Δημοσιεύθηκε στην ΓΛΩΣΣΑ Ε΄, ΓΛΩΣΣΑ ΣΤ

28η Οκτωβρίου

Έπος 1940 – 1944

Από την 1η  Σεπτεμβρίου 1939 ολόκληρη η Ευρώπη είχε σκεπαστεί από τα σύννεφα πολέμου. Οι δυνάμεις της ναζιστικής Γερμανίας έχουν καταλάβει, τη μια μετά την άλλη, τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Μόνο η Αγγλία κατάφερε ν’ αντισταθεί στην αεροπορική επίθεση που εξαπέλυσαν οι Ναζί. Ο σύμμαχος του Χίτλερ Μουσολίνι, ηγέτης της φασιστικής Ιταλίας, θέλει να ενισχύσει την παρουσία του στα Βαλκάνια και μετά την κατάληψη της Αλβανίας αποφασίζει να επιτεθεί στην Ελλάδα.

 28 Οκτωβρίου 1940. Τρεις το πρωί.

Ο πρεσβευτής της Ιταλίας παραδίδει τελεσίγραφο στον Έλληνα πρωθυπουργό Μεταξά , με το οποίο η ιταλική κυβέρνηση ζητά να επιτραπεί στον ιταλικό στρατό να μπει στην Ελλάδα. Η απάντηση έπρεπε να δοθεί μέχρι τις 6 το πρωί. Το τελεσίγραφο απορρίπτεται.  Ακούμε το α’ πολεμικό ανακοινωθέν

Οι Έλληνες πριν από 80 ολόκληρα χρόνια μπήκαν  σ’ έναν πόλεμο που έμελλε να είναι να είναι ο πιο αιματηρός που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. 

Οι σειρήνες ηχούν στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις και σημαίνουν συναγερμό. Ο ελληνικός λαός σαν ένας άνθρωπος ξεσηκώνεται εναντίον των επιδρομέων. Η καθολική αντίδραση στην εισβολή εκφράζεται με το σύνθημα:  « Ο Χ Ι » Κηρύσσεται γενική επιστράτευση. Σαν βουερό κύμα πλημμύρισαν τους δρόμους τα πλήθη λες κι ήτανε μέρα γιορτής. Πηγαίνοντας να καταταγούν στο στρατό σκαρφάλωναν στα τραμ, στα λεωφορεία και κρέμονταν σαν τσαμπιά σταφύλια, ενώ η ιαχή δονούσε την ατμόσφαιρα:  ΟΧΙ !  ΟΧΙ !  Οι Ιταλοί εισβάλλουν  στο ελληνικό έδαφος, ενώ τα αεροπορικά τους σμήνη βομβαρδίζουν τις ανοχύρωτες πόλεις Πάτρα, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Κέρκυρα χτυπώντας άμαχο πληθυσμό.  Οι φαντάροι μας τράβαγαν για την πρώτη γραμμή, να πυκνώσουν τις ανέτοιμες γραμμές μας, μέσα σε φοβερές κακουχίες. Ας δούμε πώς περιγράφει ο ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης την πορεία στο μέτωπο. ( πατήστε πάνω στην εικόνα )

Οι ελληνικές δυνάμεις, μετά από μικρή υποχώρηση, κατορθώνουν να σταματήσουν την προέλαση των ιταλικών στρατευμάτων στο μέτωπο της Πίνδου. Στη συνέχεια καταδιώκουν τους επιδρομείς αναγκάζοντάς τους να εγκαταλείψουν τα εδάφη, που είχαν καταλάβει. Η κατάληψη της Κορυτσάς, την 26η μέρα του πολέμου ήταν η αρχή μιας θριαμβευτικής πορείας. Σχεδόν κάθε δυο τρεις μέρες ένα ορόσημο λεβεντιάς. Οι πόλεις πέφτουν η μια μετά την άλλη. Ο ελληνικός στρατός παρελαύνει νικητής!

Ένας στρατιώτης μουρμουρίζει στο αλβανικό μέτωπο, δείτε ΕΔΩ , οπτικοποιημένο το υπέροχο ποίημα του Νικηφόρου Βρεττάκου 

Οι επιτυχίες του ελληνικού στρατού στο Αλβανικό μέτωπο δημιουργούν πανικό στον Ιταλό δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι. Αλλά και η Γερμανία παρακολουθεί με ανησυχία την εξέλιξη της κατάστασης. Όταν οι Γερμανοί στρατιωτικοί πείθονται ότι οι Ιταλοί δεν έχουν καμιά πιθανότητα επιτυχίας αποφασίζουν να επέμβουν. Στις 6 Απριλίου 1941 το Γερμανικό Ραδιόφωνο μεταδίδει ανακοινωθέν της Ανώτατης Γερμανικής Στρατιωτικής Διοίκησης. Τα γερμανικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Ελλάδα. Ο Αδόλφος Χίτλερ απευθύνει διακήρυξη προς το γερμανικό λαό  με την οποία αναγγέλλει ότι η Γερμανία βρίσκεται σε πόλεμο με την Ελλάδα.

 Στα οχυρά της Μακεδονίας και της Θράκης γράφονται νέες σελίδες δόξας  αλλά στο τέλος οι Γερμανοί θα επικρατήσουν. Τα γερμανικά στρατεύματα μπαίνουν στη Θεσσαλονίκη και κατεβαίνουν νότια. Η πανίσχυρη γερμανική αεροπορία σφυροκοπάει αδιακρίτως πόλεις, λιμάνια, δρόμους, σιδηροδρομικούς σταθμούς. Ο ελληνικός λαός πληρώνει βαρύ φόρο αίματος. 

Τώρα έχουμε τριπλή Κατοχή: Οι Γερμανοί παραχώρησαν μέρος της Μακεδονίας και της Θράκης στους Βουλγάρους, ενώ μοιράστηκαν την υπόλοιπη χώρα με τους Ιταλούς.

Πείνα, φόβος, εξαθλίωση! πατήστε ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ  φωτογραφίες από το δύσκολο χειμώνα του 1941-42 στην Αθήνα

Οι κατακτητές καταληστεύουν το λαό. Οι τιμές των τροφίμων ανεβαίνουν στα ύψη κι μαύρη αγορά βασιλεύει. Ο κόσμος πεθαίνει από την πείνα.Ο λαός δημιούργησε αντιστασιακές οργανώσεις, για να λύσει το πρόβλημα της επιβίωσης και να εμποδίσει την αποστολή Ελλήνων εργατών στη Γερμανία. Παράλληλα άρχισε ο ανταρτοπόλεμος στα βουνά. Οι Γερμανοί αντέδρασαν με μανία. Φυλάκιζαν, βασάνιζαν, κατέστρεφαν. Έκαιγαν πόλεις και χωριά, όπως τα Καλάβρυτα και το Δίστομο, για να κάνουν το λαό να γονατίσει. Εκτελούσαν, εκτελούσαν, εκτελούσαν…

«Μα οι μέρες τους τώρα μετρήθηκαν πια  και τέλος φρικτό τους προσμένει…» Η ελευθερία ξαναγυρίζει στην Πατρίδα της. Ένα παράθυρο ανοίγει ξαφνικά, δυο κορίτσια σκαρφαλώνουν πάνω στο περβάζι, βαστούν μια σημαία, θέλουν να την κρεμάσουν, χαρούμενα την κυματίζουν και φωνάζουν: «Ελευθερία! Ελευθερία!» Τα ραδιόφωνα παίζουν τα εμβατήρια της νίκης. 

Η Ελλάδα είναι πάλι δικιά μας. Να! Κατεβαίνει η γερμανική σημαία από την Ακρόπολη. Ανεβαίνει η γαλανόλευκη. Ψηλά η σημαία! Ψηλά οι καρδιές! ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ 

Όλος ο κόσμος καμάρωσε τους Έλληνες του ’40. Ήταν άνθρωποι καθημερινοί σαν κι εμάς που δεν ήθελαν τον πόλεμο και όλοι παραδέχτηκαν την προσφορά τους στην ανθρωπότητα. Γι’ αυτό η σημερινή γιορτή δεν ανήκει μόνο στους Έλληνες, αλλά σε όλους τους λαούς. Τώρα ξέρουμε: «Ο ήλιος μας είναι ακριβά πληρωμένος» με ανθρώπινες ζωές και υψηλά ιδανικά. Τον χρωστάμε σ’ αυτούς που τον πλήρωσαν.

Τελείωσε ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος κι άφησε ερείπια και νεκρούς  Άφησε και δυο πληγές, που είναι σημάδια μεγάλης ντροπής στο ανθρώπινο μέτωπο. Μια μεγάλη ντροπή είναι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, που έφτιαξαν οι Ναζί, για να εξοντώσουν  όσους θεωρούσαν κατώτερους ανθρώπους. Άλλη ντροπή είναι η ατομική βόμβα, που έριξαν οι Αμερικανοί στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Ισοπέδωσαν τις δυο πόλεις και μαζί την έννοια άνθρωπος.

Τα χρόνια πέρασαν. Δεν πέρασε κι η μνήμη.

Τιμούμε τους παππούδες μας, που με το ΟΧΙ τους στην Πίνδο ανάγκασαν τους Γερμανούς να καθυστερήσουν τη μεγάλη τους επίθεση εναντίον της Ρωσίας !   Όλος ο κόσμος καμάρωσε τους Έλληνες του ’40. Ήταν άνθρωποι καθημερινοί σαν κι εμάς που δεν ήθελαν τον πόλεμο και όλοι παραδέχτηκαν την προσφορά τους στην ανθρωπότητα.

Γι’ αυτό η σημερινή γιορτή δεν ανήκει μόνο στους Έλληνες, αλλά σε όλους τους λαούς. Τώρα ξέρουμε: «Ο ήλιος μας είναι ακριβά πληρωμένος» με ανθρώπινες ζωές και υψηλά ιδανικά. Τον χρωστάμε σ’ αυτούς που τον πλήρωσαν.

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου!  Ποτέ πια πόλεμος!  Ειρήνη!

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΕΝΑ POWER POINT ΓΙΑ ΤΟ ΗΡΩΙΚΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940

ΕΠΟΣ 1940-1944