Αρχική » education » «Έξυπνα» σχολικά βιβλία και ευφυή συστήματα

Αύγουστος 2012
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

RSS Εορτολόγιο

Kατηγορίες

«Έξυπνα» σχολικά βιβλία και ευφυή συστήματα

«Έξυπνο» σχολικό βιβλίο απαντά στους μαθητές

« Η αμερικανική εταιρία Vulcan του συνιδρυτή της Microsoft Πολ Άλεν χρηματοδοτεί την ανάπτυξη ενός ηλεκτρονικού βιβλίου- εγχειρίδιου με την ονομασία Inquire, το οποίο, χάρη στο ειδικό λογισμικό του και στη σύνδεσή του με το διαδίκτυο, απαντά σε απορίες των μαθητών και φοιτητών, καθώς αυτοί διαβάζουν τις σελίδες του.

Το ηλεκτρονικό βιβλίο προχωρά πέρα από το απλό «φόρτωμα» ενός συμβατικού βιβλίου σε έναν φορητό υπολογιστή, που επιτρέπει στους μαθητές ή τους φοιτητές να διαβάζουν μόνο από κομπιούτερ. Το καινοτομικό σύστημα της Inquire, σύμφωνα με το «New Scientist», στην ουσία είναι μια εφαρμογή (app) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε έναν υπολογιστή- ταμπλέτα όπως το iPad.

Καθώς οι νέοι διαβάζουν το ψηφιακό περιεχόμενο του σχολικού ή φοιτητικού βιβλίου και «κολλάνε» σε κάποιο σημείο, μπορούν να μεταφέρονται σε κάποια νέα ιστοσελίδα τύπου Wikipedia, η οποία τους δίνει όσες πληροφορίες, εικόνες, διαγράμματα κλπ. χρειάζονται για να καταλάβουν μία έννοια (για παράδειγμα, αν πρόκειται για μάθημα βιολογίας, τι είναι οι χλωροπλάστες). »

Το πλήρες άρθρο βρίσκεται στο δικτυακό τόπο portal.kathimerini.gr

Η δημιουργία βιβλίων αυτής της μορφής είναι αρκετά χρονοβόρα και με μεγάλο κόστος.  Σύμφωνα με τους δημιουργούς του συστήματος, σε δοκιμές που πραγματοποίησαν σε Αμερικανούς φοιτητές διαπίστωσαν πως όσοι διάβασαν μέσα από αυτό το «έξυπνο» βιβλίο πέτυχαν καλύτερους βαθμούς στα τεστ σε σχέση με όσους διάβασαν από το παραδοσιακό έντυπο εγχειρίδιο.

Το παραπάνω «έξυπνο» βιβλίο μου θύμισε το ευφυές εκπαιδευτικό λογισμικό AutoTutor που αναπτύχθηκε στο πανεπιστήμιο του Memphis.

Το παραπάνω λογισμικό κατευθύνει τους μαθητές στις απαντήσεις των ερωτήσεων που έχουν τεθεί λαμβάνοντας υπόψη τις κοινές παρανοήσεις των μαθητών στους οποίους απευθύνεται.

Διαλογικά συστήματα όπως αυτό, διαθέτουν τεχνητή νοημοσύνη, κάνουν περιλήψεις των συζητήσεων και χρησιμοποιούν τμήματα διαλόγου που έχει γίνει μεταξύ μαθητή-λογισμικού για να παροτρύνουν το μαθητή να συνεχίσει. Το παραπάνω λογισμικό έχει αξιολογηθεί με συμμετοχή φοιτητών.

Περισσότερες πληροφορίες για το εκπαιδευτικό σύστημα AutoTutor:

wikipedia

Τα «έξυπνα» εκπαιδευτικά λογισμικά μπορούσε να τα συναντήσει κάποιος στο χώρο της Γ’ θμιας εκπαίδευσης. Στην εποχή των «έξυπνων» σπιτιών, κινητών, ψυγείων … αρχίζουμε να συναντούμε και τα «έξυπνα» σχολικά βιβλία τα οποία, σε πρώτη φάση, υποστηρίζουν τους μαθητές στις ερωτήσεις τους. Να δούμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον…

Τα ηλεκτρονικά βιβλία/εκπαιδευτικό λογισμικό θα γίνουν τόσο αποτελεσματικά όσο ένας «προσωπικός» εκπαιδευτικός;


Σχολιάστε

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση