Δημοσιεύθηκε στην ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ

Τζάνι Ροντάρι: 100 χρόνια από τη γέννησή του

Τζάνι Ροντάρι: Η βιογραφία του Ιταλού συγγραφέα παιδικών βιβλίων

Ο Giovanni “Gianni” Rodari γεννήθηκε σαν σήμερα στις 23 Οκτωβρίου 1920.  

Ο Rodari γεννήθηκε στην Omegna, μια μικρή πόλη στη λίμνη Orta στην επαρχία Novara στη Βόρεια Ιταλία. Ο πατέρας του, ένας αρτοποιός, πέθανε όταν ο Ροντάρι ήταν μόλις οκτώ χρονών. Ο Ροντάρι και οι δύο αδελφοί του, ο Καίσαρας και ο Μάριο, ανατράφηκαν από τη μητέρα τους στο χωριό της, στην επαρχία Βαρέζε. Μετά από τρία χρόνια στο σεμινάριο στο Seveso, ο Rodari έλαβε το δίπλωμα του δασκάλου και σε ηλικία δεκαεπτά ετών άρχισε να διδάσκει μαθήματα σε αγροτικά σχολεία της περιοχής Varese. Έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τη μουσική  και τη λογοτεχνία  Το 1939, για μικρό χρονικό διάστημα, ο Ροντάρι παρακολούθησε το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου.

Κατά τη διάρκεια του Β ‘ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ροντάρι πήρε αναβολή από το στρατό λόγω της κακής υγείας του. 

Το 1948, ως δημοσιογράφος άρχισε να γράφει βιβλία για παιδιά και το 1951, δημοσίευσε τα πρώτα του βιβλία, Il Libro delle Filastrocche και Il Romanzo di Cipollino.

Το 1952 ταξίδεψε για πρώτη φορά στη Σοβιετική Ένωση, την οποία θα επισκεφτεί πολλές φορές στη συνέχεια. Το 1953 παντρεύτηκε τη Μαρία Τερέζα Φερέτι, η οποία τέσσερα χρόνια αργότερα γέννησε την κόρη τους, Πάολα. Το 1957, ο Ροντάρι πέρασε τις εξετάσεις για να γίνει επαγγελματίας δημοσιογράφος.

Ο Ροντάρι πέρασε τα έτη 1966-1969 δουλεύοντας εντατικά σε συνεργατικά έργα με παιδιά. Το 1970 έλαβε το μετάλλιο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν για την παιδική λογοτεχνία,  το οποίο του έδωσε μια ευρεία διεθνή φήμη ως ο καλύτερος σύγχρονος συγγραφέας παιδικών βιβλίων στα Ιταλικά. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες αν και λίγα έχουν δημοσιευθεί στα αγγλικά.

Πέθανε στη Ρώμη, μετά από χειρουργική επέμβαση, τον Απρίλιο του 1980.

πηγή : https://thisisus.gr

Απολαύστε τον Αντώνη Παπαθεοδούλου και την Αγγελική Τουμπανάκη , για να πάρετε μια γεύση από την μαγεία του Τζιάνι Ροντάρι ! πατήστε ΕΔΩ  και ΕΔΩ