Αρχική » education » Στροφή στους εικονικούς υπολογιστές σε σχολεία και πανεπιστήμια

Μάρτιος 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

RSS Εορτολόγιο

Kατηγορίες

Στροφή στους εικονικούς υπολογιστές σε σχολεία και πανεπιστήμια

Στροφή στους εικονικούς υπολογιστές σε σχολεία και πανεπιστήμια

Τόσα χρόνια ακούμε για διαγωνισμούς του Δημοσίου σχετικά με την προμήθεια υπολογιστών στα σχολεία και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που στην καθομιλουμένη των ανθρώπων της πληροφορικής περιγράφονται ως «σίδερα».

Σε όλο αυτό το διάστημα έχουμε δει να διαδραματίζονται διάφορα ευτράπελα (ή τραγικά, εξαρτάται από την οπτική γωνία). Υπολογιστές που παραμένουν κλειδωμένοι σε κάποια αίθουσα σε αναμονή του καθηγητή πληροφορικής ή μηχανές που σε μηδενικό χρόνο γίνονται… θερμοκοιτίδες παραγωγής ιών -και δεν έχουμε πει τίποτα για την ταχύτατη απαξίωση των υπολογιστών, λόγω της ραγδαίας εξέλιξης της βιομηχανίας.

Κάτι τέτοια είδαν κάποιοι αρμόδιοι, έριξαν μια ματιά στο τι συμβαίνει τριγύρω και κατέληξαν σε μια ενδιαφέρουσα ιδέα. Αντί να αγοράζουμε διαρκώς «σίδερα» που θα… σκουριάζουν πριν καλά καλά τα βγάλουμε από τις συσκευασίες τους, είπαν, ας δημιουργήσουμε μια υποδομή που θα εξυπηρετεί τους πάντες και θα μεγαλώνει ανάλογα με τις ανάγκες.

Κάπως έτσι προέκυψε ο διαγωνισμός του Εθνικού Δικτύου Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) για τη δημιουργία ενός συστήματος «νέφους» (αυτό που λέμε cloud computing) που θα εξυπηρετεί από δημοτικά σχολεία μέχρι ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Μιας και το ΕΔΕΤ έχει το γενικό πρόσταγμα στη δικτύωση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, αποτελεί φυσιολογικά και το φορέα που θα τρέξει το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός κέντρου υπολογιστικών συστημάτων που θα διανέμει πόρους και εικονικές μηχανές (virtual machines δηλαδή) σε όποιον τα χρειάζεται.

Και χωρίς ιούς

Με τον τρόπο αυτό θα περιοριστεί δραστικά η ανάγκη αγοράς υπολογιστών σε τοπικό επίπεδο, η διαχείριση θα είναι κεντρική και θα υπάρχει και καλύτερη προστασία από εξωτερικούς κινδύνους, δηλαδή από τα διάφορα μαμούνια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο.

Τα «νέφη υπολογιστών» δεν είναι άγνωστη λέξη για τους χρήστες του Διαδικτύου. Δημοφιλέστατες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Google και της Yahoo ή το YouTube, λειτουργούν σε «νέφος».

Ο χρήστης δεν γνωρίζει σε ποιον υπολογιστή βρίσκεται η πληροφορία που βλέπει στην οθόνη του και, εδώ που τα λέμε, δεν χρειάζεται να μπλέκει με αυτές τις… λεπτομέρειες.

Το ΕΔΕΤ από την πλευρά του χρησιμοποιεί ένα «νέφος» ονόματι Πίθος, που απευθύνεται στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

50 GB σε κάθε φοιτητή

Για κάθε φοιτητή δίνεται χωρητικότητα 50 GB, την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει από παντού, αρκεί να έχει μια πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Προφανώς η νέα υποδομή που αναπτύσσεται θα μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα και, διόλου παράδοξο, έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των εταιρειών πληροφορικής. Αλλωστε, στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, τέτοια έργα δεν είναι να τα αφήνεις…

μέσω Στροφή στους εικονικούς υπολογιστές σε σχολεία και πανεπιστήμια.


Σχολιάστε

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση