόταν, άλλαζε θέση και τότε γινόταν σεισμός! ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ 

  • Ασία

 Στην Ιαπωνία πίστευαν ότι τους σεισμούς τους προκαλούσε ένα ψάρι, ένα τεράστιο γατόψαρο, το Ναμαζού που ζούσε μέσα στη Γη ακίνητο γιατί το επιτηρούσε πάντα ένας θεός που κρατούσε ένα μεγάλο ξύλινο σφυρί. Όταν όμως η επιτήρηση χαλάρωνε, το Ναμαζού προκαλούσε σεισμούς χτυπώντας και ταρακουνώντας το σώμα του. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ 

  • Αμερική

Στη Βόρεια Αμερική πίστευαν ότι μια τεράστια χελώνα σήκωνε τη Γη στην πλάτη της. Κάθε φορά που βάδιζε, γινόταν αισθητός παντού ένας ισχυρός σεισμός. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ 

  • Ευρώπη

Στη Νορβηγία πίστευαν ότι θεός Λόκι σκότωσε τον αδελφό του, και τιμωρήθηκε για την πράξη του. Βρίσκεται, από τότε, δεμένος σε ένα βράχο μέσα σε μια υπόγεια σπηλιά. Πάνω από το πρόσωπό του είναι ένα φίδι που στάζει δηλητήριο. Η αδελφή του Λόκι κρατάει ένα δοχείο και μαζεύει το δηλητήριο, αλλά κάθε που αδειάζει το δοχείο το δηλητήριο πέφτει στο πρόσωπο του Λόκι. Καθώς αυτός κουνιέται για να το αποφύγει, γίνεται σεισμός.

  • Αφρική

Στη Δυτική Αφρική πίστευαν ότι η Γη είναι ένας τεράστιος επίπεδος δίσκος. Από τη μια μεριά στηρίζεται σε ένα γιγάντιο βουνό και από την άλλη σε έναν γίγαντα που η γυναίκα του κρατάει τον ουρανό. Όταν ο γίγαντας αγκαλιάζει τη γυναίκα του η γη σείεται.

  • Ωκεανία

 Στη Νέα Ζηλανδία πίστευαν ότι η μητέρα γη έχει ένα μωρό στην κοιλιά της, τον Ρου. Όταν το μωρό τεντώνεται και κλωτσάει μέσα στην κοιλιά της τότε γίνεται σεισμός.

Δημοσιεύθηκε στην ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Ε΄

ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας

Παρακάτω θα βρεις δυο εφαρμογές – παιχνίδι !

Βρες τη θέση της Ελλάδας μας σε διάφορους χάρτες , πάτησε ΕΔΩ

και μετά παίξε με τους γεωγραφικούς όρους ,

ΣΤΗ  ΣΤΕΡΙΑ  πάτησε ΕΔΩ

και ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ πάτησε ΕΔΩ 

Δημοσιεύθηκε στην ΓΛΩΣΣΑ Ε΄, ΓΛΩΣΣΑ ΣΤ

28η Οκτωβρίου

Έπος 1940 – 1944

Από την 1η  Σεπτεμβρίου 1939 ολόκληρη η Ευρώπη είχε σκεπαστεί από τα σύννεφα πολέμου. Οι δυνάμεις της ναζιστικής Γερμανίας έχουν καταλάβει, τη μια μετά την άλλη, τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Μόνο η Αγγλία κατάφερε ν’ αντισταθεί στην αεροπορική επίθεση που εξαπέλυσαν οι Ναζί. Ο σύμμαχος του Χίτλερ Μουσολίνι, ηγέτης της φασιστικής Ιταλίας, θέλει να ενισχύσει την παρουσία του στα Βαλκάνια και μετά την κατάληψη της Αλβανίας αποφασίζει να επιτεθεί στην Ελλάδα.

 28 Οκτωβρίου 1940. Τρεις το πρωί.

Ο πρεσβευτής της Ιταλίας παραδίδει τελεσίγραφο στον Έλληνα πρωθυπουργό Μεταξά , με το οποίο η ιταλική κυβέρνηση ζητά να επιτραπεί στον ιταλικό στρατό να μπει στην Ελλάδα. Η απάντηση έπρεπε να δοθεί μέχρι τις 6 το πρωί. Το τελεσίγραφο απορρίπτεται.  Ακούμε το α’ πολεμικό ανακοινωθέν

Οι Έλληνες πριν από 80 ολόκληρα χρόνια μπήκαν  σ’ έναν πόλεμο που έμελλε να είναι να είναι ο πιο αιματηρός που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. 

Οι σειρήνες ηχούν στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις και σημαίνουν συναγερμό. Ο ελληνικός λαός σαν ένας άνθρωπος ξεσηκώνεται εναντίον των επιδρομέων. Η καθολική αντίδραση στην εισβολή εκφράζεται με το σύνθημα:  « Ο Χ Ι » Κηρύσσεται γενική επιστράτευση. Σαν βουερό κύμα πλημμύρισαν τους δρόμους τα πλήθη λες κι ήτανε μέρα γιορτής. Πηγαίνοντας να καταταγούν στο στρατό σκαρφάλωναν στα τραμ, στα λεωφορεία και κρέμονταν σαν τσαμπιά σταφύλια, ενώ η ιαχή δονούσε την ατμόσφαιρα:  ΟΧΙ !  ΟΧΙ !  Οι Ιταλοί εισβάλλουν  στο ελληνικό έδαφος, ενώ τα αεροπορικά τους σμήνη βομβαρδίζουν τις ανοχύρωτες πόλεις Πάτρα, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Κέρκυρα χτυπώντας άμαχο πληθυσμό.  Οι φαντάροι μας τράβαγαν για την πρώτη γραμμή, να πυκνώσουν τις ανέτοιμες γραμμές μας, μέσα σε φοβερές κακουχίες. Ας δούμε πώς περιγράφει ο ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης την πορεία στο μέτωπο. ( πατήστε πάνω στην εικόνα )

Οι ελληνικές δυνάμεις, μετά από μικρή υποχώρηση, κατορθώνουν να σταματήσουν την προέλαση των ιταλικών στρατευμάτων στο μέτωπο της Πίνδου. Στη συνέχεια καταδιώκουν τους επιδρομείς αναγκάζοντάς τους να εγκαταλείψουν τα εδάφη, που είχαν καταλάβει. Η κατάληψη της Κορυτσάς, την 26η μέρα του πολέμου ήταν η αρχή μιας θριαμβευτικής πορείας. Σχεδόν κάθε δυο τρεις μέρες ένα ορόσημο λεβεντιάς. Οι πόλεις πέφτουν η μια μετά την άλλη. Ο ελληνικός στρατός παρελαύνει νικητής!

Ένας στρατιώτης μουρμουρίζει στο αλβανικό μέτωπο, δείτε ΕΔΩ , οπτικοποιημένο το υπέροχο ποίημα του Νικηφόρου Βρεττάκου 

Οι επιτυχίες του ελληνικού στρατού στο Αλβανικό μέτωπο δημιουργούν πανικό στον Ιταλό δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι. Αλλά και η Γερμανία παρακολουθεί με ανησυχία την εξέλιξη της κατάστασης. Όταν οι Γερμανοί στρατιωτικοί πείθονται ότι οι Ιταλοί δεν έχουν καμιά πιθανότητα επιτυχίας αποφασίζουν να επέμβουν. Στις 6 Απριλίου 1941 το Γερμανικό Ραδιόφωνο μεταδίδει ανακοινωθέν της Ανώτατης Γερμανικής Στρατιωτικής Διοίκησης. Τα γερμανικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Ελλάδα. Ο Αδόλφος Χίτλερ απευθύνει διακήρυξη προς το γερμανικό λαό  με την οποία αναγγέλλει ότι η Γερμανία βρίσκεται σε πόλεμο με την Ελλάδα.

 Στα οχυρά της Μακεδονίας και της Θράκης γράφονται νέες σελίδες δόξας  αλλά στο τέλος οι Γερμανοί θα επικρατήσουν. Τα γερμανικά στρατεύματα μπαίνουν στη Θεσσαλονίκη και κατεβαίνουν νότια. Η πανίσχυρη γερμανική αεροπορία σφυροκοπάει αδιακρίτως πόλεις, λιμάνια, δρόμους, σιδηροδρομικούς σταθμούς. Ο ελληνικός λαός πληρώνει βαρύ φόρο αίματος. 

Τώρα έχουμε τριπλή Κατοχή: Οι Γερμανοί παραχώρησαν μέρος της Μακεδονίας και της Θράκης στους Βουλγάρους, ενώ μοιράστηκαν την υπόλοιπη χώρα με τους Ιταλούς.

Πείνα, φόβος, εξαθλίωση! πατήστε ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ  φωτογραφίες από το δύσκολο χειμώνα του 1941-42 στην Αθήνα

Οι κατακτητές καταληστεύουν το λαό. Οι τιμές των τροφίμων ανεβαίνουν στα ύψη κι μαύρη αγορά βασιλεύει. Ο κόσμος πεθαίνει από την πείνα.Ο λαός δημιούργησε αντιστασιακές οργανώσεις, για να λύσει το πρόβλημα της επιβίωσης και να εμποδίσει την αποστολή Ελλήνων εργατών στη Γερμανία. Παράλληλα άρχισε ο ανταρτοπόλεμος στα βουνά. Οι Γερμανοί αντέδρασαν με μανία. Φυλάκιζαν, βασάνιζαν, κατέστρεφαν. Έκαιγαν πόλεις και χωριά, όπως τα Καλάβρυτα και το Δίστομο, για να κάνουν το λαό να γονατίσει. Εκτελούσαν, εκτελούσαν, εκτελούσαν…

«Μα οι μέρες τους τώρα μετρήθηκαν πια  και τέλος φρικτό τους προσμένει…» Η ελευθερία ξαναγυρίζει στην Πατρίδα της. Ένα παράθυρο ανοίγει ξαφνικά, δυο κορίτσια σκαρφαλώνουν πάνω στο περβάζι, βαστούν μια σημαία, θέλουν να την κρεμάσουν, χαρούμενα την κυματίζουν και φωνάζουν: «Ελευθερία! Ελευθερία!» Τα ραδιόφωνα παίζουν τα εμβατήρια της νίκης. 

Η Ελλάδα είναι πάλι δικιά μας. Να! Κατεβαίνει η γερμανική σημαία από την Ακρόπολη. Ανεβαίνει η γαλανόλευκη. Ψηλά η σημαία! Ψηλά οι καρδιές! ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ 

Όλος ο κόσμος καμάρωσε τους Έλληνες του ’40. Ήταν άνθρωποι καθημερινοί σαν κι εμάς που δεν ήθελαν τον πόλεμο και όλοι παραδέχτηκαν την προσφορά τους στην ανθρωπότητα. Γι’ αυτό η σημερινή γιορτή δεν ανήκει μόνο στους Έλληνες, αλλά σε όλους τους λαούς. Τώρα ξέρουμε: «Ο ήλιος μας είναι ακριβά πληρωμένος» με ανθρώπινες ζωές και υψηλά ιδανικά. Τον χρωστάμε σ’ αυτούς που τον πλήρωσαν.

Τελείωσε ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος κι άφησε ερείπια και νεκρούς  Άφησε και δυο πληγές, που είναι σημάδια μεγάλης ντροπής στο ανθρώπινο μέτωπο. Μια μεγάλη ντροπή είναι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, που έφτιαξαν οι Ναζί, για να εξοντώσουν  όσους θεωρούσαν κατώτερους ανθρώπους. Άλλη ντροπή είναι η ατομική βόμβα, που έριξαν οι Αμερικανοί στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Ισοπέδωσαν τις δυο πόλεις και μαζί την έννοια άνθρωπος.

Τα χρόνια πέρασαν. Δεν πέρασε κι η μνήμη.

Τιμούμε τους παππούδες μας, που με το ΟΧΙ τους στην Πίνδο ανάγκασαν τους Γερμανούς να καθυστερήσουν τη μεγάλη τους επίθεση εναντίον της Ρωσίας !   Όλος ο κόσμος καμάρωσε τους Έλληνες του ’40. Ήταν άνθρωποι καθημερινοί σαν κι εμάς που δεν ήθελαν τον πόλεμο και όλοι παραδέχτηκαν την προσφορά τους στην ανθρωπότητα.

Γι’ αυτό η σημερινή γιορτή δεν ανήκει μόνο στους Έλληνες, αλλά σε όλους τους λαούς. Τώρα ξέρουμε: «Ο ήλιος μας είναι ακριβά πληρωμένος» με ανθρώπινες ζωές και υψηλά ιδανικά. Τον χρωστάμε σ’ αυτούς που τον πλήρωσαν.

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου!  Ποτέ πια πόλεμος!  Ειρήνη!

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΕΝΑ POWER POINT ΓΙΑ ΤΟ ΗΡΩΙΚΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940

ΕΠΟΣ 1940-1944

 

Δημοσιεύθηκε στην ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ

Τζάνι Ροντάρι: 100 χρόνια από τη γέννησή του

Τζάνι Ροντάρι: Η βιογραφία του Ιταλού συγγραφέα παιδικών βιβλίων

Ο Giovanni “Gianni” Rodari γεννήθηκε σαν σήμερα στις 23 Οκτωβρίου 1920.  

Ο Rodari γεννήθηκε στην Omegna, μια μικρή πόλη στη λίμνη Orta στην επαρχία Novara στη Βόρεια Ιταλία. Ο πατέρας του, ένας αρτοποιός, πέθανε όταν ο Ροντάρι ήταν μόλις οκτώ χρονών. Ο Ροντάρι και οι δύο αδελφοί του, ο Καίσαρας και ο Μάριο, ανατράφηκαν από τη μητέρα τους στο χωριό της, στην επαρχία Βαρέζε. Μετά από τρία χρόνια στο σεμινάριο στο Seveso, ο Rodari έλαβε το δίπλωμα του δασκάλου και σε ηλικία δεκαεπτά ετών άρχισε να διδάσκει μαθήματα σε αγροτικά σχολεία της περιοχής Varese. Έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τη μουσική  και τη λογοτεχνία  Το 1939, για μικρό χρονικό διάστημα, ο Ροντάρι παρακολούθησε το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου.

Κατά τη διάρκεια του Β ‘ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ροντάρι πήρε αναβολή από το στρατό λόγω της κακής υγείας του. 

Το 1948, ως δημοσιογράφος άρχισε να γράφει βιβλία για παιδιά και το 1951, δημοσίευσε τα πρώτα του βιβλία, Il Libro delle Filastrocche και Il Romanzo di Cipollino.

Το 1952 ταξίδεψε για πρώτη φορά στη Σοβιετική Ένωση, την οποία θα επισκεφτεί πολλές φορές στη συνέχεια. Το 1953 παντρεύτηκε τη Μαρία Τερέζα Φερέτι, η οποία τέσσερα χρόνια αργότερα γέννησε την κόρη τους, Πάολα. Το 1957, ο Ροντάρι πέρασε τις εξετάσεις για να γίνει επαγγελματίας δημοσιογράφος.

Ο Ροντάρι πέρασε τα έτη 1966-1969 δουλεύοντας εντατικά σε συνεργατικά έργα με παιδιά. Το 1970 έλαβε το μετάλλιο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν για την παιδική λογοτεχνία,  το οποίο του έδωσε μια ευρεία διεθνή φήμη ως ο καλύτερος σύγχρονος συγγραφέας παιδικών βιβλίων στα Ιταλικά. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες αν και λίγα έχουν δημοσιευθεί στα αγγλικά.

Πέθανε στη Ρώμη, μετά από χειρουργική επέμβαση, τον Απρίλιο του 1980.

πηγή : https://thisisus.gr

Απολαύστε τον Αντώνη Παπαθεοδούλου και την Αγγελική Τουμπανάκη , για να πάρετε μια γεύση από την μαγεία του Τζιάνι Ροντάρι ! πατήστε ΕΔΩ  και ΕΔΩ 

Δημοσιεύθηκε στην ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ε΄ ΤΑΞΗ

Ο Άγιος Δημήτριος

Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη κατά τους χρόνους της βασιλείας του μεγάλου διώκτη των Χριστιανών Διοκλητιανού και Μαξιμιανού Ερκούλιου (284-305 μ.Χ). Καίσαρας της Μακεδονίας τοποθετήθηκε ο Μαξιμιανός Γαλέριος, ο οποίος εξαπέλυσε αληθινό πόλεμο εναντίον των Χριστιανών. Εκλεκτό μέλος της εκκλησίας των Θεσσαλονικέων ήταν και ο Άγιος Δημήτριος, ο οποίος προερχόταν από ευσεβείς και επιφανείς γονείς. Είχε προικισθεί από τον Θεό με πολλά αγαθά και με πλήθος σωματικών και πνευματικών χαρισμάτων. Η φήμη του έφθασε μέχρι το βασιλιά Γαλέριο, ο οποίος εκτιμώντας τις αρετές του τον έκανε μέλος της Συγκλήτου της πόλεως και τον διόρισε στρατηγό όλης της Θεσσαλίας και ανθύπατο και αφέντη όλης της Ελλάδας. Ο Άγιος Δημήτριος, ως χριστιανός, κατηχούσε και δίδασκε με ιεραποστολικό ζήλο και με τη φωτεινή παρουσία του τους Θεσσαλονικείς, που τους κατέκλυσε η ειδωλολατρία, οδηγώντας τους προς τον Χριστό και την αλήθεια Του. Όταν πληροφορήθηκε ο Μαξιμιανός τη δραστηριότητα αυτή του Αγίου, διέταξε και τον έφεραν ενώπιόν του. Ο Άγιος ομολόγησε με παρρησία την πίστη του στον Χριστό με συνέπεια να τον οδηγήσουν στη φυλακή, σ ?ένα παλαιό δημόσιο λουτρό δίπλα στο στάδιο, όπου υπέστη πολλές κακουχίες και βασανιστήρια.

Κατά τη διάρκεια αγωνισμάτων στο στάδιο, που διοργάνωναν οι βασιλείς για να διασκεδάζουν με τις θυσίες στα είδωλα, τις αιματοχυσίες και τους φόνους των ανθρώπων, ένας μαθητής του Αγίου Δημητρίου, ο Νέστορας, θέλοντας να δείξει τη δύναμη του αληθινού θεού πήγε στο λουτρό που ήταν φυλακισμένος ο Άγιος, πήρε την ευλογία και την ευχή του Αγίου, βγήκε στο στάδιο και με την επίκληση «Θεέ Δημητρίου βοήθει μοι!» νίκησε τον γιγαντόσωμο και ανίκητο Λυαίο

Το γεγονός αυτό προκάλεσε οργή στο βασιλιά, ο οποίος πρόσταξε τους στρατιώτες να πάνε εκεί που ήταν φυλακισμένος ο Άγιος και να τον φονεύσουν. Οι στρατιώτες τον ελόγχευσαν σε όλο του το σώμα μέχρι θανάτου. Κάποιοι ευλαβείς Χριστιανοί ήλθαν κρυφά στο λουτρό εκείνο και ενταφίασαν το λείψανο στο μέρος στο οποίο μαρτύρησε. Αργότερα στο σημείο αυτό κτίσθηκε ναΐσκος ο οποίος περιλαμβάνει και τον ιαματοφόρο τάφο του Αγίου.

Ο μαθητής του Αγίου Λούπος, με το δαχτυλίδι και τον μανδύα που πήρε από τον Άγιο κατά την ώρα του μαρτυρίου, ενεργούσε θαύματα πολλά, ώσπου στο τέλος, όταν το έμαθε ο βασιλιάς, τον αποκεφάλισαν και αυτόν. Με αυτόν τον τρόπο έχασε τη ζωή του , ο Πανένδοξος Μεγαλομάρτυρας , ο Πολιούχος, το μέγα της οικουμένης θαύμα, της Εκκλησίας το ωράισμα, ο πολύς τα πάντα, και θαυματουργός και Μυροβλύτης Άγιος Δημήτριος.

Δείτε ΕΔΩ  κι ένα βίντεο με το βίο του Αγίου Δημητρίου 

Δημοσιεύθηκε στην ΦΥΣΙΚΑ Ε΄

Ενέργεια

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Το πιο διαδεδομένο αλλά και από τα πλέον απρόσιτα στις αισθήσεις μας μέγεθος είναι η ενέργεια.

Είναι το φυσικό μέγεθος που συνοδεύει απαραίτητα κάθε μεταβολή στο φυσικό μας κόσμο, από την πιο απλή, όπως το ρίξιμο μιας πέτρας, μέχρι τις πιο πολύπλοκες όπως τα διάφορα βιολογικά φαινόμενα. Αλλά είναι ένα μέγεθος «άγνωστο» στις αισθήσεις μας , με την έννοια ότι δεν το βλέπουμε, δεν μπορούμε να το πιάσουμε, να το ακούσουμε ή να το γευθούμε. Η ενέργεια όμως παραμονεύει παντού.

Η ενέργεια είναι ένα φυσικό μέγεθος που το αντιλαμβανόμαστε κυρίως από τα αποτελέσματά της, που είναι γνωστά σαν έργο. Είναι πολύ καλά κρυμμένη στα διάφορα σώματα και φανερώνεται μόνο όταν τα σώματα αυτά μετέχουν σε διάφορα φυσικά ή χημικά φαινόμενα. Κανένας δεν αντιλαμβάνεται π.χ. την δυναμική ενέργεια που περικλείει μια γλάστρα στο περβάζι ενός μπαλκονιού. Όταν όμως κάποιο αδέξιο χέρι την αναγκάσει να αλλάξει θέση και να προσγειωθεί στο κεφάλι του κυρίου που στέκει κάτω, τότε η ενέργεια της γλάστρας γίνεται σίγουρα αντιληπτή από το αποτέλεσμά της. Επομένως αν θέλουμε να δώσουμε έναν ορισμός ,θα  μπορούμε να πούμε ότι ενέργεια είναι το φυσικό μέγεθος που προκαλεί τις διάφορες μεταβολές στον υλικό κόσμο.Πιο απλά

Ενέργεια, συνεπώς, είναι η ικανότητα ενός σώματος ή συστήματος να παραγάγει έργο.

Η ενέργεια έχει πολλά πρόσωπα!

Στην ενέργεια δίνουμε διάφορα ονόματα ανάλογα με την προέλευσή της και τον τρόπο με τον οποίο τη χρησιμοποιούμε. Τα διάφορα «πρόσωπα» της ενέργειας τα ονομάζουμε μορφές ενέργειας.

Δείτε ένα βίντεο για να λύστε όλες τις απορίες . Πατήστε πάνω στην εικόνα! 

Τώρα δείτε το μάθημα του βιβλίου ! ΕΔΩ!!

http://users.sch.gr/gregzer/F/F-E/Energeia%20E/FE%20-%20Energeia%20-%2001/index.html/

Δημοσιεύθηκε στην ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ε΄ ΤΑΞΗ

18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1912, Η Απελευθέρωση της Έδεσσας



Λήψη αρχείου

 

Δημοσιεύθηκε στην ΙΣΤΟΡΙΑ Ε΄

4. Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Ρώμη

Στο 4ο κεφάλαιο,της ιστορίας της Ε’ Δημοτικού, με τίτλο “Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Ρώμη”, θα μάθουμε πληροφορίες για την ζωή των αρχαίων
Ρωμαίων. Συγκεκριμένα θα δούμε πως ήταν χτισμένη η Ρώμη και σε τι αριθμό ανερχόταν ο πληθυσμός της. Έπειτα θα ασχοληθούμε με τους κατοίκους της Ρώμης και θα μάθουμε τι δουλειές έκαναν και ποιες ήταν οι συνθήκες της ζωής τους. Ακόμα θα γνωρίσουμε  που ζούσαν οι Ρωμαίοι , θα ταξιδέψουμε στην αρχαία  Ρώμη στα κτίριά της, το λιμάνι της και τα θεάματά της ,που αποτελούσε το κέντρο ζωής του ρωμαϊκού κόσμου. 

Δείτε το  βιντεομάθημα πατώντας πάνω στην εικόνα !   

Τώρα ας κάνουμε ψηφιακά,  ένα ταξίδι στην αρχαία Ρώμη . Πάτησε πάνω στην εικόνα 

Δημοσιεύθηκε στην ΓΛΩΣΣΑ Ε΄

Ο ΦΙΛΟΣ ΜΑΣ Ο ΑΝΕΜΟΣ

Ανεμόμυλοι και ανεμογεννήτριες

Άνεμος ονομάζεται η όποια αισθητή «οριζόντια κίνηση» του αέρα. Οι μετακινήσεις του αέρα,  προέρχονται από τις μεταβολές και τις διαφορετικές από τόπο σε τόπο, τιμές της ατμοσφαιρικής πίεσης. Οι διαφορετικές αυτές τιμές της πίεσης οφείλονται στη διαφορετική θέρμανση (απορρόφηση ενέργειας) της ατμόσφαιρας κάθε τόπου από τον Ήλιο. 

Ο άνεμος, όπως από παλιά έχει διαπιστώσει ο άνθρωπος, είναι δυνατό να περιστρέψει ανεμόμυλους ή ανεμοτροχούς, να προωθήσει ιστιοφόρα πλοία και οχήματα ή να κινήσει αντικείμενα, να μας δώσει δηλαδή ενέργεια

Ανεμόμυλοι

Οι ανεμόμυλοι, ήταν στο παρελθόν το κέντρο όχι μόνο της οικονομικής, αλλά και της κοινωνικής ζωής των νησιών. Οι Κυκλαδίτες πίστευαν ότι το επάγγελμα του μυλωνά, συγκρίνοντάς το με αυτό του καπετάνιου, ήταν πιο σημαντικό.

Επιπλέον, οι κυκλαδίτικοι ανεμόμυλοι, με την ιδιαίτερη κατασκευή τους, αποτέλεσαν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, συνεχίζουν να αποτελούν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στoιχεία του τοπίου των Κυκλάδων.

Ανεμόμυλος στην Κάρπαθο. Πατήστε πάνω στην εικόνα  και δείτε πως λειτουργεί ένας ανεμόμυλος 

 

https://video.link/w/2Zxob

Αιολική Ενέργεια .

Για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας χρησιμοποιούμε σήμερα τις ανεμογεννήτριες, με τις οποίες μετατρέπεται η κινητική ενέργεια του ανέμου σε ηλεκτρική.

Το πρώτο πράγμα που προσέχουμε σε μια ανεμογεννήτρια είναι τα πτερύγιά της, που περιστρέφονται όταν φυσάει. Η κίνηση αυτή των πτερυγίων μεταδίδεται σε έναν άξονα περιστροφής, ο οποίος χάρη σε ένα σύστημα προσανατολισμού, βρίσκεται πάντα παράλληλα προς την κατεύθυνση του ανέμου.

Η κινητική ενέργεια του άξονα περιστροφής μετατρέπεται από μια γεννήτρια σε ηλεκτρική ενέργεια. ‘Ολο αυτό το σύστημα είναι τοποθετημένο πάνω σ’ ένα ψηλό πύργο.

Η σπουδαιότερη εφαρμογή των ανεμογεννητριών είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία μπορεί στη συνέχεια, να διοχετεύεται στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας

Πατήστε πάνω στην εικόνα  και δείτε Ανεμογεννήτριες  στο Σιδηρόκαστρο 

Δημοσιεύθηκε στην ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ

Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ ένα γλάρο να πετάει

Μια συγκινητική και διδακτική ιστορία για την ανεξέλεγκτη ρύπανση, που προκαλούν οι ανθρώπινες δραστηριότητες, στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Μια γλαροπούλα πέφτει θύμα της θαλάσσιας ρύπανσης. Πριν ξεψυχήσει, εμπιστεύεται το αβγό της στον καλό γάτο Ζορμπά και του ζητά το λόγο του, ότι θα κλωσήσει το αβγό, δεν θα φάει το γλαρόπουλο, και θα του μάθει να πετά. Ο Ζορμπάς τον δίνει.

Μα είναι ποτέ δυνατόν ένας γάτος να μάθει σ’ ένα γλάρο να πετάει; Το πιο τρυφερό κι ευαίσθητο βιβλίο του Σεπούλβεδα, για μικρούς και μεγάλους. 

Πατήστε πάνω στην εικόνα και δείτε μια όμορφη παρουσίαση του βιβλίου .

Πηγή: https://www.andreadis-school.gr/sites/default/files/Blog/istoria-glarou-gatou.pdf